Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mavic Cosmic Pro Carbon Ust

Koła Karbonowe mavic ust opinie

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 muzycom

muzycom
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 czerwiec 2019 - 22:54

Czołem,

Pożyczyłem te Mavicki na weekend żeby sobie karbony z głowy wybić i klops :D Niosą spoko, wyglądają obłędnie i po prostu sprawiają radochę.

Jakie są Wasze opinie o tych kołach?  

W tym sezonie w końcu coś kręcę regularnie. Średnio 4 razy w tygodniu. Mieszkam we Wrocławiu więc mam i płasko i małe wzniesienia. Lubie góry, choć mam jeszcze nadwagę, (87 kg) ale średnio miesięcznie leci mi kilogram, a watów przybywa.  W górach jestem 3 razy w miesiącu. Plus zawsze jakieś wczasy w okolicach gdzie można pojeździć pod górę. Jeżdżę też w grupie. Nie zamierzam startować. 

Do tej pory jeździłem na kołach btwina 20/24 Areo, które dzielnie znosiły moje w porywach 97 kilo. 

Pytania:

Jaki profil obręczy będzie najbardziej uniwersalny?  Jest sens pakować się w 40 mm?

Co myślicie o oponach bezdętkowych w szosie?

Obecnie jeżdżę na BMC gran fondo F01 z hamulcami szczękowymi. Jeśli będę zmieniał ramę to prawdopodobnie na speca Tarmaca, ale jeździłem na tarczach i uważam, że w szosie są mi niepotrzebne.

Liczę się z tym, że karbon będzie się zużywał. Nie boje się też przegrzania w górach. Lubie zjeżdżać i hamuję sporo tylko jeśli przede mną jedzie samochód i są serpentyny. Alpy na razie odpuszczam i zwiedzam mniej wymagające okolice.

Nie ukrywam, że te mavicki tanie nie są. (koło 5700)  Często piszecie też o serwisowaniu, ale ja z chłopakami z harfy raczej się dogaduje i jak na razie wszystko jest tip - top z ich strony. 

Z drugiej strony jak patrze na koła z piastami Tuna od naszego forumowego kolegi:

https://www.blackcat...me-colours.html

to zastanawiam się czy by jednak nie pójść w coś tańszego. ;)  Zipp i Enve odpada :P

Do tej pory sobie wmawiałem, że stożki karbonowe to nie dla mnie i nie są mi do niczego potrzebne. W sumie to prawda, ale właściwie czemu nie? Skoro już się nie mogę doczekać jutra, jak na nich haratne 100 :-).

Doradźcie coś, bo żona mi raczej w tym nie pomoże ;)

#2 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 czerwiec 2019 - 19:14

Przeczytałem wszystko co napisałeś. Na Twoim miejscu bym kupował, nie ma nic gorszego niż nie kupić i myśleć o tych kołach cały czas :)
Wiadomo, że żadna żona nie będzie szczęśliwa jak wydasz 6 kafli na koła do roweru, ale z drugiej strony czemu nie kupic. W końcu raz się żyje, jak masz kasę to kupuj:)
ps też jestem zauroczony mavicami, jeżdżę na aluminiowych cosmic Elite, i uważam że są super :D

#3 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 10 czerwiec 2019 - 19:27

Stosuj moją metodę, podaję żonie ceny w EUR, nie wspominając nic o walucie

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
  • muzycom i Ciachoorsky lubią to

#4 uraz

uraz
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 czerwiec 2019 - 19:40

muzycom, dnia 08 Cze 2019 - 21:54, napisał:

Jaki profil obręczy będzie najbardziej uniwersalny?

Zależy co rozumiesz przez najbardziej uniwersalny ale pewnie coś <= 30 mm.

Jest sens pakować się w 40 mm?

Martwisz czy to nie będzie zbyt wysoki profil? 40 mm przez wielu nie jest nawet uznawany za aero. Do codziennej jazdy wszystko poniżej 60 mm jest ok

Co myślicie o oponach bezdętkowych w szosie?

Ja polecam z tym, że wybór opon jest ograniczony a bez doświadczenia i dobrej pompki można narobić trochę bałaganu i stracić sporo nerwów.
  • muzycom lubi to

Cycling Order ★ Black is the new fluo ★ Don't feed the troll

#5 muzycom

muzycom
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 czerwiec 2019 - 17:56

uraz, dnia 10 Cze 2019 - 18:40, napisał:

Ja polecam z tym, że wybór opon jest ograniczony a bez doświadczenia i dobrej pompki można narobić trochę bałaganu i stracić sporo nerwów.

Co masz na myśli pisząc o dobrej pompce?

Decyzja podjęta. Będą nowe kółka. Pytanie jeszcze czy na 100% Mavic? Mam jakieś fajne alternatywy?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

#6 mart66

mart66
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 13 czerwiec 2019 - 20:54

Mam te koła od 2 tygodni, chciałem coś innego bo już mnie trochę wkurzały szytki, kilka razy zostawałem na drodze, narazie jestem b zadowolony, bardziej komfortowo, dobrze niosą i utrzymują prędkość, cichsze od szytek, no i mniej nabijania pompką.
  • muzycom lubi to

#7 muzycom

muzycom
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 czerwiec 2019 - 04:47

Masz wersję pod hamulce szczękowe? Jeździłeś już w deszczu? Ciekaw jestem jak z siłą hamowania. Na suchym jest dobrze. Wyskoczył mi dzieciak i awaryjne jak dla mnie bdb.

#8 tomekjak

tomekjak
  • Użytkownik
  • 127 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 czerwiec 2019 - 08:17

admsk, dnia 10 Cze 2019 - 18:27, napisał:

Stosuj moją metodę, podaję żonie ceny w EUR, nie wspominając nic o walucie

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Ja swojej podaję tylko w GBP :-)

#9 muzycom

muzycom
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 wrzesień 2019 - 21:59

Koła kupiłem. Jak się sezon skończy to napisze recenzje. 

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Koła Karbonowe, mavic, ust, opinie