Skocz do zawartości

Zdjęcie

Osprzętowe dylematy

• Zamknięty Temat jest zamknięty
863 odpowiedzi w tym temacie

#641 HS

HS
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 19 luty 2011 - 00:17

zwłaszcza, ze chce miec tylko dwa blaty 50/30

zdecyduj się 2 czy 3

#642 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 19 luty 2011 - 00:19

niby 2, ale korba domyślnie 3 50/39/30, tylko, że zlikwidowałbym 39

#643 HS

HS
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 19 luty 2011 - 00:24

przyjrzałes się tej korbie? O wyciągniętych wnioskach napisz na forum.
Pozdrawiam

#644 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 19 luty 2011 - 11:01

Dead, Spiłuj 9 zębów z drugiego blatu! ;P

#645 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 19 luty 2011 - 15:10

hehehe aleś do e pał . Dedi na cholere Ci 30cha z przodu ? Jeżdzisz z kadencją 120 ? Nie kombinuj znowu jak hm wiesz z czym . Po prostu wyjeżdzij km i tyle . Przygotowanie a nie kombinowanie . Góry nie wybaczają

#646 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 postów
  • Skądopolskie

Napisano 19 luty 2011 - 22:34

czy do trzyrzędowej korby potrzbuje inny osprzęt niż do dwu?

Tak !
1 Lewa klamka na 3
2. PP na 3 tarcze
3.PT z długim wózkiem

wyjdzie za duży odstęp pomiędzy tarczami i nie będzie raczej szans na przerzucanie oczywiście w normalnych warunkach w czasie jazdy.
Poza tym przerzutka na 2 blaty nie obsłuży tego ze względu na rozstaw tarcz i różnicę pomiędzy tarczami która wyniesie wyniesie 20 zębów

Po kiego te kombinacje?
Już lepiej zostaw tę 3 i będzie OK.

#647 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 luty 2011 - 22:52

Dead jak tak bardzo boisz się gór to masz jeszcze dodatkowe dwa wyjścia

1. kup sobie kasetę mtb od 11-34 albo 32 i do tego coś z długim wózkiem
2. zapomnij o górach

a swoją drogą to masz chyba za dużo wolnego czasu jak wpadasz na takie pomysły :-P

#648 Mati213

Mati213
  • Użytkownik
  • 153 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 luty 2011 - 11:16

Arnoldzik, miałem osprzęt Altus mieszany z SIS-em, czyli dolna półka Shimano ;-) psuły się różne rzeczy - a to przerzutka się w koło wkręciła (mimo, że w serwisie ją regulowali - po prostu luzy były), łańcuch też ze 2 razy strzelił, ram mi się mostek złamał (nietypowy, bo o średnicy 21mm, musiałem cały widelec zmieniać), w suporcie nagle łożyska poszły i nie dało się jechać, tylna piasta też raz się posypała... ogólnie chyba wszystkie możliwe awarie miałem w tym rowerze :-P a dętki to strzelały średnio co 100km :-P
Co do tych konkretnie części, o które pytasz, to miałem chyba taki łańcuch w tym rowerze (po tym, jak drugi mi strzelił), przejechał jakieś 700km i od tej pory leży w piwnicy razem z tym złomem. W każdym razie działał :-)
W poszukiwaniu tanich części zapraszam na młyn 'Sułkowice' we Wrocławiu, można dostać używane, stare części i rowery w dobrym stanie i dobrych cenach. Właśnie kupiłem tam ojcu holendra Batavus aluminiowego na Nexusie, jak nówka, za 330zł :-D

#649 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 20 luty 2011 - 16:49

Deadi, zacznij jeździć to Ci nie będzie potrzebna korba z 30 z przodu
kup sobie compact najwyżej i tył dał 12-28 i powinno Ci starczyć bez zmiany osprzętu więcej.. no i przede wszystkim zacznij jeździć..bo na bikeblogu widzę ,że nic tam nie jeździsz więc powtórzę 3-ci raz - zacznij jeździć to pętle przejedziesz

ps. ja pętlę przejechałem na 39x23 :-> z jednym małym postojem na rozprostowanie nogi pełnej skurczów ;-)

#650 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1474 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 luty 2011 - 20:21

Ja tylko jedno dorzucę od siebie. Nie znam albo nie szukałem po prostu przedniej przerzutki dwurzędowe o objętości 20. Są z reguły 15stki 54-39 i 16stki 50-34. Tu znajdziesz probem. Ta samo jest jakby ktoś wpadł na pomysł 53-34. Masakra.

#651 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 20 luty 2011 - 20:56

Spokojnie chłopaki, wczoraj w piwnicy podczas kosmetycznych zabiegów przy rowerze przeszedłem meską rozmowę samym z sobą i czas zabrać się za ciężką pracę :-)

Nic nie zmieniam, jutro idę na trenażer ;-)

#652 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 20 luty 2011 - 21:07

Spokojnie chłopaki, wczoraj w piwnicy podczas kosmetycznych zabiegów przy rowerze przeszedłem meską rozmowę samym z sobą i czas zabrać się za ciężką pracę :-)

Nic nie zmieniam, jutro idę na trenażer ;-)

Dedi ja taką rozmowę ze sobą prowadzę już siódmy dzień :mrgreen: i idzie mi strasznie mozolnie (ale jakoś idzie i tym tempem forma powinna być w listopadzie...BTW: są jakieś wyścigi/maratony w tym okresie :shock: )
A na pętle i inne pojadę nawet jak będę bez formy, najwyżej rower z silniczkiem kupię, a co. Ma ktoś namiary na jakiś sklep (żeby nie było OT - to też jest osprzętowy dylemat) :-P

#653 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 20 luty 2011 - 21:17

Mi też, ale zganiałem to na remont w piwnicy :mrgreen:

Ale na szczęście już się skończył, więc mam pole do popisu 8-)

Co do silników do rowerów to na allegro można kupić za okolo 600zł :mrgreen:

#654 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 20 luty 2011 - 21:30

Dedi zawsze trzeba znaleźć jakiś powód nie ???

Odnośnie tematu: chodzi o kasetę Campy. Sprzedają takie "cuda", ostatnie trzy zębatki w kasecie to 20-23-26, skoro sprzedają to pewnie działa bez zarzutu. Mógłbym usłyszeć jak to jest faktycznie w praktyce od kogoś kto używa/używał podobnej kombinacji ? Przeskok o trzy zęby...o to chodzi mi oczywiście.

I przy okazji jeszcze: w modelach 2011 zmienili nieco działanie klamek, czy kaseta model z 2011 będzie działać bez zarzutu z klamkami model 2010 ? Pewnie mnie zlinczujecie (za głupie pytanie) ale Campa tania nie jest i co za tym idzie chcę dokładnie przemysleć zakup, poza tym jak jeździłem wcześniej to tylko na Shimano...uczę się o Campie :)

#655 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1474 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 luty 2011 - 21:32

Ja mam chorusa ostatnie 13-14-15-16-17-19-21-23-26-29 i przeskakuje idealnie.
zdr.

#656 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 20 luty 2011 - 21:41

Ja mam chorusa ostatnie 13-14-15-16-17-19-21-23-26-29 i przeskakuje idealnie.
zdr.

I o to mi chodziło, dzięki.
Takie coś sobie upatrzyłem

#657 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 20 luty 2011 - 21:41

Nie no to było akurat sensowne alibi, bo był syf i naprawde była lipa, całe szczęście, że zaopatrzyłem się w pokrowiec na rower, bo rower z czarnego były siwy.

Co do campy, to ciągle mysle o tym by przerzucić się, ale w sumie trzymają mnie dwie rzeczy: tylna przerzutka 7700 i fajne kółka na Ultegrze, szkoda pozbyć się tak zacnych części, zwłaszcza, że DA pochodzi z kolekcji M. Perepeczki. Z drugiej strony nie narzekam dzaiałanie SH, mam fajny zestaw, więc po co zmieniać coś co jest dobre. Jedyne co bym se kupił to czarną korbę (FSA lub 105) bądz od biedy Ultegre SL Grey, no i hamulce w podobnej toni.

Na dzeń obecny jestem bliski osiągnięcia perfekcji :mrgreen:

#658 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 postów
  • Skądopolskie

Napisano 20 luty 2011 - 22:15

[quote name="wicklowman"]Dedi zawsze trzeba znaleźć jakiś powód nie ???

Odnośnie tematu: chodzi o kasetę Campy. Sprzedają takie "cuda", ostatnie trzy zębatki w kasecie to 20-23-26, skoro sprzedają to pewnie działa bez zarzutu. Mógłbym usłyszeć jak to jest faktycznie w praktyce od kogoś kto używa/używał podobnej kombinacji ? Przeskok o trzy zęby...o to chodzi mi oczywiście.

Nie ma problemu z obsługą takiej kasety praktycznie żadnej różnicy niż przy zmianie o mniejszych skokach.
Ale jak już kiedyś pisałem zmiana o 3 zęby to przy utrzymaniu prędkości zmiana kadencji o 15 obr/min.
To chyba jednak bardziej do turystyki bo jak będzie ciężko to po prostu zwolnisz i OK, ale w grupie na podjeździe wygląda to inaczej...

Używam, bo du... ciężka a noga czasami pusta, ale nie jestem zachwycony

#659 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 20 luty 2011 - 23:52

Jedyne co bym se kupił to czarną korbę (FSA lub 105) ...

No to podrzucę Ci tą oto zacnie wyglądającą i iście zachęcającą do wydania kilku baksów ofertę --> http://www.competiti...5&MODE=SPECIALS
Będę brał od nich inną kurbiel, więc jakbyś się zdecydował na ta FSA, to możnaby zaoszczędzić trochę na kosztach wysyłki. Jakby co - klep do mnie PW.

#660 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 postów
  • Skądopolskie

Napisano 21 luty 2011 - 00:05

bądz od biedy Ultegre SL Grey, no i hamulce w podobnej toni.

myślę że coś by się znalazło kilkanaście kilometrów od domu :lol: