Widział ktoś w atrakcyjnej cenie zestaw Bundle Garmina 530? Na Bikeinn promocje powtarzane są cyklicznie czy nie ma już co liczyć na powrót ceny ~1300 zł?
Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 08 maj 2021 - 14:07
A były tak niskie ceny? Nawet obecnie cena bundle jest całkiem rozsądna, o ile ktoś potrzebuje kompletu czujników lub chce te czujniki sprzedać i wyjdzie na swoje jeśli za komplet weźmie już nieco powyżej 7 dych (nie powinno być najmniejszego problemu).
Panowie ile można wołać żeby nie przesadzić za Edge 1030 ( Który był wymieniony na odnowiony czy jak to oni tam nazywają ), ma jeszcze do końca z 3 miesiące gwarancji ?
Patrzyłem na OLX i na allegro to są dwa jeden 1500, drugi 1600.Myślę o sprzedaży samego urządzenia - czujniki i pas bym zostawił sobie.I jeszcze jedno pytanie czy 830 i 1030 plus różni tylko wielkość ekranu czy coś jeszcze( Praca na baterii - może ) ?
No nie wiem, jeśli na https://www.bikeinn....ack/136665648/pza bundle 1030 trzeba dać 1990, to odliczając wartość czujników 240 (pulsometr) + 240 (kadencja + prędkość) to żądanie ceny za używany na poziomie 1600 zł wydaje nieco zawyżone. Oczywiście nie wydaje się prawdopodobne, żeby w/w czujniki opylić za 480 zł, ale nawet jeśli będzie to kwota 3 stów, to i tak raczej wolałbym dać 1,7 tysiaka za nowy, niż 1,6 za używany...
Raczej celowałbym w 1,5 tysiaka i cieszył z szybszej sprzedaży
Przede wszystkim szybszy, widać to tak w obsłudze jak nawigacji jak i w obsłudze. Akumulator wystarcza na mniej więcej tyle samo, bo pomimo mniejszej pojemności i szybszego procesora ma odbiornik GPS/Glonass/Galileo z chipem Sony, zdecydowanie mniej prądożerny, niż dotychczas stosowany MTK. Na dodatek ekran jest mniejszy co wpływa na mniejsze zużycie energii. Ekran jest bardziej czuły na dotyk (ale nie jest to czułość smartfonowa!), ale może dlatego, że jak zauważył arturooo3 pozostawiono jeden poziom czułości i prawdopodobnie będzie to najwyższy poziom .
Kwestia ekranów - jest inny niż w E1030, widać to zwłaszcza po włączeniu podświetlenia, wtedy jest zdecydowanie bardziej kontrastowy i w ciemności ekran nie jest już tak kiepsko wyglądający (na co narzekano, zwłaszcza jeśli ktoś wcześniej miał np. E1000 itp.), ale bez podświetlenia w pełnym słońcu ekran E1030 wygląda IMHO lepiej.
Co ciekawe, wygląda na to, że ekran w wersji 1030 PLUS pozostał ekranem ze starego Edge 1030. Świadczyć może o tym tak wpis Hargina, jak też porównania na zdjęciach np. https://forums.garmi...30-to-1030-plus
widać tu różnicę w kontraście przy podświetleniu.
Cytując z w/w wątku na forum garmina:
"Zauważyłem, że gdy obie jednostki są wyłączone, ekran 1030 Plus ma jaśniejszy kolor niż 830. Ale gdy oba są włączone, ekrany wyglądają tak, jak opublikowałeś. Zgadzam się, że ekran 1030 Plus wygląda bardziej matowo w pomieszczeniu. Ale na zewnątrz uważam, że 1030 Plus ma niewielką przewagę. Te dwa ekrany zdecydowanie nie są takie same, jak twierdził Garmin. Ale myślę, że w warunkach jazdy trudno byłoby je rozróżnić. "
To zdecydowanie potwierdza, że ekran w Plusie pozostał ten sam, wymieniono procesor na szybszy (i moduł gps).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 08 maj 2021 - 16:04
Nawet jeśli, to raczej jednostkowy przypadek uszkodzenia podświetlenia ekranu, bo o problemach z halo występujących w E820 i E1030 ze starymi kontrolerami w przypadku 530/830 raczej nie słychać.
Zauważyłem tylko jeden taki roblem: https://forums.garmi...cklight-problem- dwie jaśniejsze kreski.
Tu chyba podobnie jak u Ciebie (wątek sprzed 2 lat): https://forums.garmi...klight-bleeding
"Wygląda to bardziej na to, że podświetlane diody LED świecą tak mocno przez tył ekranu, że powodują nierówną jasność."
albo to: https://forums.garmi...light-on-screen
resumując, raczej nie ma powodów do zmartwień.
Napisano 09 maj 2021 - 19:16
Sprawdź, czy system plików nie ma błędów.
Napisano 09 maj 2021 - 19:56
Nowe aktywności widoczne, czy też nie?
Napisano 09 maj 2021 - 22:04
Hymm... Dziwne. Rób kopię danych (polecam przez edge_backup - link w pierwszym wątku), reset test, przywróć dane (ustawienia, ekrany itd.) i ponowny test.
- Jacko lubi to
Napisano 10 maj 2021 - 07:41
Pytanie odnośnie dwu letniego zegarka Garmin Feniks 5.
Bateria podczas aktywności trzyma mi na 11 - 12 godzin (rejestracja trasy GPS, pomiar pulsu). Podczas zwykłego użytkowania z włączonym pomiarem pulsu i powiadomieniach z telefonu (wyłączone całkowicie automatyczne podświetlanie tarczy) wytrzymuje bateria na 5-6 dni. To po okresie 2 lat normalna sprawność baterii ?
Moje rowerowe foty z Jury:
Napisano 10 maj 2021 - 09:10
Napisano 10 maj 2021 - 09:34
No i gicio - dlatego polecałem robienie kopii tym programikiem
Co do baterii w F5:
Przede wszystkim - która to wersja piątki (nie plus?)? Jeśli jest to S, to czas standardowy, jeśli "5", to nieco więcej niż połowa nominalnego czasu pracy. ("X" nieco krócej - większy ekran przy tej samej pojemności akumulatora). Oczywiście zależy to też od konfiguracji, ale...
Jeśli to "5" (bez "S" czy "X") to akumulator dość zużyty. Dziwne, bo mój stary Fenix 3 po kilku latach eksploatacji w czasie pracy wiele nie odbiega od tego co było na początku. Warto pamiętać o ładowaniu akumulatora d 80 - 90%, dzięki czemu przedłuży się żywotność akumulatora.
Sam akumulator można kupić na aliexpress, koszt ok. 60 zł np.: https://pl.aliexpres...0185860596.html
Ale cenowo można znaleźć od 50 zł i .wyżej. Ewentualnie nieco tańsze nieoryginalne akumulatory (ale za to z późniejszą datą produkcji).
Ewentualnie nieco drożej z całą dolną pokrywką z czujnikami np.: https://pl.aliexpres...earchweb201603_
Napisano 10 maj 2021 - 20:15
Napisano 11 maj 2021 - 06:37
Dzieki za post w sprawie baterii . Tam mam zwykłą "5".
Te baterie wymieni się bez problemowo samemu ? Skręcając ponownie zegarek nadal będzie wodoszczelny ?
Moje rowerowe foty z Jury:
Napisano 11 maj 2021 - 09:54
Tak, jest uszczelka.
Dół i góra (ekran) podobnie uszczelnione, na górze o jedną śrubkę więcej, stąd górna uszczelka trochę inaczej wygląda (dolne zdjęcie). Na górnym zdjęciu masz kształt uszczelki dolnej.
Rozkręć, uważaj żeby uszczelki nie uszkodzić (raczej trudno, ale wszystko się może zdarzyć) - o ile klapka od razu nie odskoczy po odkręceniu śrubek, to podważaj na wysokości otworów na śrubki, w innych miejscach łatwiej uszczelkę uszkodzić, wymień akumulatorek na nowy skręć i ciesz cię
Napisano 11 maj 2021 - 17:20
Wybrałeś zubożoną wersję radaru, która oprócz braku światełka charakteryzuje się dość niskim czasem pracy, wynoszącym do 7h, co wyraźnie jest określone w specyfikacji parametrów eksploatacyjnych. Jak widać z eksploatacji to się zgadza. Wybierałeś świadomie, prawda? Osobiście radziłem zakup wersji ze światełkiem...
Jeśli ktoś jeździ >6h to zdecydowanie lepiej zdecydować się na wersję ze światełkiem, którego nawet nie trzeba włączać. Wtedy zasilania wystarczy chyba na ponad dobę (16h światło migające). Albo ładowanie co którąś tam jazdę...
W Twoim przypadku przy dłuższych trasach radziłbym zaopatrzyć się w jakiś mały powerbank i zasilać radar w czasie pracy.