Skocz do zawartości

Zdjęcie

Strava - Koniec Obsługi Czujników Ant + Oraz Strava Kończy Obsługę Czujników Bluetooth I Ant+

strava trening ant+ Bluetooth

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gregory92

Gregory92
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 17 październik 2019 - 20:51

Strava kończy obsługę czujników Bluetooth i ANT + od 28 października. Wszystkie osoby, które używają telefonu jako licznika i rejestratora treningow, powinny poszukać nowej aplikacji.

Link 

Link 

#2 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 17 październik 2019 - 21:51

To teraz naprawę bugów w apce, eliminuje się przez kastrację jej możliwości.

#3 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 październik 2019 - 06:55

Niby tak, ale:

"[...] as the company says most people don’t use these kind of sensors."

I coś w tym jest. Z tego co widzę dosłownie nikt z moich znajomych używających apki strava do rejestracji aktywności nie używa sparowanych czujników. Tylko gps. W związku z tym:

“We recently discovered that pairing Bluetooth heart rate monitors and power meters directly with the app is causing Strava to crash for millions of athletes – most of whom don’t even use these kinds of sensors."

ma to sens. Jeśli ktoś chce rejestrować aktywność na poważnie, to zaopatrzy się nawet w tani licznik z możliwością rejestracji danych gps/bt/ant. Zresztą do rejestracji na smartfonie i tak są lepiej działające aplikacje...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#4 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 18 październik 2019 - 08:39

Po ludzku - nie mamy speca który potrafi rozwiązać problem, to wyłączymy obsługę i będzie z głowy.
  • mikroos lubi to

#5 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 18 październik 2019 - 08:58

Pewnie chodzi o te weekendowe awarie. Zwłaszcza latem w niedziele strava ładowała zapis jazdy kilka godzin albo w ogóle nie dało się wejść :P przeciążenie serwerów czy jakoś tak

#6 Gregory92

Gregory92
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 18 październik 2019 - 08:59

Korzystałem z aplikacji, aby rejestrować sesje treningowe oraz jako licznik. Było to dla mnie wygodne i wystarczało mi. Przypominam, że obsługa tych opcji była tylko płatną subskrypcją. Z całym szacunkiem dla producentów liczników, ale widzę podobne możliwości w telefonach.

#7 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 październik 2019 - 09:14

Zgadza się, możliwości są. I wiele aplikacji je wykorzystuje bez żadnego problemu. Gorzej jak ktoś nie potrafi tego poprawnie oprogramować. Wtedy wchodzi w rachubę opcja:

Po ludzku - nie mamy speca który potrafi rozwiązać problem, to wyłączymy obsługę i będzie z głowy.

I problem z głowy ;)

Pewnie chodzi o te weekendowe awarie. Zwłaszcza latem w niedziele strava ładowała zapis jazdy kilka godzin albo w ogóle nie dało się wejść :P przeciążenie serwerów czy jakoś tak

A co ma przeciążenie serwerów czy jakoś tam do lokalnej obsługi ant/bt? Nic. Jak było przeciążenie tak i będzie.

#8 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 18 październik 2019 - 09:25

Wtedy był taki komunikat że jest awaria, potem że przeciążenie serwerów

#9 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 18 październik 2019 - 09:34

To teraz @Grzesiek32 musisz kupić garmina, albo pożegnać się ze stravą 😃

#10 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 październik 2019 - 10:28

Niby czemu? Po prostu nie będzie miał pulsu rejestrowanego. Może nie będzie podstaw do kłótni, że puls 💗 195 jest za wysoki, bo on ma niski i każdy musi taki mieć 🤪

#11 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 18 październik 2019 - 10:29

Aa myslalwm ze w ogole sie nie zgra bez garmina czy wahoo. On pulsu nie mierzy jezdzi bez paska. Kilka razy mu sie zdarzy mierzyc z palca przez apke na uwaga... Postoju co bylo powodem do dyskusji ze on na tetnie 50 jeździ 40 kmh :)

Zreszta tam robilem test 5 minutowy ktory zaczalem 3 minuty wczesniej niż wspomniany przez niego segment wiec juz na poczatku mialem tam hr ponad 190, a on atakowal koncowke gorki bo na całość nie ma szans. taki to znawca i trener niczym wróżbita Maciej :)

#12 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 706 postów

Napisano 18 październik 2019 - 10:55

Przyznam, że kiedyś prę razy tego używałem, ale jakoś niespecjalnie mnie zmartwiło, że już tego nie będzie.

#13 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 październik 2019 - 10:59

To tak jak mnie. Czy większość używających tej apki, po prostu nawet jak używają, to i tak czujników nie podłączają.

Aa myslalwm ze w ogole sie nie zgra bez garmina czy wahoo. On pulsu nie mierzy jezdzi bez paska. Kilka razy mu sie zdarzy mierzyc z palca przez apke na uwaga... Postoju co bylo powodem do dyskusji ze on na tetnie 50 jeździ 40 kmh :)

Zreszta tam robilem test 5 minutowy ktory zaczalem 3 minuty wczesniej niż wspomniany przez niego segment wiec juz na poczatku mialem tam hr ponad 190, a on atakowal koncowke gorki bo na całość nie ma szans. taki to znawca i trener niczym wróżbita Maciej :)

Co ma nie zagrać, będzie działać tak jak do tej pory, wyłączywszy oczywiście łączność z czujnikami.

Ponad 190 to mogę i w ciągu minuty wywindować tętno, choć to już muszę płuca wypluwać, bo mój max to okolice 195. Przy 521/2 latach na karku. Tyle tylko, że tętna w pobliżu maksymalnego długo nie utrzymam, ale tak minus 10-15 od maksa to i owszem na submaksymalnych wysiłkach jak najbardziej. 

Ale i tak lepiej rejestrować tętno podczas treningu na urządzeniach, które przy okazji rejestrują HRV (zmienność rytmu serca), choć nie każdy potrafi coś sensownego z tego wyciągnąć, to w analizach garmionowskich opartych na licencjonowanych algorytmach Firsbeat to właśnie HRV jest ich podstawą. Analizując pliki z HRV można dość dobrze ocenić wykonanie interwałów i zaplanować korektę czasu odpoczynku. 

Tyle tylko, że przeciętnemu "Kowalskiemu" w najlepszym wypadku wystarczy sama informacja o bieżącym pulsie czy jego strefie. Może jeśli ma opaskę i rejestrował(a) w Strava (choć częściej w Endo) to teraz zakupi jakieś urządzenie rejestrujące...

#14 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 18 październik 2019 - 11:01

Z ciekawości jakiej mocy potrzebujesz żeby po minucie mieć 190(gdy zaczynasz z niskiego hr i jesteś świeży)?

#15 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 18 październik 2019 - 15:38

Smartfon ma te zaletę że oprócz jazdy mamy do dyspozycji sporo innych rzeczy zwłaszcza mapy, aparat, latarkę, czy ot po prostu internet i telefon.. Odnośnie kwestii pomiaru tętna, spoczynkowe było mierzone,nie przez żadną apkę tylko pomiarem samsunga więc prosze nie siać herezji jakichś nieudaczników , Samsung ma wbudowany pomiar i nie różni się on za bardzo od pomiaru np urządzeń medycznych tech medu, co mogę udowodnić :)

#16 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 18 październik 2019 - 15:39

Spoczynkowe ok ale mowie o hr ktore mierzyles w czasie jazdy :) hr sie mierzy na biezaco paskiem a nie punktowo raz na 3 godziny :)

#17 szymony

szymony
  • Użytkownik
  • 120 postów

Napisano 18 październik 2019 - 15:56

Ja miałem sparowane z tel hr, i S&C. I używałem tego od czasu do czasu. A nawet regularnie jakiś czas, gdy mi padła w garminow bateria.
Tam chyba inny kalendarz mają, bo już nie działa. Piszą że moje urządzenie nie wspiera czujek. Tacy żartownisie.

#18 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 październik 2019 - 21:05

Lepiej, o ile dostęp do danych przez apkę mobilną jest, to przez www widzę tylko komunikat: "Too Many Requests"

#19 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 22 październik 2019 - 19:05

Dla mnie jedyne sensowne wytłumaczenie to że szykują jakiś sprzęt (może zegarek).
Lub jak w tym filmie. Użytkownik nie jest ich klientem. Klientami są inne firmy i ich kampanie reklamowe.
Zobaczymy.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: strava, trening, ant+, Bluetooth