Co to jest rocker plates ?
https://www.youtube....h?v=hBIfyEgTjS0
Co to robi ?
Buja się . Szczegóły https://forum.traine...r-trainers/1981
W skrócie: Sprawia że pokochają Cię sąsiedzi (redukcja wibracji) i jeszcze bardziej polubisz jazdę na trenażerze (komfort i feeling).
Uwaga: Jeśli nie jesteś zwolennikiem chomikowania to Cię nie przekona.
Co zrobić żeby “się zadziało” ?
Ściągasz i rozpakowujesz https://drive.google...ullPjL4HVxrOaO0
Jest tam jotpeg i deefiks gdybyś potrzebował zmodyfikować.
Na rysunku jest rozrysowana i zwymiarowana wersja wstępna płyt (initial), końcowa (finished) oraz rozkrój typowej płyty OSB.
Jeśli masz Wahoo Kick Core jesteś szczęściarzem - całą robotę odwaliłem za Ciebie. Drukujesz, idziesz do najbliższej firmy robiącej meble na wymiar i mówisz: “takie chce z płyty OSB 3 18mm”. Jeśli będziesz miał szczęście i będzie chciało im się bawić się z takim pierdółem to zostawiasz 1-3 bilety płatnicze NBP po 100 każdy i za kilka dni radośnie targasz dwa elementy do chałpy. Ilość biletów jest ściśle powiązana z opcją którą wybierzesz (biere płyte na żuka i sam to rozetne, wytnijcie a ja sam to zaokrągle i wywiercę otwory; pier…. nie robie, poproszę gotowe. I jeszcze mi oszlifujcie kwawędzie. Bogaty jestem). Opcja środkowa wydaje się najbardziej rozsądna.
Jeśli masz inny trenażer to drukujesz obrazek i ustawiasz rower na trenażerze. Do jednej łapki bierzesz miarkę, do drugiej kartoszkę i kminisz. Chodzi o to żebyś wykminił czy to się zmieści. Być może rozkminisz że trzeba będzie nieco konstrukcyje wydłużyć. Na szerokość powinna być ok, choć np. trzeba będzie zmniejszyć promień na rogach. Przypadków tyle ile trenażerów.
UWAGA: Niektóre trenażery nie są symetryczne! Jak na przykład mój. Weź na to poprawkę przy kminieniu!
Otwory na piłki powinny przebiegać w okolicy osi tylnego koła i suportu.
Po rozkmince nanosisz ewentualne poprawki i zlecasz wycięcie elementów w “meblarskim”.
Oczekując na płytki czynisz zakupy:
Wibroizolator 50x50 M10x27 typ B - 5 sztuk - sklep z częściami samochodowymi lub allegro
Piłka do golfa 500 pompowana dla dzieci INESIS - 4 sztuki - Decathlon
Śbubkologia: nakrętki pazurkowe M10 - 5 sztuk, śruby M6x50 + podkładki - 8 sztuk, śruby M10x25 kuliste z kołnierzem na imbus (koszmar sprzedawcy śrubek) :] - jakiś śrubtex, śrubkopol itd
Obejmy dystansowe do rur z gumą. Dla Kick Core ~40mm (potrzebna tylko górna część), Szpachla do drewna, farbki, labelki do poziomicy - market budowlany
Igła do pompowania piłek z dużym gwintem - sklep sportowy na rogu
Za wszystko powyższe zostawimy znów ze 2-3 stó-złotowe papiery
Śruby w wibroizolatorach będą za długie, M10 również jeśli kupisz dłuższe więc bier boszke w łapę i jazda. Dla twardzieli - brzeszczot. Tylko nie kup śrub utwardzanych
Mierzysz, wiercisz, wycinasz, szpachlujesz krawędzie, szlifujesz, malujesz, skręcasz i finito.
Jeden obraz warty więcej jak 1000 słów, więc oddajmy głos obrazkom
Reszta - https://drive.google...sKq?usp=sharing
Mała uwaga co do obróbki: otwory na piłki i pod gumy robisz od razu przez dwie płyty dla zachowania osiowości i “takosamości”kształtu. Jeśli nie jesteś w stanie utrzymać pionowo wiertarki kup sobie za parę złotych przyrząd do wiercenia w markecie.
Wypoziomowanie i rebound regulujemy pompując piłki. Im wyższe ciśnienie tym mniejsze bujanie i szybszy powrót do poziomu. Jeśli preferujesz miękkie bujanie jak na kanapie zmniejsz ciśnienie.
Hint na jeszcze większą ciszę.
Mam cichy trenażer, mieszkam w domu więc co najwyżej myszy w piwnicy mogę powkur…..bo jak wiadomo trenażer w domu to dwa problemy: hałas i wibracje przenoszone przez podłogę na cały budynek. Sąsiedzi pod spodem mogą cię nie słyszeć, ale najprawdopodobniej cię czują i Rocker plate baaardzo zmniejsza ten problem ale jeśli mieszkasz w bloku to rozważ przyklejenie pianki 1-2 cm pod i/lub na górną płytę. Może być karimata etc. Na allegro są metrowej szerokości sprzedawana na metry. To sprawi że wibracje będą rozpraszane przez konstrukcję zbudowaną z materiałów o różnej gęstości. A więc jeszcze bardziej skutecznie.
Smacznego ! Pytania ? Wal śmiało
Inspiracja konstrukcyjno-technologiczna internety. Projekt made by ja. Zdecydowanie zezwalam na rozpowszechnianie Enjoy!