Skocz do zawartości

Zdjęcie

Osprzętowe dylematy

• Zamknięty Temat jest zamknięty
863 odpowiedzi w tym temacie

#401 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • SkądKatowice

Napisano 06 marzec 2008 - 11:24

skoro nie wiesz jak pracuje kompletna grupa record/chorus to jak mozesz ja porownywac do innych grup?

a) jakby Ci podmienic Recorda na Mirage (DA na Tiagre), to nie zauważyłbyś większej różnicy
B) z takim podejsciem, to forum by ucichło...

#402 pingpongista2

pingpongista2
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądPołudnie

Napisano 06 marzec 2008 - 14:49

dzieki uzurpator widze ze sie rozumiemy.

Malik wszyscy wiedza, ze jestes guru i wiesz wszytsko, ze kolarstwo i sprzet nie ma dla ciebie zadnych tajemnic, dlatego przepraszam ze osmielilem sie w ogole podwazyc twoje zdanie, ba, przepraszam ze w ogole zabralem glos w tej dyskusji, teraz juz przejrzalem na oczy i dostrzeglem, ze racja zawsze stoi po twojej stronie. Ja, marny uzytkownik jeszcze marniejszej tiagry oczywiscie nie mam sie co rownac do ciebie - uzytkownika wspanialego campagnolo.

edit: jestem ciekaw ilu uzytkownikow forum wie z wlasnego doswiadczenia jak pracuja te dwie topowe grupy. Malik oczywiscie wie jak pracuje kompletny DA i Record, wiec tylko on wlasciwie moze sie udzaielac w tym temacie. reszta WON!

#403 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2008 - 15:13

Koledzy, proponował bym troszki wrzucić na luz i przestać się spinać bo niczego tym nie osiągniemy...
jack poprosił nas tylko o pomoc w wyborze sprzętu. Proponuję więc jack, żebyś jeżeli zależy Ci jeszcze na zdaniu forowiczów, założył temat i umieścił w nim ankietę DA vs. Campa. Po niedługim czasie bez zbędnych dyskusji, prowokacji, złości i wyzwisk innych użytkowników poznasz ich zdanie na ten temat. Pozdro!

#404 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2008 - 17:15

Każdy tamat typu Campa czy SH wywoła burzliwą dyskusję. SH tanie Campa droższe. Śmiem twierdzić, że dzięki taniemu SH wielu z nas może rozpocząć przygodę z szosą. Nieważne czym kręcisz, ważne są same wrażenia z jazdy rowerem szosowym :-D .

#405 sireus

sireus
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądOpole

Napisano 06 marzec 2008 - 18:13

wrzucić na luz i przestać się spinać bo niczego tym nie osiągniemy..

Wiedziałem że tak będzie ;-) Twoja propozycja Qba jest najrozsądniejsza !

#406 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2008 - 19:29

DA i Record mają swoje zalety i wady.
Nic nie jest idealne, niestety.
Jednemu będzie bardziej pasowało Campagnolo innemu Dura Ace bo te dwie grupy są zupełnie inne. Łączy je tylko jedno - są najwyższe w ofercie firmy.
Jedynie osoba która przejechała trochę więcej niż jeden wypad na rowerze może powiedzieć co jest lepsze.
Jak dla mnie Shimano to rozsądna cena za dobrze wykonany sprzęt. Niestety kupując Shimano trzeba się liczyć z częstą zmianą łańcucha i kasety - coś za coś.
Campagnolo to przede wszystkim kultowa marka i inne rozwiązania - może lepsze, może gorsze. Nie wiem nie jeździłem.
Jako użytkownik (i wielbiciel) shimano mogę powiedzieć że plusem tej firmy jest:
-dostępność części (w każdym sklepie są, z campagnolo niestety jest już problem)
-stosunek cena/waga (w tej samej cenie rzeczy campy są cięższe, dopatrywałbym się w tym formuły: cięższe = więcej materiały = wolniejsze zużycie)
-wygląd (jeśli ktoś woli wygląd bardziej opływowy i futurystyczny pewnie wybierze shimano)
-wygoda klamkomanetek - to już jest cecha bardzo indywidualna, ja mam małe dłonie i klamki campy mi nie pasują)
Do wad zaliczam:
-niska trwałość - przy mojej tiagrze po 5000 km musiałem już zmienić łańcuch
-powrzechność - każdy tańszy rower ma shimano a campa to klasa sama w sobie
-niska sztywność klamek - ja mam klamki tiagry i jak dla mnie sztywność hamulców jest mierna. Niestety nie wiem jak jest w wyższych klasach
-skomplikowane klamkomanetki. O ile podobno do klamkomanetek Campy można dokupić część zapasową, tak w klamkach shimano uszkodzenie klamkomenetki jest prawie jednoznaczne z koniecznością kupienia nowej.
-wielkość - nie oszukujmy się klamki shimano są w porównianiu do Campy dość duże

#407 Gosc_bula_*

Gosc_bula_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2008 - 19:47

a ja bym chciał pojeździć na DA ciekwe czy by mi bardziej spasowało niz campa centaur/veloce.... Wiec własnei niech sie ktośwypowie jakie to uczucie :-D

#408 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2008 - 19:49

Ja nie miałem przesiadki z Campy na Shimano, ale w tym sezonie przesiadam się na ultegrę.
Nie zgadzam się z opinią którą ktoś wcześniej przytoczył że jakby ktoś mi zamienił DA na 105 czy Tiagrę to nie poczułbym różnicy.

#409 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 06 marzec 2008 - 21:36

skoro nie wiesz jak pracuje kompletna grupa record/chorus to jak mozesz ja porownywac do innych grup?

a) jakby Ci podmienic Recorda na Mirage (DA na Tiagre), to nie zauważyłbyś większej różnicy

tak jestem niedzielnym lamerem, ktory nie ma bladego pojecia o sprzecie.
jedyne co robie to lansuje sie po miescie na mojej badziewnej szosowce na campie.. i chyba zmienie osprzet na shimano bo ono jest bardziej lanserskie..

dzieki uzurpator widze ze sie rozumiemy.

szkoda, ze inni was nie moga zrozumiec.
jak mozesz krytykowac cos czego w ogole nie miales w lapach lub nie jezdziles na tym?

Malik wszyscy wiedza, ze jestes guru i wiesz wszytsko, ze kolarstwo i sprzet nie ma dla ciebie zadnych tajemnic,..

taki ze mnie guru jak ... wiem wszystko? no nie sadze.
jesli czegos nie wiem i nie jestem o czyms przekonany to nie wyklocam sie za wszelka cene.

dlatego przepraszam ze osmielilem sie w ogole podwazyc twoje zdanie, ba, przepraszam ze w ogole zabralem glos w tej dyskusji, teraz juz przejrzalem na oczy i dostrzeglem, ze racja zawsze stoi po twojej stronie. Ja, marny uzytkownik jeszcze marniejszej tiagry oczywiscie nie mam sie co rownac do ciebie - uzytkownika wspanialego campagnolo.

nadal nie moge Cie kolego zrozumiec.
dorwiesz kiedys rower na pelnym DA to sie przekonasz jak to chodzi w porownaniu do tiagry i calej reszty.

edit: jestem ciekaw ilu uzytkownikow forum wie z wlasnego doswiadczenia jak pracuja te dwie topowe grupy. Malik oczywiscie wie jak pracuje kompletny DA i Record, wiec tylko on wlasciwie moze sie udzaielac w tym temacie. reszta WON!

:shock:
yhy jestem jedynym czlowiekiem na ziemi, ktory dosiadl roweru na DA i recordzie ;-)
i jeszcze raz to napisze.. skoro nie wiesz jak chodzi DA i record to po co jakies porownania grup centaura i tiagry? jaki to ma zwiazek z DA/rec? nie ma zadnych roznic w dzialaniu?
...

Jelitek: dzieki.. w koncu jakies konkrety.

#410 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2008 - 22:02

Jelitek: dzieki.. w koncu jakies konkrety.

:oops: no bo w końcu chyba o konrety chodzi :-)

#411 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2008 - 22:24

-stosunek cena/waga (w tej samej cenie rzeczy campy są cięższe, dopatrywałbym się w tym formuły: cięższe = więcej materiały = wolniejsze zużycie)

Niekoniecznie - akurat klammki campy porównywalnej grupy zawsze będą lżejsze - jest to wynikiem innej filozofi konstrukcj, podobnie jak wielkość. DA to ok 430g a Recordy są o ok 100g lżejsze. Pomiędzy pozostałymi klamotami różnice wagowe nie są już tak wyraźnie.
Pierwsze modele carbonowych korb Recorda nie miały najlepszych opinii (podobno) ale to zdaje się było jeszcze przed epoką UltraTorque.

Zaryzykuję twierdzenie, że im kto większy amator (jak np. ja) tym większa jest szansa że spasuje mu Shimano wygodą, bo amator większość jeździ w górnym chwycie, a tutaj można Shimanowskie klamki zamontować wysoko podniesione do góry (teori na temat jak wlaściwie powinny być ustawione klamki jest mnóstwo) co w przypadku Campy jest już troche niefajne. W FAQ jest zresztą topic Malika o ustawianiu kalmek i zdjęcia, które tam są fajnie pokazują o co chodzi.
Oczywiście jest ot bardzo uogólnione twierdzenie. Najlepiej byłoby przetestować sobie jedno i drugie (i ewentualnie trzecie czyli SRAMa)

#412 Gosc_turysta_*

Gosc_turysta_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2008 - 23:10

Panowie, faktycznie powinniście sobie chyba troche wyluzować.
Kolega pytał co wybrać i tyle. Wracając do tematu campa a DA

no tak co czlowiek to inne zdanie ;-) dla mnie campa to ociosana skala a shimano to wypolerowany marmur :-P problem jest istotnie nie do rozwiazania;p

Jak dla mnie to świetne porównanie, dlaczego?
Może mały przykład, mam w garażu całą grupę recorda z połowy lat 80 tych, i założe się, że piasty chodzą lepiej niż piasty na kołach WH po dwóch porządnych sezonach.
ileś lat temu, mój kolega po wyścigu dookoła Egiptu klamki DA wyrzucił do kosza (a były nowiutkie bo to był jeden z pierwszych wyścigów)
Ale sam śmigam na ultegrze, dlaczego? Bo niestety nie mogę strawić design'u campy.
Jeśli chodzi o trwałość i niezawodność bezapelacyjnie Campa
Jeśli chodzi o design DA
O masie się nie wypowiadam bo te tematy uważam za śmieszne.

A tak na koniec:

zgodzę się,że tak naprawdę 99% z nas gdyby nie parę szczegułów (np klamki) nie zorientowałaby się na czym jedzie
pozdr

#413 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 06 marzec 2008 - 23:25

zgodzę się,że tak naprawdę 99% z nas gdyby nie parę szczegułów (np klamki) nie zorientowałaby się na czym jedzie
pozdr

jezdzac jak "na grzyby" to pewnie malo kto by zauwazyl roznice.

#414 Gosc_turysta_*

Gosc_turysta_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2008 - 23:58

jezdzac jak "na grzyby" to pewnie malo kto by zauwazyl roznice

no kolego ostro jedziesz, zastanawia mnie, dlaczego? (brak w tym jakielkolwiek logiki bo się nie znamy), dużo lepiej byłoby gdybyś się jakoś sensownie (czytaj; konstruktywnie) odniósł do tego co napisałem :-)
Ale widzę,że nie jestem pierwszym, którego traktujesz z góry (czytaj: jak jeżdżącego na grzyby)i to mnie zadziwia, bo jeśli my 'jeździmy na grzyby' to ty pewnie jesteś 'profi', tylko coś ten 'twój dzisiejszy trening' jakoś tak mizernie wygląda :-)
pozdr

#415 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 07 marzec 2008 - 08:17

jezdzac jak "na grzyby" to pewnie malo kto by zauwazyl roznice

no kolego ostro jedziesz, zastanawia mnie, dlaczego? (brak w tym jakielkolwiek logiki bo się nie znamy) dużo lepiej byłoby gdybyś się jakoś sensownie (czytaj; konstruktywnie) odniósł do tego co napisałem :-)

nic na to nie poradze, taka jest przeciez prawda i nie ma to zwiazku z toba czy z kimkolwiek innym, gdybym sam nie jezdzil tyle ile jezdze to pewnie bym nie zauwazyl zadnych roznic miedzy danym sprzetem.
przeciez tak sie dzieje w przypadku wiekszosci dyscyplin sportu czy tez nawet w codziennym zyciu. uzywasz czegos dosc czesto i intensywnie to jestes w stanie cos o tym konkretnego napisac, jak sie zachowuje, jaka jest trwalosc, jakosc, etc.
a jesli uzywa ktos danej rzeczy raz na x czasu i niezbyt intensywnie to skad moze wiedziec jakie sa jej zalety, a jakie wady?
na samych domyslach daleko nie zajedziemy.

Ale widzę,że nie jestem pierwszym, którego traktujesz z góry (czytaj: jak jeżdżącego na grzyby)i to mnie zadziwia, bo jeśli my 'jeździmy na grzyby' to ty pewnie jesteś 'profi', tylko coś ten 'twój dzisiejszy trening' jakoś tak mizernie wygląda :-)
pozdr

wybacz, moze twoj nick mnie zmylil. ;-)

mizernie wyglada, bo nie chce mi sie kazdego treningu opisywac. profi ze mnie zaden, ale trenuje z bylymi profi.

#416 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • SkądKatowice

Napisano 07 marzec 2008 - 12:05

jedyne co robie to lansuje sie po miescie na mojej badziewnej szosowce na campie.. i chyba zmienie osprzet na shimano bo ono jest bardziej lanserskie..

Ugh, dałeś z grubej rury.
Uno: o co ci chodzi z tą badziewnością Campy?
Due: do lansowania kupuje się Campę, bo jest jej po prostu mniej, a i marka jakby bardziej szlachetna.
Tre: Widocznie jestem niedzielnym lamerem, ale z to mam dużą kolekcję zębatek :P
I wyobraź sobie, że w moim rowerze, złożonym na zasadzie 'co leży na warsztacie' wszystko chodzi od kliknięcia, piasty kręcą się leciutko a kilometry lecą jakoś różnic z DA/Ultegrą nie stwierdziłem (poza kulturą pracy - tzn u mnie mocniej trzeszczy przy przerzucaniu, ale to wina kasety złozonej z zębatek z kolekcji powyżej). Ale mam otwarty umysł, przekonaj mnie do kupna np DA.

#417 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 07 marzec 2008 - 15:45

Ugh, dałeś z grubej rury.
Uno: o co ci chodzi z tą badziewnością Campy?
Due: do lansowania kupuje się Campę, bo jest jej po prostu mniej, a i marka jakby bardziej szlachetna.

To była ironia..

Tre: Widocznie jestem niedzielnym lamerem, ale z to mam dużą kolekcję zębatek :P

Śliczna piramidka ;-)

I wyobraź sobie, że w moim rowerze, złożonym na zasadzie 'co leży na warsztacie' wszystko chodzi od kliknięcia, piasty kręcą się leciutko a kilometry lecą jakoś różnic z DA/Ultegrą nie stwierdziłem (poza kulturą pracy - tzn u mnie mocniej trzeszczy przy przerzucaniu, ale to wina kasety złozonej z zębatek z kolekcji powyżej). Ale mam otwarty umysł, przekonaj mnie do kupna np DA.

Chwała Ci za to, że tyle km trzepiesz.
Do DA nie będę Cię za wszelką cenę przekonywać, bo to nie ma najmniejszego sensu.
Moje spostrzeżenia co do DA vs Tiagra są takie, a nie inne i nie są to tylko moje spostrzeżenia. Jeśli ktoś uważa grupę na poziomie tiagry za praktycznie identyczną co DA no to albo na DA nigdy nie jeździł albo jeździł jak "na grzyby".

W mtb jest podobnie. Jeżdżąc raz w niedziele po parku obczajając panienki (lub facetow w przypadku pań ;-)) nie będzie miało dla nas znaczenia czy mamy korbę XT HT2 czy np alivio na kwadrat. Co innego kiedy wybierzemy się na jakiś wyścig w góry. Wtedy da się odczuć różnice w sztywności, precyzji działania, trwałości itp itd.

#418 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 marzec 2008 - 16:57

uzurpator coś ci sie te kółeczka od przerzutki strasznie wytarły.......

#419 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Napisano 07 marzec 2008 - 17:02

a moze by tak zamknąć ten temat??? bo jak dlamnie nic juz nie wnosi.... :roll:

Pozdrawiam:P

#420 adamak4

adamak4
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • Skądpolkowice

Napisano 13 listopad 2010 - 09:21

Witam.
Czy kaseta i łańcuch dura ace 7800 będzie kompatybilny z dura acem 7900?
Pozdrawiam