Wykres na mapie mam.
Jest praktycznie nieczytelny przez mały ekran 530-tki.
Napisano 14 lipiec 2021 - 11:53
Zgadza się, nawet w 1030 powierzchnia mapy z wykresem i polami danych jest po prostu za mała, stąd dodałem, że w takim przypadku to wykres zamiast dodatkowych pól danych.
Kiedyś na pewno działało to "normalnie" czyli jak w E520, być może w którejś z ostatnich aktualizacji oprogramowania wpadli na ten "genialny" pomysł, że wykres wysokosci pokazuje tylko to co zostało zarejestrowane, a wykres kursu jest jako opcja mapy. Też mi się to nie bardzo podoba...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 14 lipiec 2021 - 13:53
Też tak mam ale tylko z czujnikiem prędkości. Myślałem, że to z nim jest problem . Przy krótkim postoju usypia się chyba połączenie z czujnikiem mocy i tętna ale zaraz po ruszeniu są widoczne i nie mam żadnych wyrw w zarejestrowanych danych. Mimo wszystko mogę przyznać, że komunikaty o odnalezieniu czujnika mogą być irytujące .
Napisano 14 lipiec 2021 - 14:06
Mam podobnie, dodatkowo po ostatniej aktualizacji oprócz problemu z wykrywaniem czujników jak wgram trasę i załaduję na urządzenie to Garmin nie informuję o tym, że należy gdzieś skręcić tylko jak już przejadę to od razu wyświetla zjazd z kursu. Jak to naprawić? Dodam, że przed aktualizacją wszystko było idealnie.
Napisano 14 lipiec 2021 - 20:04
Z góry przepraszam jeśli to było, ale wątek jest ogromny.
Gdy używałem Garmin 520 przy wgranej trasie pokazywało mi profil, przynajmniej części trasy.
Teraz mam 530 i mam dodatkowo ekran z podjazdami średniki i dużymi. Natomiast przy profilu jest cały czas pozioma linia.
Nie da się tego ustawić żeby obok podjazdów rysowało profil jak w 520?
Sprawdziłem na E1030 - nic się nie zmieniło, profil trasy jest wyświetlany tylko wtedy, gdy pozycja GPS pokrywa się ze kursem, czyli po prostu, gdy już się po tym kursie jedzie.
Jeśli nawiguje się do kursu, to wyświetlany jest tylko profil przejechanej trasy. Po rozpoczęciu jazdy po kursie profil trasy pokazuje się (choć czasami wymaga odświeżenia ekranu np. zmiany na inny), zejście kursu przywraca pokazywanie tylko profilu wysokości przejechanej trasy, ponowny powrót na kurs pokaże profil kursu. W urządzeniach z dotykowym ekranem jest możliwość zmiany skali X i Y (pion i poziom), w przyciskowym chyba tylko skala Y (pion).
Jeszcze jedno - jakie podjazdy na ekranie ClimbPro mają być pokazywane jest konfigurowane. Można nie tylko wyświetlać średnie i duże, ale również mniejsze, spełniające warunki wyświetlania profilu ClimbPro.
Ekrany danych -> ClimbPro -> Wykrywanie podjazdu: pokaż wszystkie/średnie i strome/tylko strome.
Napisano 15 lipiec 2021 - 12:18
Raczej powinno działać, jak pamiętam działało to od czasów Edge 500, a być może i wcześniejszych modeli, ale pewności nie mam. Stąd raczej dziwnym byłoby, żeby w E530 nagle zaniechali tej dość przydatnej funkcji wyświetlania profilu wysokościowego kursu podczas jazdy po nim. Jak wspomniałem wcześniej obecnie Edge musi znajdować się na danym kursie, żeby wyświetlić profil wysokościowy. Zjechanie z kursu = profil przyszłej trasy znika (nie zweryfikowałem, czy pojawi się po przeliczeniu objazdu). Niby ma to sens, bo po co pokazywać coś, po czym się nie jedzie, ale jednak ma to swoje konsekwencje np. podczas nawigacji do kursu, zjazdu z kursu w celu zrobienia krótkiej przerwy czy objazdu czegoś profil kursu nie będzie pokazywany, choć na mapie kurs dalej jest dostępny i widoczny.
Nie wiem jak rozwiązano to w 1030 plus podczas używania pauzy na kursie, to akurat musieliby sprawdzić użytkownicy tego modelu. Sprawdzenie, czy po rekalkulacji powrotu na kurs (objazd) profil wysokościowy zostanie zaktualizowany o objazd, czy wyświetli się dopiero po wjechaniu na zaplanowany kurs należałoby sprawdzić, choć sądzę, że raczej dopiero po wjeździe na kurs - kurs wyznaczony w urządzeniu raczej nie jest wyświetlony w postaci przyszłego profilu wysokościowego, wymagany jest załadowany kurs. Trochę dziwne, bo oszacowanie profilu wysokościowego na podstawie mapy DEM powinno być możliwe.
Napisano 15 lipiec 2021 - 14:56
Miałem taką "przyjemność" z Edge1000 podczas maratonu. Wiele godzin padał deszcz, ekran żył swoim życiem, a tu trzeba jechać po wyznaczonej trasie. No masakra.
W takich przypadkach można zablokować ekran. Upierdliwe jest wtedy ewentualne przełączanie się między ekranami, ale coś za coś.
Napisano 15 lipiec 2021 - 15:42
Miałem taką "przyjemność" z Edge1000 podczas maratonu. Wiele godzin padał deszcz, ekran żył swoim życiem, a tu trzeba jechać po wyznaczonej trasie. No masakra.
Czyli wychodzi na to, że Garmin tak ma. Szkoda, że nie poprawili tego w nowszych modelach...Trochę to słabe.