I dlatego po raz trzeci z rzędu wygrał wybory pół roku temu?
No I? PiS od 3 wyborów wygrywa. Rozumiem, że to legitymizuje wszystko co Jaro & Mati robią?
Ostatnie wypowiedzi złotoustego Justyna są skandaliczne.
Napisano 14 luty 2022 - 15:36
Jednak małpy. Wygodnisie. Też mi protest. Jakby w kocach i głodowo protestowali to jakoś czułbym zaangażowanie. Jak tamują miasta i drogi to czuję tylko pierwotne instynkty.
Ale wiesz, że to w kanadzie jest? Prawda? Wiesz - oni tam mają zimę. Taką prawdziwą, z temperaturą pokroju -20. Ponadto spora część z protestujących przejechała kilka tysięcy km i ma zerowe osłony socjalne - czyli jeżeli nie jeżdżą, to nie zarabiają. Mało Ci jeszcze?
Napisano 14 luty 2022 - 21:10
No I? PiS od 3 wyborów wygrywa. Rozumiem, że to legitymizuje wszystko co Jaro & Mati robią?
Ostatnie wypowiedzi złotoustego Justyna są skandaliczne.
Pytasz teoretycznie?
Teoretycznie to legitymizuje to działania Jara i Matiego, które są zgodne z obowiązującym prawem (łącznie ze stanowieniem tegoż prawa, które powinno być zgodne z konstytucją RP i prawodawstwem UE).
Przy czym Justin pewnie z zazdrością spogląda na Jara bo:
* nie chodzi na obiady do prezesa federalnego sądu najwyższego
* ma rząd mniejszościowy
* ma opozycję we własnej partii, która dystansuje się od jego działań (choć Jaro w sumie też trochę ma w koalicji)
* praktycznie nie ma prawa do wprowadzenia stanu wyjątkowego (musi dostać zgodę parlamentu i "problem" musi dotyczyć więcej niż jednej prowincji)
* w Ontario rządzi prawica i to rząd Ontario wprowadził stan wyjątkowy i od niego zależy jak będzie nim zarządzał
* nie może za bardzo się mieszać w kompetencje prowincji
* świat bardziej się przejmuje jego wypowiedziami niż np. "zdradzieckimi mordami" Jara
Serio nie czuję się jednak w obowiązku solidaryzować z jakąkolwiek stroną. Zauważam tylko fakt, że wybory wygrał pół roku temu a nie np. w grudniu 2019 więc wyborcy raczej wiedzieli czego się spodziewać.
Napisano 15 luty 2022 - 11:01
Legitymizację to miał PZPR - ponad 90% na wyborach Ale wygrane wybory też nie uprawniają do wszystkiego, zwłaszcza przy takiej polaryzacji. pozdr
Po pierwsze nie ma (ja przynajmniej nie znam) takich zapisów w ustawach/konstytucji, że jak ma się w wyborach mniej niż ileś procent to można mniej.
Co więcej rzadko zdarzało się by jakaś partia/koalicja mogła stworzyć rząd większościowy. A rząd większościowy ze "swoim" prezydentem to chyba mamy pierwszy raz.
Ale czemu masz pretensje do mnie? Ja nigdy na PiS nie głosowałem. Miej pretensje do swoich sąsiadów
Po drugie co do poparcia i konieczności działań zgodnie z wolą społeczeństwa:
Francuzi to rusofile a Niemcy są uwiązani gospodarczo z Rosją.
Myślę, że poparcie dla bardziej konfrontacyjnych działań jest tam nikłe a już na pewno w mniejszości. Sądzę, że najchętniej usłyszeliby od swoich przywódców deklaracje, że Ukraina nigdy nie zostanie przyjęta do NATO. Myślę, że dopiero czołgi nad Wisłą skłoniłby _społeczeństwo_ do rewizji poglądów.
Serio? Wymień jeden rok z ostatnich sześciu, gdzie nie została drastycznie przekroczona władza.
Ale przeczytaj to co napisałem. Jeżeli została przekroczona władza tzn. że działali niezgodnie z prawem. Jeśli działali niezgodnie z prawem to powinni ponieść konsekwencje. Ci którzy w wymiarze sprawiedliwości na to pozwolili też. Przykładowo jeśli b. premier kłamała w sprawie wypadku z seicento to powinna beknąć za krzywoprzysięstwo.
Jeśli wprowadzono przepisy niezgodnie z prawem też.
Pewnie od 1989 a może od Chrztu Polski nie znajdziemy takiego roku.
A swoją drogą to się dziwię Matiemu, że mu się chciało wejść w te układy. Jak już mu się znudziło w tym banku to mógł wejść w tri, bieganie ultra czy leżenie pod palmą.
Napisano 15 luty 2022 - 13:24
Ano nie, moim zdaniem i nie tylko moim. Procenty to jedno, a odbiór społeczny i prawny to drugie. Nawet najgrubsza kiełbasa wyborcza nie zawsze daje zwycięstwo. Dla jasności - głosowałem na PiS, ale widzę tyle półprawd, zdań wyrwanych z kontekstu albo niedokończonych wypowiedzi z zawieszonym głosem. Widzę jak rośnie nos Pinokia i mnie to już mierzi. pozdr
Napisano 15 luty 2022 - 16:27
Jeżeli zaprawdę najpoważniejsze, co Cię razi od sześciu lat to fakt, iż Pinokiowi przez te bodajże 4 albo 5 lat nieco nos urósł, to przykro mi, ale muszę wyjść z tej rozmowy ponieważ spadła poniżej jakiegokolwiek poziomu powagi a wszelką inteligencję obraziła już najwyraźniej tak dawno temu, że jedynym błędem było nie zauważyć tego faktu na czas.
Napisano 16 luty 2022 - 22:25
Nie do końca miał rację: bunt jest.
Dla tych co jeszcze nie wierzą że idziemy w dosyć dziwnym transhumanistycznym kierunku to wrzucę link i tak zostawię na pożarcie
Oczywiście nie jest to strona z teoriami wymyślonymi przez ludzi w aluminiowych czepkach
BTW: Huxley nie był pierwszym ani ostatnim.
https://www.scmp.com...bies-artificial
Chętnie bym z niektórymi porozmawiał, albo nawet dał prztyczka w nos, ale nie publicznie.
Cenzura ostatnio przybiera na sile. Dzisiaj nawet został zamknięty jeden z portali o zasięgu światowym w wersji polskiej na home.pl.
Dla mnie każdy przypadek cenzury oznacza porażkę.
Albo władza nie potrafi sobie poradzić z prawdą, albo z kłamstwem.
Napisano 23 marzec 2022 - 11:26
zaskakująca decyzja liderki WTA (mogłaby się jeszcze pokusić o US open, żeby zgarnąć karierowego szlema, no ale niech będzie )
natomiast dla nas najważniejsza informacja, że Iga będzie teraz no.1!!!!
https://www.sport.pl...k-zostanie.html