Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mój Dzisiejszy Trening - ARCHIWUM 5/01/2011 - 29/06/2011

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1491 odpowiedzi w tym temacie

#761 kolen

kolen
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądŻORY

Napisano 23 marzec 2011 - 23:36

dzisiaj day off, ale za to wczoraj

125 km czas 3:15 śr.38,5 km/h ( wiem, niemożliwe, ale dla chcącego nic trudnego ) NP 270W, śr.tętno 153, max t.162

rower szosowy, jeszcze muszę się wpasować.

#762 siku

siku
  • Użytkownik
  • 154 postów
  • Skądkrakow

Napisano 23 marzec 2011 - 23:55

to tętno 153 to jaki procent z maksa ?

pewnie już gdzieś to było , ale zapytam jeszcze raz .. ile ważysz i ile masz wzrostu ?

#763 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 24 marzec 2011 - 06:49

Dziś luzik. Treningiem to tego nie nazwałbym ale kalorii ubyło mi ponad 900 :) Miało być wolne ale na kolacje dziś skrzydełka frytki i browar :-P

Trenażer:

1h45' / NP:158 P avg:151 / HR avg: 106

#764 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 24 marzec 2011 - 13:06

2 dni temu:
25km w 45 min z wiatrem średnia 33 km/h
powrót 75 minut pod wiatr i dobrze, ze miałem Liona
heart rate
max 160-90%
avg 138-78& i zużyłem 1520kcal
dziś dmucha 30m/s i jak tu jeździć? pobiegłem wiec 4km

#765 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 24 marzec 2011 - 15:44

125 km czas 3:15 śr.38,5 km/h ( wiem, niemożliwe, ale dla chcącego nic trudnego ) NP 270W, śr.tętno 153, max t.162

Jak wyliczasz moc ? Jest jakiś przyrząd który by to mierzył, czy z jakiegoś wzoru. A jak tak, to jak uwzględniasz wiatr itp ? No chyba że to NP to nie jest moc :-P Nie znam się na tych skrótach.

#766 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 24 marzec 2011 - 16:36

PowerTap

#767 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 24 marzec 2011 - 18:55

Dst: 153.00 km
Czas: 05:41 h
Avg: 26.92 km/h
Max: 51.00 km/h
Temp: 14.0*C
HR max: 185( 91%)
HR avg: 158( 78%)
Kalorie: 4393(kcal)

Było ciężko - praktycznie 100km pod wiatr [albo typowy wmordewind ,albo boczny ,ale taki podwiewający w twarz]. Dużo górek.. W końcu to tereny maratonu w Trzebnicy..

#768 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 24 marzec 2011 - 19:19

Kolen mam pytanko czy ty jestes amatorem , tzn czy uczysz się lub pracujesz i po pracy po obiedzie po załatwieniu wielu spraw ubierasz się i wychodzisz na trening? czy masz trenera ? dietetyka ? lekarza? mechanika i jeszcze tego typu ludzi ktorych mają zawodowcy?
Wiem juz była ta dyskusja ale mnie to poprostu ciekawi bo mało o sobie piszesz a z opisu twojego treningu wynika że osiągi masz jak zawodowiec dlatego moje ogromne żdziwienie bo to jest forum dla amatorów , nie znaczy to że nie masz prawa tu pisać ale nie wciskaj tez takich bzdur ze dla chcącego nic trudnego , popatrz jakie ludzie mają tu śrenie 30 , 31 . 32 , 33max ale nie 38,5 i to samemu i to jeszcze w taki wiatr jak jest w ostatnich dniach. Z takimi czasami wygrywasz kazdy amatorski maraton w Polsce , wygrałeś jakiś ?
a moze masz zle ustawiony licznik?

#769 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 24 marzec 2011 - 19:38

Kolen mam pytanko czy ty jestes amatorem , tzn czy uczysz się lub pracujesz i po pracy po obiedzie po załatwieniu wielu spraw ubierasz się i wychodzisz na trening? czy masz trenera ? dietetyka ? lekarza? mechanika i jeszcze tego typu ludzi ktorych mają zawodowcy?
Wiem juz była ta dyskusja ale mnie to poprostu ciekawi bo mało o sobie piszesz a z opisu twojego treningu wynika że osiągi masz jak zawodowiec dlatego moje ogromne żdziwienie bo to jest forum dla amatorów , nie znaczy to że nie masz prawa tu pisać ale nie wciskaj tez takich bzdur ze dla chcącego nic trudnego , popatrz jakie ludzie mają tu śrenie 30 , 31 . 32 , 33max ale nie 38,5 i to samemu i to jeszcze w taki wiatr jak jest w ostatnich dniach. Z takimi czasami wygrywasz kazdy amatorski maraton w Polsce , wygrałeś jakiś ?
a moze masz zle ustawiony licznik?

zapomniałeś dodać, że na rowerze MTB (chyba) :)

#770 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 24 marzec 2011 - 19:48

Ludzie dajcie już spokój z tymi średnimi Kolena. Ja sobie temat jego treningów już jakiś czas temu odpuściłem. Mam swoją opinię, jasno ją wyraziłem na forum i to wszystko. Dodam, że jego wpisy czytam. Sezon wszystko zweryfikuje. Nie znam co prawda jego planów startowych ale myślę, że startować będzie sporo, tak mi się wydaje. Jak nam wszystkim wiadomo to trening to jedno, wyścig to co innego.

I żeby wszystko było jasne. Nie mam nic absolutnie przeciwko jego osobie, nie znam gościa i może nigdy nie poznam, ale od teraz wszelkie posty w tym temacie będą usuwane. Chodzi o posty typu: jak to robisz, dlaczego taka średnia itp. Możecie zapytać na PRIV. Głównie chodzi o to, że się zrobiło gwiazdę z niego na tym forum, może nie w dosłownym tego słowa znaczeniu. Za chwilę zrobi się dyskusja tylko o treningach Kolena i ciężko będzie znaleźć coś o treningach innych. Dodał wpis, przeczytać, do tego jakiś komentarz wskazany ale nie typu: bzdury, nie wierzę czy coś w tym stylu.

#771 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 24 marzec 2011 - 19:56

Dlaczego nie moża się pytać kolegi jak on to robi? przecież to jest forum a forum sluży do dyskutowania co , jak , gdzie, dlaczego , z kim itd , jesli wolno tylko opisac swoj trening i nikt go nie moze kometowac i po co jest to forum ?

#772 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 24 marzec 2011 - 20:04

Dlaczego nie moża się pytać kolegi jak on to robi? przecież to jest forum a forum sluży do dyskutowania co , jak , gdzie, dlaczego , z kim itd , jesli wolno tylko opisac swoj trening i nikt go nie moze kometowac i po co jest to forum ?

Przeczytaj ostatnie zdanie mojego posta. I jak chcesz wiedzieć o co dokładnie chodzi to parę stron wcześniej znajdziesz, przez dwie strony przewijała się Jego średnia, zdziwienie, co, jak, dlaczego, nie wierzę itp. Takich sytuacji ma nie być, więc pilnować się z komentarzami aby nie wywołać kolejnej lawiny postów odnośnie treningów Kolena

łukasz teraz kapito ? ;-)

Więcej się pocił nie będę. To tak samo jak z kotem szosowcem ucięliśmy sobie "krótką pogawędkę" o moim max hr....jak widać błędy i ja popełniam. Komentarze są dozwolone przecież, tylko wszystko ma być w granicach zdrowego rozsądku i tyle. AMEN.

#773 user1215

user1215
  • Użytkownik
  • 143 postów
  • Skąd3miasto

Napisano 24 marzec 2011 - 20:15

Jeżeli chodzi o wyniki Kolena to polecam stronę http://www.analyticc...Speed_Page.html
Podane NP to moc znormalizowana, prawie jak moc średnia. Wg. wyliczeń na w.w. stronie moc 270W wystarcza do jazdy z prędkością 44,5 km/h przy dobrej sylwetce. Tak do przemyślenia ;)
ps. osobiście zazdraszam takich możliwości

#774 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 24 marzec 2011 - 21:11

Jeżeli chodzi o wyniki Kolena to polecam stronę http://www.analyticc...Speed_Page.html
Podane NP to moc znormalizowana, prawie jak moc średnia. Wg. wyliczeń na w.w. stronie moc 270W wystarcza do jazdy z prędkością 44,5 km/h przy dobrej sylwetce. Tak do przemyślenia ;)
ps. osobiście zazdraszam takich możliwości

Nie ma co zazdrościć, trzeba wziąć się za siebie, i sprawić żeby za 2-3 sezony to tobie zazdrościli wyników ;-)

#775 Gosc_Vivi_*

Gosc_Vivi_*
  • Gość

Napisano 24 marzec 2011 - 21:18

W środę rano basen
Dyst:3800m
TM:75min

Dużo zmiennego + ćwiczenia do kraula

Dziś basen techniczny w szkole(basen 12.5m)
TM:60min

Zmienny,ćwiczenia kraul i nogi do kraula

#776 kolen

kolen
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądŻORY

Napisano 24 marzec 2011 - 22:32

Witam.

Mili państwo, takie średnie to nie jest żadna rewelacja. Wyścigi kolarskie rządzą się całkiem innymi prawami. Dzisiaj jestem po treningu górskim tj 6 x razy Przegibek gdzie jest jazda ok 8-10 minut i powinno się jechać na 105-115% FTP. To daje moc pomiędzy 380-415 Wat, a tu się żarty kończą. To są bardzo trudne treningi, wychodzi czy jestem kozak czy nie. Moja ocena: nie jestem kozakiem. 75-80% FTP dam radę jechać kilka godzin co przekłada się na średnią ok.37-38 km/h bo wolniej już nie ma sensu dla mnie jeżdźić. Na wyścigu muszę być wytrenowany aby takie owe 10 minut powyżej mojego FTP przetrzymać kilka razy czy to podjazd, czy rant, czy przyspieszenie, czy ewentualna ucieczka od grupy.

Pomiar mocy, w bardzo dużym stopniu ułatwia uzyskania wysokiej średniej, ze względu na rozkład sił. Pod wiadukt jedziesz 20 km/h przy 250 Watach, a z wiaduktu już 55 km/h musisz jechać żeby utrzymać owe 250 Wat. I tak się to kręci.

Jak wykonuje się trening na poprawę VO2 to bardzo ciężko jest utrzymać w moim przypadku 410 Wat w 3 czy 4 powtórzeniu ( to boli!!! )

Macie co poniektórzy rację, liczą się wyniki, wygrane wyścigi, udział w Jarna klasika etc. a nie te moje 38 km/h

Przepraszam, że mało na temat: to jest wątek MÓJ DZISIEJSZY TRENING i chciałem się dzielić tym co w danym dni trenowałem.

A propos jestem zwykłym amatorem, który obraca się w światku kolarskim i pomagam ile się da w organizacji imprez kolarskich, załatwianiu sprzętu, szukaniu sponsorów itd.

Patrzę i czytam wpisy każdego, nie pouczam, nie wyśmiewam, nie krytykuję. Każdy stara się trenować czy to 1 godzinę czy 5 godzin- i to jest super!!!

Może kiedyś trafi się na naszym wątku zawodowiec i będzie dzielił się swoimi treningami, aby uświadomić nam, że niemożliwe jest możliwe.

#777 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 25 marzec 2011 - 03:21

Trenażer - 1h 50' - 1357kj - TSS: 108

Trening w postaci "rozgrzewki" przed Ramp Testem.

Stopniowo zwiększałem moc (20W co 3 min) aż do przekroczenia wartości LT. Zakończyłem na 320W przy HR 174. Dodatkowo 4 x 40-50 sek na 400-450W. Jutro jade ten sam protokół do odmowy.

Część głowna bez rozjechania:
1h 17' / NP: 247W (avg. 227) / HR avg : 145 (max. 174)

#778 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 25 marzec 2011 - 09:25

wczoraj 236km w czasie 8:45
bylem w Zakopanym.Zaliczona przy okazji gubalowka przez Ząb oraz GLodowka od zakopanego przez Cyrhle.Wiatr potowrny wymordowany bylem w domu strasznie

Byłem w Zakopanem. Zaliczona przy okazji Gubałówka przez Ząb oraz Głodówka od Zakopanego przez Cyhrlę. Wiatr potworny, wymordowany byłem w domu strasznie.

#779 radny

radny
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • Skąd3City

Napisano 26 marzec 2011 - 04:17

Miał być test na P VO2max i LT ale po nieprzespanej nocy i pobudce z bólem gadła musiałem odpuścić. Przekreciłem więc spokojnie godzinkę na tlenie.

Trenażer: 1h05' (655kj) / NP: 191W / HR avg. 119 / TSS: 42[/list]

#780 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 26 marzec 2011 - 05:59

Kolego Kocie kilka Moich uwag

1. Nasz Zakopiańczyk może miec hr max. 214 czy 215 jest jeszcze w miare młody i jest wysokotętnowcem. To jak kolor włosów jeden jest blondyn jeden jest ciemny ale każdy może by przystiny. I tak samo sportowcem wybitnym wytrzymałościowym może byc nisko i wysokotętnowiec.

2. 4 h na tętnie w okolicach 67 % hr max. to wcale nie jest taki lekki trening kolego. Gdyby kolega zrobił np. 1h w okolicach 67 % hr max. to rzeczywiście była by przejażdza rozjazd pieszczota a tu kolega zrobił 4 godziny. To były 4 godziny uczenia organizmu korzystania z tłuszczy jako źródła energii.
Albo jeszcze inaczej podchodzac do tematu pewnie ten trening robił po górach i tak naprawde gdy miał np. pomiar mocy to by było widac ze tętno srednie jest niskie bo były zjazdy czyli była praca na podkjzadach w zakresach tętna wyżej niż te 67 % a na zjazdach malałó i wyszło 67 % łącznie. I tu wychodzi jeden z plusów pomairu mocy do strowania czy określania treningu.

3. swego czasu Bartek Huzarski opisywał dokładne dane ze swych treningów na swej stronie i wtedy ztego co pamiętam to Bartek miał hr max., okołó 207 czy 210................................ wiesz jakie miał średnie tętno z treningów trwajacych w lutym 5-7 godzin a no 125 -130. Pamiętam jka dziś jeden z forowiczów skomentował to tak "Bartek ty trenujesz jak listonosz"

Niech ten cytat będzie podsumowaniem wypowiedzi

"Bartek trenujesz jak listonosz"

Tompoz