Jump to content

Photo

Czujniki Sigmy Do Rox 10 Ant+

ANT+ ROX 10 czujnik

11 replies to this topic

#1 verul

verul
  • Użytkownik
  • 74 posts

Posted 09 December 2018 - 20:17

Witam,

Przymierzam się do nowego licznika, wstępnie padło na wahoo Bolt który wspiera ANT+ i BTLE.

Czytałem też, że połączenie przez ANT+ jest lepsze niż przez BTLE

Czy czujniki sigmy do ROX 10 działające po ANT+ będą bez problemu współpracować z Boltem? Głównie chodzi o czujnik prędkości z magnesem oraz tętna. Jak z ich jakością i dokładnością? Trochę się naczytałem o wadach czujników prędkości bez magnesów i dlatego wolę z magnesem.

Reasumując:

1. Czy będzie to ze sobą działać?

2. Czy Sigma robi dobre czujniki

3. Czy czujnik HR Sigmy może pasować do elektrod Polar Pro?

#2 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 posts

Posted 09 December 2018 - 21:02

1 i 2 - będzie OK. Zawsze można zerknąć na stronie thisisant.com

Piny przeważnie pasują..

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

#3 verul

verul
  • Użytkownik
  • 74 posts

Posted 09 December 2018 - 22:23

Wg tej stronki wahoo w ogóle nie ma komputera rowerowego zgodnego z ANT+ Chyba jej nie aktualizują za często. Z drugiej strony PM  Inpeak jest.

#4 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 posts

Posted 09 December 2018 - 22:36

Bo widocznie Wahoo drutuje jak Chińczycy z Xcadey, na manufacturer id test. Wstyd w sumie..

#5 verul

verul
  • Użytkownik
  • 74 posts

Posted 10 December 2018 - 09:46

Tzn jest ANT+ u nich, ale bez powiedzmy certyfikacji? Czyli może działać, nie musi?

#6 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 10 December 2018 - 14:01

Kolega tadzik.pl ma chyba jakis zal do Wahoo. Moze stara sobie jakos usprawiedliwic, ze mogl kupic, zakladajac, ze posiada 130, duzo lepsze urzadzenie..... :) Pierw straszy kosmicznymi cenami Bolta, potem pisze, ze 130 i Bolta to podobne urzadzenia (argumentujac, ze jedyna rzecza odrozniajaca urzadzenia to dotykowy ekranu i skalowanie mapy), teraz karze sie Wahoo wstydzic....
Podpowiedz czemu wszystkie urzadzenia Wahoo nie sa wyszczegolnione na ww stronie? Wlasciciel Ant+.....

Elemnt wspiera Ant+, Bluetooth Smart, Ant+ F-EC (warto sprawdzic nietypowe urzadzenia typu radary, swiatla, remote itp).
Wszystko elegancko dziala. Ja mam Bolta polaczonego z HR Ant+, miernik mocy Ant+ (moc i kadencja), czujnik predkosci Ant+, e-Tap Ant+ i do tego telefon przez BLE.
Jak masz mozliwosc zakupu opaski Wahoo, to warto, bo jest bardzo dobra (BLE i Ant+).
Co prawda Garminowskie zdechly mi dwie ale jedna posluzyla mi troche lat. Pierwsza padla chyba w ciagu dwoch lat. Wiec tu nie bede wieszal psow.
Ale majac dwie w rekach wybralbym Wahoo (porownuje Garmin Premium i Wahoo Tickr).

#7 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 posts

Posted 10 December 2018 - 14:37

Nie mam 130, jak już, i nie mam awersji do Wahoo. Napisałem tylko, że korzystają z ANT+, jak Chińczycy kradnący i kopiujący czyjąś pracę, nie dokładając się na jego rozwoju. Takie tam cebulowanie..

#8 verul

verul
  • Użytkownik
  • 74 posts

Posted 10 December 2018 - 15:15

Jak masz mozliwosc zakupu opaski Wahoo, to warto, bo jest bardzo dobra (BLE i Ant+).
Co prawda Garminowskie zdechly mi dwie ale jedna posluzyla mi troche lat. Pierwsza padla chyba w ciagu dwoch lat. Wiec tu nie bede wieszal psow.
Ale majac dwie w rekach wybralbym Wahoo (porownuje Garmin Premium i Wahoo Tickr).

Myślałem o Sigmie, bo jest 80zł tańsza od wahoo. Prawde mówiąc i tak mam wielką nadzieję, że czujnik HR będzie pasował do elektrod Polar Pro, bo niedawno kupiłem nowe i są bardzo dobre, nie wiem czy konkurencja ma równie dobre rozwiązania w tym względzie. Zwłaszcza że z poprzednich (inny model) korzystałem wiele lat i nic z nimi się nigdy nie działo. I tak nie będę korzystał z aplikacji w telefonie z paskiem HR (czyli BTLE) więc jeżeli dopłata miałaby wynikać wyłącznie z faktu posiadania przez wahoo BTLE to dla mnie zbędny bajer. No chyba, że jest coś jeszcze. Nie wiem w sumie co pada w tych opaskach (tak jak pisałeś Tobie w Garminie padły dwie) czy czujnik, czy elektrody. Mój czujnik w Polarze działa już z 5 lat i ma się dobrze. Czasem tylko trzeba blaszki od baterii podgiąć. Generalnie zawsze byłem nastawiony na Polara jeśli chodzi o puls z uwagi na jego dokładność, ale skoro mam teraz trenować w oparciu o PM to aż tak super dokładny puls mi potrzebny nie jest.

A jaki masz czujnik prędkości?

#9 tadzikpl

tadzikpl
  • Użytkownik
  • 861 posts

Posted 10 December 2018 - 15:32

Ja od 30kkm używam czujnika z Deca i jest OK. Może też jego weź pod uwagę.

#10 verul

verul
  • Użytkownik
  • 74 posts

Posted 10 December 2018 - 19:14

Jedyny nadający się u nich to na piastę za ~180zł a nie chcę na piastę. Nie podoba mi się i boje się problemów. ROX 10 Sigmy z wysyłką mam za ~90zł i jest na magnes.

#11 verul

verul
  • Użytkownik
  • 74 posts

Posted 11 December 2018 - 12:31

Czujniki kupione. Prędkości i HR z dostawą wyszły 230zł więc całkiem nieźle. Wahoo też kupione, dam znać jak ze sobą działają.

#12 verul

verul
  • Użytkownik
  • 74 posts

Posted 17 December 2018 - 10:19

Czujniki działają z Boltem bez żadnego problemu. Przy okazji informuję, że elektrody od Polar Pro nie pasują do Sigmy. Niby wyglądają tak samo, ale nie wchodzi czujnik.

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: ANT+, ROX 10, czujnik