Skocz do zawartości

Continental Grand Prix 5000 (Teraz Także Tubeless)

144 odpowiedzi w tym temacie

#141 Dziaku

Dziaku
  • Użytkownik
  • 73 postów

Napisano 21 październik 2021 - 07:36

muzycom, dnia 13 Paź 2021 - 21:27, napisał:

U mnie na obręczy Mavic Ksyrium Pro Carbon UST serwis poległ. Fakt, że to obręcz ma parę lat i te nowe mają inaczej zamki. Podobno jest łatwiej, ale jestem mega wkurzony. Stwierdzili, że albo rozwalą oponę, albo obręcz.  Jak by ktoś chciał mam do sprzedania :P Następne biorę pirelki. 

Ogólnie mam wrażenie, że połączenie Mavic + Continental słabo działa. U mnie Mavic Cosmic Elite + Conti Ultra Sport III 28c i Mavic Ksyrium + Conti Ultra Sport III 25c to mega ciasne połączenia. Te same opony na jakiś tanich obręczach od Tribana bez problemu bez użycia łyżek zakładam...

• muzycom lubi to

#142 EvoPL

EvoPL
  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 25 październik 2021 - 15:28

Nie wiem czy to kwestia wersji, ale GP5000 z beżowym bokiem zakładam na obręcz CSC bez użycia łyżek. Wersja pod dętke. 

#143 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 październik 2021 - 15:46

Dętkowe to żaden wyczyn ;) Z TL bywa różnie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#144 EvoPL

EvoPL
  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 01 styczeń 2022 - 20:41

Jestem właśnie po instalacji nowych GP5000 S TR 700x28 na ZIPPach 303s. Opony założone bez pomocy łyżek, uszczelnione bez mleka ze zwykłej pompki przy pierwszej próbie. Dwa koła z założeniem, napompowaniem, spuszczeniem, wlaniem mleka przez zawór i ponownym pompowaniem to jakieś 10 min max. Ogólnie to nie wiem co w szosowym tubelessie może pójść łatwiej jeżeli chodzi o instalacje. 

#145 Karmazynowy jeleń

Karmazynowy jeleń
  • Użytkownik
  • 122 postów

Napisano 09 lipiec 2022 - 22:03

Trochę to nie tak, mam dokładnie te same opony i nawet w tym samym rozmiarze. To READY "partaczy" sprawę. One bez mleka będą puszczać ściankami, które są bardzo cienkie i widać, mają jakieś tam pory. Nie jest to wyczytana teoria, bo topiłem je osobiście we wannie i pojawiają się na nich praktycznie na całości drobniuteńkie bąbelki powietrza. Poprzednio miałem i mam jeszcze na zapasie model GP5000 TL i na nich można jeździć bez mleka. Fakt, da się je założyć gołymi rękoma, ale to łapy goryla. Widziałem serwisantów, którzy sobie z nimi radzą, natomiast ja delikatnie łyżką sobie pomogłem.

ps. chyba, że to co nazwałeś uszczelnieniem to łatwe osadzenie opony na rancie obręczy, beż użycia np. kompresora.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy