Skocz do zawartości

Sens Zmiany Kasety Na 11-32 (Lub 11-34)

44 odpowiedzi w tym temacie

#41 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 sierpień 2018 - 14:42

Rozkucie łańcucha "w odpowiednim miejscu"? Można coś bliżej? 

Służę uprzejmie :)

Rozkuwasz łańcuch w miejscu, w którym planujesz używać go z małą kasetą.

Potem za pomocą dwóch spinek dodajesz taki odcinek, żeby po dodaniu uzyskać długość potrzebną do używania z dużą kasetą.

Potem przy zmianie kasety tylko dokładasz albo odejmujesz ten dodatkowy odcinek i masz zawsze idealnie dobrany łańcuch.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#42 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 16 sierpień 2018 - 21:16

Takie coś ma sens, nie powiem - ale jeśli wychodzi się z punktu w którym mamy już dużą kasetę i chcemy skracać do małej.

W drugą stronę nie działa, no chyba, że po zakupie łańcucha i pierwotnym skróceniu zostawimy sobie pozostałe ogniwa - ja tego nie mam, więc albo dokupienie 1 i zrobienie "sklejki", albo oba "w kosz" a na ich miejsce nowe ;)

#43 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 sierpień 2018 - 04:44

Nowy łańcuch i tak kiedyś musisz kupić, więc kupisz go miesiąc wcześniej i przełożysz ogniwa, a cały łańcuch wykorzystasz w dogodnym dla siebie czasie ;)

rowerplus-logo-2.png

#44 Gosc_lukasamd_*

Gosc_lukasamd_*
  • Gość

Napisano 19 sierpień 2018 - 09:15

Na jednym z zagranicznych forów napisano mi, że długość wózka.. nie ma znaczenia. Bo jak ustawiamy długość łańcucha? Zawieszamy na dużym blacie z przodu + dużym z tyłu i dorzucamy 2 ogniwa jeśli jest 28T lub więcej (patrząc na instrukcję Shimano). Tak więc to jednak nie jest problemem.

Ale.. zalinkowano mi też do ciekawego materiału który pokazuje, że przy konserwacji przerzutki można przełożyć sprężynę tak, aby miała nieco większe napięcie. Sekcja shimano, punkt 7 

https://www.parktool...illeur-overhaul

Obecnie wydaje mi się to dobrą alternatywą. Wczoraj na trasie MTB rzucało nieco łąńcuchem, ale już od dawien dawna czegoś takiego nie miałem. 

#45 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 sierpień 2018 - 12:32

Długość wózka nie jest od tego, żeby zapewnić naprężenie łańcucha na jednym, wybranym przełożeniu, tylko od tego, żeby obsłużyć cały zakres.

Faktem jest, że metoda ustawiania długości łańcucha jest taka sama dla obu rozmiarów wózka, ale tu kończą się podobieństwa.

Zbyt krótki wózek nie zapewni odpowiedniego naprężenia na małych koronkach i małej tarczy - łańcuch będzie zwisał, co skutkuje fatalną kulturą pracy. Z kolei zbyt przerzutka ze zbyt długim pracuje wyraźnie wolniej, kiedy ma do obsługi np. koronkę 23T tam, gdzie powinna mieć koronkę 28T.

rowerplus-logo-2.png

Dodaj odpowiedź