Komuś na podobną przypadłość pomogła procedura odblokowania - podłącz do ladowarki i naciśnij przycisk on/off na 30 sekund
Znalazłem to już wczoraj i niestety nic się nie zmienia.
Posted 18 May 2022 - 13:41
Czy wszystkie szkła hartowane aż tak bardzo przyciemniają ekran w Garmin'ach? Wczoraj przykleiłem, ale spadek widoczności, szczególnie w słońcu i fotochromach jest dramatyczny.
Być może to szkło ma niekorzystną polaryzację. Coś jak w okularach z soczewkami z polaryzacją - obrócenie Edge do poziomu i praktycznie nic nie widać (co prawdopodobnie jest przyczyną rezygnacji z trybu poziomego dostępnego jeszcze w Edge 1000).
A z innej beczki: Garmin wprowadza na rynek radar z kamerą. Sam pomysł nie nowy, aż dziw, że dopiero teraz to realizują. Choć realizacja nie do końca udana, zwłaszcza w cenie $400... Szczegóły tu:
https://www.dcrainma...era-review.html
jak widać, spory klocek. Mocowanie inne niż dotychczas z uwagi na większą masę kamero-radaru (czy raczej radaro-kamery). Tryby świateł i radaru bez zmian. Kamerę obsługują nowe Edge x30, Fenix 6 i 7, Epic 2, Venu, światło/radar również starsze. Kamera nagrywa w trybach 1080p/720p. Można ustawić nagrywanie ciągłe lub tyko wtedy, gdy radar wykryje zbliżający się pojazd. Jest możliwość robienia zdjęć czy klipu 90s z poziomu widżetu Edge. Problem w tym, że zamiast być to niezależne od trybu, to... robi to tylko w wybranym wcześniej trybie. Czyli jeśli zależny od wykrycia pojazdu - to klip będzie rejestrowany tylko wtedy. W trybie ciągłym jeśli już nagrywa, to oczywiście nie da się nagrać dodatkowego klipu. Ewidentne niedopracowanie, pewno poprawią w aktualizacji oprogramowania - przynajmniej dodanie możliwości zapisu klipu w trybie wyzwalania kamery sygnałem radaru, czyli nic się nie zbliża, ale chcę nagrać co dzieje się z tyłu. Proste...
Ma wykrywanie incydentów, czyli jeśli akcelerometr wykryje np. upadek czy zderzenie to nagra i zapisze oddzielny klip (niekasowalny z automatu).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 22 May 2022 - 09:33
Posted 22 May 2022 - 10:45
A z innej beczki: Garmin wprowadza na rynek radar z kamerą. Sam pomysł nie nowy, aż dziw, że dopiero teraz to realizują. Choć realizacja nie do końca udana, zwłaszcza w cenie $400...
W sumie wydaje się, że sporo można ogarnąć dalszym rozwojem oprogramowania.
Stabilizacja czy lepsze audio.. - to wszystko jest zbędne w urządzeniu awaryjnym, ale akurat rozdzielczość przydałaby się wyższa. Z testów DCR-a wynika, że tablice rejestracyjne są nieźle widoczne ale mimo wszystko: przy 4K byłyby widoczne jeszcze lepiej.
Czyżby Edge 1040 jednak?
Jestem na tak Zwłaszcza, że pewnie tak jak w Fenix 7 dodadzą możliwość konfigurowania pól z telefonu.
Posted 22 May 2022 - 14:19
Dla czytelności tablic (nagrywanie ruchu) pewno bardziej przydatne byłoby zwiększenie ilości klatek na sekundę, niż samo windowanie rozdzielczości.
Czas najwyższy na 1040, jeśli to co tam jest napisane się potwierdzi, to może być coś nowego i wartego zastanowienia się czy nie zmienić obecnego sprzętu. Coś nowego pod względem oprogramowania - tu widać jakiś wariant PacePro dla kolarstwa, pewno parę innnych gadżetów treningowych będzie zaproponowanych. Z pól podoba mi się minimapa jako dowolne pole, czy też ekran podsumowania aktywności (choć nie wszystko dla mnie jasne...). Sprzętowo oczywiście też postęp, ale jak to będzie wyglądać w pracy, to trzeba poczekać na pierwsze recenzje...
Posted 22 May 2022 - 15:26
Dla czytelności tablic (nagrywanie ruchu) pewno bardziej przydatne byłoby zwiększenie ilości klatek na sekundę, niż samo windowanie rozdzielczości
Do tego musisz mieć jasny obiektyw i dobrą matrycę. Inaczej w nocy tak czy tak będzie kupa, no a tutaj tak czy tak jest. Niełatwe zadanie, trzymam kciuki 👍🏽
Posted 24 May 2022 - 22:04
Tylko wtedy, gdy dasz to jako cel "rytm pedałowania".
Gdy cel jest inny, to można dodać uwagi/opis do pola notatek i wyświetlać notatki albo na ekranie treningowym (ale tu trzeba wywołać notatki), albo na polu IQ z notatkami.
Posted 25 May 2022 - 11:37
DCR informuje "Garmin ulepsza i rozszerza program beta dzięki dedykowanej platformie". W skrócie - na forum garmina były już informacje o oprogramowaniu w wersji beta (czy nawet i obecnie alfa!), ale zgłaszanie błędów było dość uciążliwe, bo należało wysłać maila z opisem problemu, szczegółami dot. urządzenia czy dodatkowymi danymi typu debug czy zrzuty.
Aktualnie jest to nieco uproszczone - żeby dostać dostęp do programu BETA należy w Connect (webowym, w mobilnym tego jeszcze nie ma) kliknąć "urządzenia i stan synchronizacji" wybrać urządzenie z listy (aktualnie program beta jest dostępny dla urządzeń architektury Fenix 6, Fenix 7, Instinct 2, FR 245/745/945) i w ustawieniu urządzenia wybrać:
Dołącz do programu testów beta.
Po zaakceptowaniu regulaminu powyższe zmieni się na:
Od tego czasu będziemy dostawać aktualizację oprogramowania również w wersji beta. Alfa (o ile będzie dostępne) oczywiście nie, ale jeśli będzie dostępne na forum, to oczywiście można pobrać i przesłać przez USB, ale raczej Alfa nie jest wskazana dla normalnego użytkownika...
I jak widać mamy tu dwa linki - drugi to możliwość opuszczenia programu testów beta (oprogramowanie beta pozostanie w urządzeniu do wydania wersji produkcyjnej, która zastąpi betę, następne aktualizacje będą tyko w wersji produkcyjnej), pierwszy zaś to zgłoszenie problemów z oprogramowaniem w wersji beta.
Kliknięcie w link przenosi do: https://forums.garmi...fenix-6-series/czyli bezpośrednio do forum. Niewielkie ułatwienie, ale tu również jest dostęp do wersji Alfa (dla odważnych) i alfa 21.71 zawiera poprawki:
Właściwie Alfa, to... stara Beta. Czyli wszystkie nowości itp. będą publikowane w Alfa, a aktualna Beta to właściwie oprogramowanie w RC (Release Candidate - kandydujące do wydania produkcyjnego) na tyle bezpieczne (nie powodująca krytycznych problemów), że może być przeznaczona do przetestowania przez większe grono testerów, tak żeby oprogramowanie finalne mogło być pozbawione ewentualnych problemów na ogół wychodzących gdy FW trafia do szerszego grona użytkowników.
Przesyłane oprogramowanie w wersji beta mają grecki symbol... beta: β. Jeśli dana beta (czy RC) bez poprawek trafi jako wersja ostateczna, to nie będzie wymagane instalowanie kolejnej wersji, system po prostu usunie oznaczenie bety.
Zgłaszanie problemów jest nieco ułatwione - wystarczy znaleźć betę której problem chcemy opisać, a następnie wypełnić formularz:
Reasumując - jeśli chcesz testować nowości to kanał Alfa i ręczna instalacja (zgłaszanie błędów również przez forum - jak wyżej!). Jeśli chcesz mieć jak najszybciej oprogramowanie w wersji kandydującej do publicznego, to warto zapisać się do kanału Beta. Czy przyniesie to poprawę jakości oprogramowania? Być może, na pewno ułatwi pracę programistom odpowiedzialnym za rozwój i wdrażanie oprogramowania, bo o wiele łatwiej odszukać komunikaty w pogrupowanych tematach na forum dotyczących tylko tego jednego FW, niż sprawdzać, czy jakiś użytkownik jakiegoś komunikatu o błędach na forum nie wrzucił.
Posted 28 May 2022 - 17:22
garmin.openstreetmap.nl moved to garmin.bbbike.org
I nawet nieoczekiwanie działa,(ale niestety nie wszystko np. Mapnika mój Edge nie widzi) mapka szybko przychodzi na maila.
Może rewelacji nie ma ale w porównaniu do totalnie nieczytelnej Freizeitkarte (tam j jest po prostu tragedia) i tak jest super.
https://www.fotosik....a4ba3a95b1a2539
Przy okazji nie wiem co się stało ale tak jakby Edge 830 przy okazji nowej jazdy nie resetuje przewyższania albo ewentualnie dzisiejsze wahania ciśnienia ( słońce/deszcz, słońce deszcz i tak w kółko) go wykończyły. Dystans i inne wskaźniki miałem ok na bieżąco a nachylenie +4000 ( Strava wyliczyła ca 1600)
Posted 28 May 2022 - 19:11
garmin.openstreetmap.nl moved to garmin.bbbike.org
I nawet nieoczekiwanie działa,(ale niestety nie wszystko np. Mapnika mój Edge nie widzi) mapka szybko przychodzi na maila.
Może rewelacji nie ma ale w porównaniu do totalnie nieczytelnej Freizeitkarte (tam j jest po prostu tragedia) i tak jest super.
https://www.fotosik....a4ba3a95b1a2539
Przy okazji nie wiem co się stało ale tak jakby Edge 830 przy okazji nowej jazdy nie resetuje przewyższania albo ewentualnie dzisiejsze wahania ciśnienia ( słońce/deszcz, słońce deszcz i tak w kółko) go wykończyły. Dystans i inne wskaźniki miałem ok na bieżąco a nachylenie +4000 ( Strava wyliczyła ca 1600)
Którą wersję eksportujesz na Edge z tej stronki?
Posted 28 May 2022 - 19:12
Nie sądzę, żeby było to "moved", bo garmin.bbbike.org od wielu lat funkcjonuje. Jak popatrzysz na 1 wpis tego wątku, to wzmianka o bbbike.org jest tam od dawna jako źródło map.
A co do czytelności, to wiele zależy od tego, jaki format wybierzesz:
co prawda duplikuje się tu latin/utf, ale i tak każda z pozycji to inna kolorystyka, szczegółowość, czy inna skala szczegółowości...
Warto sprawdzić co komu pasuje, bo co użytkownik, to inne preferencje...
Posted 28 May 2022 - 19:43
Dla mnie strona bbb to jest nowość, może funkcjonuje od dawna, ale jeszcze chyba w Maju po wpisaniu w adresie openstreetmap.nl otwierała sie stara strona.
Co do czytelności to chyba pierwszy raz zdarzyło się, że musiałem się zatrzymać na skrzyż ....w Freizeit która jest jasno/jasna naprawdę nie dało się nic zobaczyć- konieczna okazała się komórka z Locusem czy Mapy cz już nie pamiętam bo chodziło tylko o zorientownie sie w terenie.Nie miałem wgranego śladu ale wcześniej generalnie na wszystkich mapkach zawsze dało się coś zobaczyć, tutaj katastrofa .O przesuwaniu/zomowaniu mapki podczas jazdy też lepiej zapomnieć, znaczy da się ale nie widać nic, do tego te znaczki /hieroglify, wywaliłem to dziadostwo.
Z bbb eksportowałem do Garmina to co na screenie powyżej z tym ,że po prawej stronie na górze (tam gdzie niebieski plusik ) wybierałem Landscape i Mapnik. Landscape chodzi mi na Edge, Mapnik nie. Dla odmiany Mapnik śmiga na Locusie ( plik map- format Mapsforge).
( przydała by sie opcja Openstreet classic ale nie widać ...chyba że to Garmin OSM)
Posted 29 May 2022 - 05:39
Ustawienie blokady ikony pozycji, która wskazuje pozycję użytkownika na mapie, na najbliższej drodze.
Posted 29 May 2022 - 07:28
"Trasa" i "droga" to nie to samo. Trasa to kurs zaplanowany przed treningiem, a droga to linia na mapie.
O ile się nie mylę, "On/off" oznacza to, co napisał Bzyk. Z kolei "Przypnij do trasy" oznacza, że jeżeli jedziesz wzdłuż przebiegu kursu/trasy, ale nie dokładnie po nim, to ślad na mapie zapisany będzie w taki sposób, jakbyś jechał dokładnie po linii.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 29 May 2022 - 08:17
Output zapisany będzie taki jak się wydarzył wedle dostępnego zasięgu GPS. Natomiast Garmin podczas jazdy w przypadku trudności z zasięgiem GPS nie będzie przeskakiwał po mapie.
https://support.garm...HoW1BR0SzyM0Ph6
Posted 01 June 2022 - 09:39
Premiera sportowej wersji Fenix 7, czyli Forerunner 955 (+solar).
Cytując DCR: " Forerunner 955 zebrał wszystkie dodatki do oprogramowania Fenix 7, ale potem dodał znacznie ulepszoną i rozszerzoną listę narzędzi do obciążenia treningowego i odzyskiwania, w tym szczegółowe śledzenie stanu HRV i coś, co nazywa się gotowością do treningu, co w końcu stanowi mieszankę niezliczonych różnych korpusów Garmin powiązane metryki i umieszcza je w jednym jasnym zaleceniu, ze szczegółowymi informacjami, dlaczego daje wskazówki, które robi." w szczególności:
- Codzienne sugerowane treningi uwzględniają teraz wyścigi w kalendarzu
tłumaczenie google (stąd trochę bełkot...), ale jak widać nie jest to tylko Fenix 7 w plastykowej obudowie, a urządzenie o większym ukierunkowaniu oprogramowania na trening, niż to co aktualnie oferuje oprogramowanie w bazowym Fenix 7. Bardzo prawdopodobne jest, że te nowe elementy oprogramowania trafią również do Fenix 7/Epix.
Garmin ogłosił również nowego Forerunner 255, który staje się w pełni multisportowym zegarkiem z wieloma tymi samymi nowymi funkcjami, które można zobaczyć w Forerunner 955.