Witam
Jak sobie radzicie nie mając wskaźników (monitorków) w manetkach?
Skąd wiecie na jakim przełożeniu w danym momencie jedziecie?
Pozdrawiam
Napisano 24 marzec 2019 - 14:53
Szczerze mówiąc nie wydaje mi się żeby była potrzeba wiedzieć na jakim przełożeniu jedziemy. Jedziemy na takim żeby było dobrze (np. kadencja), a jak braknie to trudno, wskaźniki i tak niewiele pomogą ![]()
Jeśli już muszę wiedzieć to tak jak kolega wyżej mówi - patrzę w dół i widzę ![]()
Napisano 24 marzec 2019 - 16:24
Napisano 24 marzec 2019 - 18:09
Nadal strasznie mnie to boli. Kiedy jeździłem na manetkach XT Deore przyzwyczaiłem się do wskazówek. Potem w dojazdowcu do pracy przerzuciłem się na bar endy i teraz wystarczy, że zerknę na manetkę i po jej położeniu wiem na jakim przełożeniu jadę. Mam manię pokonywania podobnych sekcji trasy na tych samych przełożeniach, ewentualnie takich samych nachyleń w przypadku kiedy jadę po nieznanej drodze.
Klamkomanetki dalej potrafią mnie zmylić i czuję się nieswojo. Obsesyjnie patrzę na kasetę, bo muszę wiedzieć gdzie jest łańcuch. W tamtym roku zacząłem liczyć kliki i chyba to będzie najlepszy wybór.
Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman
Napisano 25 marzec 2019 - 12:47
Dla Garmin Edge (od 520) są pola IQ szacujące przełożenie na podstawie wprowadzonych danych o ilości zębów kół zębatych korby i kasety oraz bieżącej kadencji i prędkości. Jednak czy ma to jakieś sensowne znaczenie? Wątpię. Może być przydatne w skrajnych zakresach kasety, gdzie człowiek czasami zastanawia się czy już zmienić na korbie, czy jeszcze nie. Chociaż to też kwestia praktyki i oceny na podstawie prędkości (i ewentualnie kadencji).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 26 marzec 2019 - 12:14
Dla Garmin Edge (od 520) są pola IQ szacujące przełożenie na podstawie wprowadzonych danych o ilości zębów kół zębatych korby i kasety oraz bieżącej kadencji i prędkości. Jednak czy ma to jakieś sensowne znaczenie? Wątpię. Może być przydatne w skrajnych zakresach kasety, gdzie człowiek czasami zastanawia się czy już zmienić na korbie, czy jeszcze nie. Chociaż to też kwestia praktyki i oceny na podstawie prędkości (i ewentualnie kadencji).
Witam
Czy mógłbyś podesłać linka do tego IQ
Pozdrawiam