Z tego co pamiętam Tour of Cracovia zawsze była za free. Wysoki poziom, dobrze zabezpieczona trasa, ciekawa pętla dla klasykowców.
Formalności jest od groma, wiem bo sam współorganizowałem wyścig, a właściwie to jazdę indywidualną na czas po drodze technicznej autostrady. Mimo odcinka 6km załatwień było dużo. Najpierw chcieliśmy czasówkę zrobić na zwykłych drogach lokalnych (gminnej i powiatowej) ale załatwień było na kilka miesięcy (pisma, decyzje, opracowanie planu zabezpieczenia, objazdów), do tego zgoda i uzgodnienia wszystkiego z policją, zarządcą drogi, prowiatem, gminą i służbami ratowniczymi. Dużo roboty, a i tak nikt nam nie dawał gwarancji, ze się zgodzą.
Zamknięcie drogi całkowicie jest bardzo trudne, nieco łatwiej o "ograniczenie ruchu" ale i tak papierków i czekania sporo. Układy być może pomagają, ja ich nie miałem więc nie wiem. Hajs raczej nie wchodzi w grę.
Skończyło się na tym, że zrobiliśmy to na drodze technicznej autostrady, więc zgodę potrzebowaliśmy jedynie od GDDKiA. Trafiło na spoko babkę, która po kilku dniach wydała zgodę i mogliśmy sobie na 2 godziny drogę zamknąć.