Skocz do zawartości

Zdjęcie

Maraton Rajcza TOUR_ 06.08.2011

• Zamknięty Temat jest zamknięty
339 odpowiedzi w tym temacie

#181 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 03 sierpień 2011 - 08:46

Pogoda wydaje się klarować na korzyść - jeszcze wczoraj (dla Żywca -> http://pogoda.onet.p...iec,miasto.html) w sobotę przewidywano opady, a dziś już nie ;-) Na pewno powinno być ciepło; cieplej niż w Zieleńcu na Klasyku Kłodzkim.
Co do noclegu - już znalazłem dla siebie miejscówkę, więc nie szukam dalej ...
Jedno mnie zastanawia - trasa z linku jest ostateczna? (http://www.gpsies.co...atwqsgyughfmgrd) Bo ten profil wygląda co najmniej dziwnie; strasznie 'pokreślony' jest, mało czytelny. Może ma ktoś trochę 'porządniejszy' profil z mapką? (najlepiej na www.gpsies.com)
I co z bufetami? Przydałaby się wcześniejsza informacja (wcześniejsza niż na miejscu w biurze maratonu w momencie odbierania pakietu startowego) na temat rozmieszczenia bufetów. Dzienx!

#182 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 03 sierpień 2011 - 09:57

Planowane rozmieszczenie bufetów:

MEGA
1. 45 km - U Poloka
2. 95 km - Zakamenne
3. 124 km - meta

GIGA
1. 45 km - U Poloka
2. 90 km - Krowiarki
3. 150 km - Zakamenne
4. 175 km - META

#183 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 03 sierpień 2011 - 11:07

Te 60km miedzy drugim a trzecim bufetem proste sa i bez miliona przewyzszen?

#184 Wiesiek Legierski

Wiesiek Legierski
  • Użytkownik
  • 613 postów
  • SkądIstebna

Napisano 03 sierpień 2011 - 11:29

Tak, odległość jest spora z tego względu że nie ma dobrego miejsca na ustawienie: są zjazdy, szybkie płaskie odcinki, tempo jazdy dość wysokie. Dobrze rozłożyć siły i styknie.

#185 Przem59

Przem59
  • Użytkownik
  • 222 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 sierpień 2011 - 12:20

Potwierdzam - odcinek z Krowiarek do Zakamennego pokonuje się dość szybko. Jest kilka niewielkich i krótkich podjazdów, jednak część "słowacka" ma łatwiejszy charakter.
Kluczowe, moim zdaniem, będą kierunek i siła wiatru. W przypadku wiatru zach. i jazdy w pojedynkę, można się nieźle ujechać. Trasa prowadzi przeważnie odsłoniętym terenem wśród pól. Dopiero od skrętu w Lokcy - uwaga, znajduje się przed miastem !!! chowamy się w lesie.
Należy pamietać, że podjazd od Zakamennego do granicy jest dość długi. Jadąc tamtędy często mieliśmy wrażenie, że przełęcz jest tuż za zakrętem, a tymczasem pojawiał się kolejny odcinek pod górę.
Podkreślam jeszcze to, o czym ktoś wcześniej pisał. Zjazd w kierunku Rajczy zachęca do rozwinięcia dużej prędkości, na początku jest dobry asfalt. Ale potem zaczynają się nierówności, które skumulowane ze zmęczeniem, mogą doprowadzić do nieprzyjemnych sytuacji. Chyba rzeczywiście lepiej potraktować przełęcz graniczna jako wirtualną metę, a zjazd jako odcinek "honorowy", podobnie jak było rok temu z Kotelnicą.

#186 JAMIS

JAMIS
  • Użytkownik
  • 99 postów
  • Skądżywiecczyzna

Napisano 03 sierpień 2011 - 13:04

Czyli z Ujsół do Rajczy już się nie wyprzedzamy? nie zgadzam się :!:

#187 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 03 sierpień 2011 - 14:46

Też chętnie zobaczyłbym profil całościowy krótszego dystansu. Nie wiem czy ten na stronie jest aktualny. Jeżeli tak to niech ktoś to potwierdzi.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#188 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 03 sierpień 2011 - 16:23

Czyli z Ujsół do Rajczy już się nie wyprzedzamy? nie zgadzam się :!:

Jaki jedziesz dystans? Zreszta nie masz co sie nie zgadzac, jest na ten temat zapis w regulaminie, czy na stronie rajczy tour.

#189 Kowalski_vp

Kowalski_vp
  • Użytkownik
  • 234 postów
  • SkądRacibory

Napisano 03 sierpień 2011 - 16:34

Albo jestem ślepy, albo nie umiem czytać, ale nie widzę takiego zapisu :-)

#190 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 03 sierpień 2011 - 16:57

Tez nie potrafie tego znalezc. Mozna robic wedle uznania, jednak nie sa to mistrzostwa swiata, mozna zachowac dzentelmenska postawe i spokojnie zjechac do mety.

#191 Gosc_Andrzej M_*

Gosc_Andrzej M_*
  • Gość

Napisano 03 sierpień 2011 - 18:09

Czyli jak ktoś złapie kapcia lub zechce mu sie siusiu to reszta towarzystwa zatrzymuje się? Meta jest w Rajczy, to do mety jedziemy ile kto może, odcinek z granicy do Rajczy ma jeszczę trochę km. A jeśli jest niebezpiecznie, to niech będzie oficjalna meta na podjeździe, a zakończenie w Rajczy, czyli tak jak było na Równicy. Umawianie się przed startem na jakieś rozwiązania, prowadzi tylko do kłótni, mało kto słucha organizatora na starcie, większość jest zajęta rozmową, zdjęciami itp.

#192 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 03 sierpień 2011 - 19:07

Jeżeli nie będzie oficjalnego pomiaru czasu na podjeździe, to zjazd w ustalonej kolejności na metę można sobie wsadzić między bajki. Zjazd jest łatwy, ale ultraszybki. Przy sprzyjających okolicznościach da się tam jechać ponad 90km/h, ale najgorsze są te dziurska poniżej(dawno tam nie jechałem, ale sądzę że nadal są). Ja oczywiście również jestem zdania, że pomiar czasu powinien być w okolicach granicy.

#193 Dag

Dag
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądBielsko-Biala

Napisano 03 sierpień 2011 - 19:39

Rowniez jestem za pomiarem czasu na podjezdzie zaraz (za granica). Do mety zostaje ok 10km ostrego zjazdu, poczatek bedacy na oko 3-4 km ma idealna nawierzchnie, dalej jest stanowczo gorzej...

@Andrzej M
z tym kapciem lub siusiu tos troche dowalil.... dawanie po hamulcach na zjezdzie gdy zobaczysz ze ktos zmienia detke na pewno nie podniesie bezpieczenstwa, ktore ma zwiekszyc proponowana przez organizatora "dzentelmenska umowa"
pozdro

#194 JAMIS

JAMIS
  • Użytkownik
  • 99 postów
  • Skądżywiecczyzna

Napisano 03 sierpień 2011 - 20:17

DZENTELMENSKA UMOWA NIECHAJ POZOSTANIE DLA PIERWSZEJ DZIESIĄTKI.Jeśli zawodnik o wadze np 80 kg wygramoli się na Novot po kimś o wadze 60 kg to potem (nie mówię tu o zjeżdzie o 90Km /h z Glinki) z Ujsół do Rajczy ma prawo dalej walczyć, meta jest w Rajczy !!!

#195 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 postów
  • SkądSidzina

Napisano 03 sierpień 2011 - 20:50

do what you wanna do;) ja tam nie umiem zjeżdżać więc będę jechał swoje, a wy tylko się nie rozwalcie na tym zjeździe co by roboty Wieśkowi nie dokładać, oka?;)

#196 JAMIS

JAMIS
  • Użytkownik
  • 99 postów
  • Skądżywiecczyzna

Napisano 03 sierpień 2011 - 21:00

jedroll1 przecież napisałem wyżej"(nie mówię tu o zjeżdzie o 90Km /h z Glinki)" z Ujsół do mety jest płasko...

#197 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 03 sierpień 2011 - 21:25

Zrobilbym jak bylo na PB sedzia na koczym, a wszystko przy amfiteatrze. Tak tu sedzia na granicy, reszta w rajczy. To sa chyba nawet zblizone odleglosci w km.

#198 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 03 sierpień 2011 - 21:38

To do zobaczenia w Rajczy !

Jutro z rana wyjazd najpierw do Bukowiny na TdP amatorów, i w piatek śmigamy już na Rajczę ;-) pozdro ! 8-)

#199 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 03 sierpień 2011 - 22:56

Jeszcze jedno pytanko: czy przed startem (albo w piątek wieczorem w godzinach otwarcia biura) będzie jakiś sklepik/straganik z batonami/żelami/dopalaczami?
I czego można spodziewać się na bufetach? Głównie zależy mi na jakiejś kawce pobudzającej ;-)

#200 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 postów
  • SkądSidzina

Napisano 04 sierpień 2011 - 06:08

a ja mam pytanko, dystans można zmienić w biurze zawodów? chyba tym razem tylko mega