Skocz do zawartości

Zdjęcie

Osprzętowe dylematy

• Zamknięty Temat jest zamknięty
863 odpowiedzi w tym temacie

#681 xszymonx

xszymonx
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • SkądKępno/Wrocław

Napisano 01 marzec 2011 - 18:22

W takim razie u mnie też nie powinno być problemu (waga 72). Ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia z komponentami tej firmy? Chodzi mi konkretnie o model X - F13 :)

#682 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 01 marzec 2011 - 23:26

xszymonx, jeździłem na widelcu RDX-a (F03 chyba) 3 sezony. Zmieniłem aktualnie na Estona, ale żadnych niepokojących oznak nie stwierdziłem (moja masa w porywach 84 kg). Mówiono, że właściwości tłumiące mają słabe, ale ja wielkiej różnicy po przesiadce nie odczułam.

#683 mig29

mig29
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądGryfice

Napisano 02 marzec 2011 - 20:22

jak w temacie,
przyszedł czas pożegnać Starego Centaura Campagnolo, ze względu na małe dłonie i jazdę dolnym chwytem , mam problem ze zmiana "sięgnięcia" do cypelka zmiany przełożenia w dół.
Co polecicie Ultegrę czy Srama Force'a? Chodzi of course o całą grupę.

#684 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 postów
  • SkądOpole

Napisano 02 marzec 2011 - 20:36

Rozważ też jeszcze tańszy odpowienik Ultegry czyli SRAM Rival. Klamkomanetki są karbonowe i wagowo grupa jest ciut lżejsza od ultegry. Jeśli masz małe dłonie to tym bardziej może Ci pasować system double-tap zmiany biegów, to znaczy jedną dzwignią zmieniasz przełożenie w górę i w dół. Grupę Rival można też kupić taniej od Shimano Ultegry. Ja mam właśnie całą grupę Rivala i jestem z niej bardzo zadowolony jak na przejechane 1500km. Oczywiście Sram Force daje Ci sporo niższą wagę od Ultegry, a poza tym technologicznie to to samo co Sram Rival.

#685 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 02 marzec 2011 - 21:44

Oczywiście, że Sram!, jego bardziej do DA można porównać.

#686 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 596 postów
  • Skądz Polski

Napisano 03 marzec 2011 - 07:51

Długo się zastanawiałem: wybrać Ultegrę 6700 czy Sram Force?
Wybrałem SF z korbą Rotor3D Aero.
Pod koniec marca pierwsze ujeżdżanie :-)

#687 BatManX

BatManX
  • Użytkownik
  • 50 postów
  • SkądWałbrzych

Napisano 05 marzec 2011 - 10:49

wie ktoś może gdzie można zdobyć hak przeżutki do bianchi reparto corse z połowy lat 90tych? bo mam takie cudo na warsztacie i muszę się z tym uporać

#688 BatManX

BatManX
  • Użytkownik
  • 50 postów
  • SkądWałbrzych

Napisano 05 marzec 2011 - 11:57

przeżutki, przepraszam za błąd

#689 Gosc_dmnklg_*

Gosc_dmnklg_*
  • Gość

Napisano 05 marzec 2011 - 13:41

przerzutki ;-). trudno będzie coś takiego gdzieś dostać. Możesz kupić podobny i iść do jakiegoś tokarza/szlifierza żeby go obrobił tak, aby pasował do ramy. ;-)

#690 bikefun

bikefun
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 05 marzec 2011 - 14:21

Używał ktoś kasety BBB pod campe ?? Czy jest ona godna uwagi. Interesuje mnie szybkość zużywania się , waga, oraz jakoś zmieniania przełożeń.

#691 HS

HS
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 05 marzec 2011 - 18:56

Możesz kupić podobny i iść do jakiegoś tokarza/szlifierza żeby go obrobił tak, aby pasował do ramy.

Jeżeli miałbyś coś kombinować z hakiem, nie idź ani do tokarza ani do szlifierza, możesz pójść do frezera najlepiej takiego który pracuje na kopiarkofrezarce. On Ci zrobi hak od podstaw, dostarczysz jedynie materiał, czyli odpowiednie aluminium.
Ale to jest sprawa niełatwa. Łatwiej jest poszukać w sklepach np PROBIKE we Wrocławiu

#692 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 marzec 2011 - 17:58

Mam pytanko nt. kompatybilności gratów z Shimano 5600 i 5700. Pytam, ponieważ natknąłem się na opinie, że klamkomanetki 5700 mogą nie działać poprawnie z przednią przerzutką 5600 (i tak też wychodzi ze schematu kompatybilności Shimano), bo jest inny uciąg linki - chyba, że coś źle zrozumiałem. Mogą też podobno mieć problem z obsłużeniem hamulców 5600 (na schemacie jest informacja, że przy takim zestawieniu siła hamowania może być nieco mniejsza) . Mam na oku klamkomanetki 5600, FD 5600 i RD 5700. Czy może być problem na linii klamkomanetki/tylna przerzutka (tylnej przerzutki 5700 w ogóle nie widzę na schemacie...)? Czy w razie ewentualnej (bardzo hipotetycznie... ;-)) przyszłej zmiany klamkomanetek na 5700 do wymiany będzie też musiała iść FD i hamulce? Czy ktoś się może zetknął z takimi konfiguracjami albo ma wiadomości ze sprawdzonych źródeł? Niby to i to 10s, ale zastanowiły mnie właśnie te przeczytane informacje i schemat Shimano. Chciałbym więc zapytać, czy warto na tym bazować, czy przyjąć założenie, że skoro "wszystko jest 105", to bez względu na to czy dane części mają oznaczenie 5600 czy 5700 nie przejmować się i mieszać do woli? ;-) A swoją drogą - podobna historia była chyba z Ultegrą 6600 i 6700? Mam nadzieję, że zbytnio nie namieszałem ;-) Jeśli odpowiedź na moje pytania jest gdzieś czarno na białym i jej nie znalazłem, to przepraszam, ale jestem dziś wyjątkowo nieprzytomny, a zależy mi na w miarę szybkiej odpowiedzi. Z góry dzięki.

fs-userbar-blog-white.png

#693 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marzec 2011 - 10:03

pawelkepien z tego co się orientuję to nasz jeden kolega zmienił ostatnio klamki z 5600 na 5700 a reszta osprzętu to 5600, mało tego to rower był w serwisie i z tam było to robione więc chyba nie masz co się obawiać...

ja planuję zostawić przednią zmieniarkę Campagnolo do nowych klamkomanetek i nie przewiduję większych problemów, mało tego to i tył też narazie zostanie campy :mrgreen:

hamulce to najmniejsze zmartwienie bo można stosować połączenie Campagnolo-Shimano w rozumieniu klamkomanetki-hamulce lub odwrotnie... gdzieś o tym czytałem i nie mogę tego znaleźć

#694 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marzec 2011 - 10:45

Jeśli tak, to byłoby świetnie - wielkie dzięki GreQ. Czyżbyś pozbywał się manetek na ramie, czy to ja coś przegapiłem? ;-)

#695 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marzec 2011 - 12:48

pawelkepien tak się dopytujesz ;-) tak tylko kiedy to poskładam do kupy, takie mam plany mam klamki, przelotki na ramę zamiast manetek, tylko z kasetą coś nie halo bo najpierw była a jak chcę zamówić to się okazuje że są jakieś problemy a interesuje mnie 12-23 10s

#696 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marzec 2011 - 13:18

To widzę, że ze znalezieniem kasety mamy podobny problem... Szukasz Campy, czy Shimano też wchodzi w grę? Jeśli SH też, to w bikecenter masz 6600 12-23 za 209 zł. Ja bym się skłaniał ku 105 11-25 - właśnie dopiero tam znalazłem (przynajmniej na razie wygląda na to, że mają - muszę dopytać), a i pedały mógłbym od razu zamówić w jednej paczce.

Wracając do kwestii kompatybilności 5600/5700 - w sklepie, w którym zamawiam części twierdzą, że problemu nie będzie. No i oby mieli rację ;-)

#697 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 marzec 2011 - 15:28

ja znalazłem ją 2 dyszki taniej ale jak nie wypali to będę musiał tam zamówić.

jak najbardziej Shimano choć mój rower jest taki trochę inny ;-) bo kasetę obecną ma dostosowaną do manetek campy 8s z indeksem ale one się rozleciały więc z bulem serca żeby nie zmieniać kół (a są dobre) kupuję Shimano

#698 jaqbek

jaqbek
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądŚroda Wlkp./Poznań

Napisano 13 marzec 2011 - 20:51

Czy połączenie manetek Sram RED z przerzutką przednią ultegra będzie działać bez zarzutu ?

#699 mati25

mati25
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądKoło

Napisano 15 marzec 2011 - 19:43

Jak w temacie , albo czy są oryginalne tarcze SRAM RED 46t ?

#700 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 marzec 2011 - 19:50

Z ciekawości :

Będziesz ścigał się, że potrzebujesz 46 ? ;)