Jump to content

Nie będe juz narzekał na kask.

803 replies to this topic

#341 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,144 posts
  • SkądRzeszów

Posted 02 December 2017 - 17:20

Dobra, miejmy to już z głowy.

Zaczęło się od podawanie pod wątpliwość jazdy w zatrzaskach. Teraz doszły kaski.

Przyspieszę trochę i już nakreślę kolejne koncepcje:

- po co spodenki z wkładką, wystarczą dżinsy i koszulka bawełniana - jako ilustracja przykładowy film z ruchu miejskiego,

- po co komu szosówka, wystarczy mieszczuch, może być składak, ewentualnie ostre na bazie Wigrusa,

- po co komu rower, można myśleć o jeździe - konceptualizm rowerowy

Jeśli marvelo popsułem Ci plany dalszej krucjaty na najbliższe trzy lata to ... wcale nie jest mi przykro.

• Prozor, Siara_iwj, Bodzias94 and 3 others like this

Trzepak 

"MAMIL"

#342 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 02 December 2017 - 22:41

Dobra, miejmy to już z głowy.

Zaczęło się od podawanie pod wątpliwość jazdy w zatrzaskach. Teraz doszły kaski.

Widzę, że nie śledzisz tego tematu. Mój pierwszy post tutaj napisałem pięć lat temu (str. 6). 

A w temacie kasków masz coś do powiedzenia, czy jesteś tylko przepowiadaczem przyszłości?

#343 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 03 December 2017 - 12:40

Jeśli marvelo popsułem Ci plany dalszej krucjaty na najbliższe trzy lata to ... wcale nie jest mi przykro.

Widzę, że nie śledzisz tego tematu. Mój pierwszy post tutaj napisałem pięć lat temu (str. 6). 

Czyli jednak popsułeś mu plany do emerytury :P

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#344 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 03 December 2017 - 13:23

Widzisz różnicę pomiędzy dojazdem do domu/pracy z prędkościami do kilkunastu km/h (choć i tu mogą zdarzać się upadki z uderzeniami głową o krawężnik - nawet śmiertelne), a szybką jazdą sportową? Nie? No w sumie nie dziwię się. Różnica taka jak pomiędzy platformami, a zatrzaskami. :P

Pokazujesz obrazy z Utrechtu, który można nazwać rowerową utopią.

Tam praktycznie korzysta się wyłącznie z DDR z prędkościami 15-20km/h.

Kask na pewno nikomu nie zaszkodzi.

Na wiosnę znajomy w Irlandii jadąc ścieżką rowerową bez kasku wskutek upadku wylądował na oddziale.

Ludzie znaleźli go nieprzytomnego i zadzwonili po pogotowie.

Jak się okazało uderzył głową o krawężnik.

Padał deszcz i było ślisko.

Dosyć długo lezał w szpitalu. Jakiś krwiak mu się zrobił.

Wracał spokojnie z pracy.

Myślę, że obrażacie tutaj miejskich rowerzystów, podając takie śmieszne prędkości. Nawet starszy pan na "holendrze" spokojnie osiągnie chwilową 25-30 km/h, a może i więcej, gdy wiatr zawieje w plecy. 

Głową w krawężnik czy chodnik przywalił niejeden pieszy (zapewne nieraz śmiertelnie, albo z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi), a jakoś nie widać pieszych w kaskach. Wędrując po górach też można by zakładać, bo jak będziesz schodził z Giewontu możesz się potknąć i przywalić łbem w skałę. 

W samochodzie też zapewne kask uratowałby niejedno życie, ale jeszcze nie widziałem, by któryś z kolarzy wsiadając do samochodu po wyścigu zakładał swój kask kolarski. A jeszcze lepiej specjalny, dedykowany do samochodu. Skąd ta niekonsekwencja?

A jeśli chodzi o porównanie zagrożeń podczas poruszania się rowerem, to nie tyle sama prędkość zwiększa ryzyko, co "uprawianie kolarstwa". Jazda szosą jest stosunkowo bezpieczna nawet z dużą prędkością, o ile nie jest to jazda w grupie. Więc ktoś, kto lubi jeździć na ustawki i treningi grupowe na szosie faktycznie naraża się wielokrotnie bardziej na wszelkie urazy.  

#345 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 03 December 2017 - 13:48

marvelo wszystko wie najlepiej :D

Nie jeżdzą szybciej bo jeżdzą do pracy i nikt nie chce być spocony.

Jeżdzą ludzie w krawatach i marynarkach

Najszybciej jeżdżą w Arnhem 16.9 km/h

Poczytaj też artykuły że w holandii brak kasków to sprawa kulturowa i jest tego jakaś długa analiza :D

Nie mam czasu na takie bzdury.

The three most congested cycle lanes in the Netherlands are in central Utrecht close to the main railway station, according to research by the cyclists’ association Fietsersbond. The Jodenbreestraat in Amsterdam and Grote Markt in Groningen complete the top five, which was compiled by 55,000 people using a special app to collect data. The fastest cyclists are in Drenthe and Overijssel provinces, with average speeds of 15.8 kph. Amsterdam has the slowest cyclists, covering an average of 14.9 kilometres in a hour. The association hopes the results will be used to improve cycle paths nationwide.

Read more at DutchNews.nl: Utrecht has the busiest Dutch cycle lanes, Amsterdam the slowest cyclists http://www.dutchnews...owest-cyclists/

źródło:
http://www.dutchnews...owest-cyclists/

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#346 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 03 December 2017 - 13:56

A słyszałeś o takich pojęciach jak prędkość średnia i prędkość chwilowa?

Jeśli do obliczenia tej średniej wliczany jest również czas, gdy rowerzysta stoi (a tak wynika z tekstu), to tym bardziej te chwilowe prędkości muszą być większe.

Stopień akceptowalnego zapocenia człowieka w garniturze to też sprawa kulturowa. 

#347 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 03 December 2017 - 14:12

A słyszałeś o takich pojęciach jak prędkość średnia i prędkość chwilowa?

Rozumiem że wypadek grozi tylko przy prędkościach chwilowych a nie tych przy których spędza się najwięcej czasu :)
Nic z twoich krucjat nie wynika. Są totalnie bezproduktywne.

#348 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 03 December 2017 - 17:31

No właśnie dalej nic nie rozumiesz. Prędkość średnia w zasadzie nic nie mówi o prędkości, z jaką poruszamy się przez większość czasu. To tylko wynik podzielenia drogi przez czas przejazdu. O tym, jak prędkość zmieniała się w czasie nic nie wiemy. 

#349 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 04 December 2017 - 16:07

Nie zapominajcie że to nie prędkość zabija tylko nagłe zatrzymanie :)

24km/h, 6m lotu. Złamany kręgosłup, obojczyk w 4 częściach, stłuczone płuca. Poza krwiakiem za uchem (od okularów) czerep cały. Zawartość też. Ciekawe czy mógł bym tu dalej się logować gdyby nie kask....

201710251_qxnswxe.jpg201710251_qxnswxw.jpg201710251_qxnswxs.jpg

Życzę wszystkim "mądrzejszym" szczęścia, zdrowia. A pozostałym żebyście nigdy nie musieli testować ich wytrzymałości. Bo jednak boli....

Jak to leciało ? Polak mądry po szkodzie....?

• Prozor, shmoo and Marcin321 like this
To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#350 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 05 December 2017 - 21:12

Rodziców do więzień, a dzieci do domu dziecka!

#351 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 05 December 2017 - 21:26

W pasach są. Pobieżna analiza toru upadku ojciec (zapewne) tudzież matka przyjmuje główne uderzenie, dzieciaki wyjdą cało. A później pewno do domu dziecka, no chyba, że matka/ojciec żyje. No cóż...

To teraz zachęcam do krucjaty przeciwko zapinaniu pasów - przynajmniej w siodełkach rowerowych dla dzieci. Po co mają trafiać do domu dziecka, jak mogą po prostu nie przeżyć wypadku?

#352 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 posts

Posted 05 December 2017 - 22:03

Czy Wam się już do reszty pop*******ło w tych łbach? 😐

#353 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 06 December 2017 - 00:01

Nie ma się co denerwować i spierać. Każdy ma swój rozum i wie co robi. Trochę gorzej jak nie wie.

Przekonywanie do kasku nieprzekonanych jest jak namawianie do rzucenia nałogowego palacza. Nie dasz rady, dopóki sam nie będzie chciał rzucić. Żadne kampania, obrazki na papierosach, wysoka cena itd nie pomogą. Nic. Zbyt głupi żeby zrozumieć . Otrzeźwienie przychodzi u onkologa kilka miesięcy przed piochem.

Z kaskami jest identycznie Jeden z drugim jak wypi%$%& to się nauczy.  Innej metody nie ma. Oczywiście jak wypi%$%^ odpowiednio lekko i ma dwa życia.

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#354 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 07 December 2017 - 15:56

24km/h, 6m lotu. Złamany kręgosłup, obojczyk w 4 częściach, stłuczone płuca. Poza krwiakiem za uchem (od okularów) czerep cały. Zawartość też. Ciekawe czy mógł bym tu dalej się logować gdyby nie kask....

201710251_qxnswxe.jpg201710251_qxnswxw.jpg201710251_qxnswxs.jpg

No ciekawe...

Wiesz, mnie już kiedyś jeden taki chciał banować za podważanie skuteczności kasków na tym Forum, więc być może już niedługo się tu nie zalogujesz, jak tylko wspomnisz, że jechałeś po bułki do sklepu bez kasku;-) .

Stosujesz typowe metody propagandowe zwolenników kasków, pokazując jakieś otarcia i pęknięcia kasku, co ma przywołać skojarzenie pęknięty kask = pęknięta czaszka (w sytuacji, gdyby go nie było na głowie). To tak jak z tymi bezsensownymi filmikami z melonami w kasku i bez, jakby melon miał coś wspólnego z ludzką głową (no może kształt trochę podobny).

To żaden dowód. Podajesz jakieś szczegółowe wyrwane dane (24 km/h, 6 m lotu), to może napisz coś więcej, jak to wyglądało, w co uderzyłeś, które kręgi złamane (być może nawet kask się do tego przyczynił).

A już ten Twój ostatni post w skrajnie patronizującym tonie jest po prostu śmieszny.

Próba porównania jazdy bez kasku do palenia jest zupełnie nie na miejscu, bo skutki zdrowotne i społeczne obu zjawisk są zupełnie nieporównywalne, podobnie jak materiał dowodowy. No i klasyczne już pogardliwe określenie "jeden z drugim", brakowało tylko ulubionego, zwłaszcza przez Prozora, słowa "krucjata".

#355 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 07 December 2017 - 16:41

Ok, po twierdzeniu, że kask - łamignat może się przyczynił do złamania kręgów to ja już w ten temat nie zaglądam.

Jakby się co ostrego działo proszę mi pisać na priv. Pa. 

• Prozor likes this

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#356 chudeusz09

chudeusz09
  • Użytkownik
  • 263 posts

Posted 07 December 2017 - 16:45

Łoooo! A ja głupi, kask chciałem drogą kupna zanabyć! Ufffff, było blisko....
  • Yar_Tur likes this

#357 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 07 December 2017 - 16:56

Ja chyba jednak skorzystam z opcji ignorowania :D
Gdzie to tam się dodaje użytkownika?
Szkoda życia na spieranie się z ludzmi o kompletnie innym rozumowaniu.
Lepiej ten czas przeznaczyć na bliskie osoby.

#358 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 December 2017 - 19:01

Na górze po prawej stronie (na lewo obok "wyloguj") masz rozwijany dymek z nazwą użytkownika, wybierasz "Ignorowani użytkownicy", w polu pod "Dodaj użytkownika do listy: wpisujesz (wklejasz) nazwę użytkownika do ignorowania, zaznaczasz co chcesz ignorować. Posty ignorowanych użytkowników będą co prawda niewidoczne, ale będzie możliwość sprawdzenia co takiego napisał. 

Kilkukrotnie zastanawiałem się, czy nie dodać marvelo do ignorowanych, ale ciągle się na to nie zdecydowałem, traktuję go jako folklor, choć po jego dzisiejszym wpisie (nie tutaj) coraz bardziej się do tego przychylam...

Szkoda życia na spieranie się z ludzmi o kompletnie innym rozumowaniu.

Problem tylko w tym, że to nie rozumowanie. To fanatyzm. Z rozumowaniem nic wspólnego nie ma, niestety...

#359 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 07 December 2017 - 19:36

Prozor, i Ty śmiesz zarzucać komuś wycieczki osobiste?

"Krucjata", "fanatyzm", "folklor", "Don Kichot", "popsułeś mu plany do emerytury", "który jak zwykle nie ma nic sensownego w temacie". Mam wymieniać dalej?

• Prozor likes this

#360 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 07 December 2017 - 19:39

Chyba muszę Was zastopować...
Dlaczego? Marvelo, będziesz pierwszy, który zaraz dostanie punkt za offtopy.
Tak! Spójrz na treść tematu. NIE BĘDĘ NARZEKAŁ NA KASK.
Czyli: posłusznie będę zakładał kask.
Koniec tematu "dylematu" czy zakładać czy nie
.

Fanatyzm? To jest fanatyzm.

Takie podejście jest zauważalne niemal w każdym temacie na tym Forum. 

• Prozor likes this

Reply to this topic