Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wymiana Wkładu Suportu (Pf30)

FUJI SL 3.3 fuji oval concepts pf30 praxis conversion

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 johnny_pl

johnny_pl
  • Użytkownik
  • 167 postów

Napisano 28 październik 2019 - 14:33

Cześć,

w moim rowerze (Fuji SL 3.3 z 2018 roku) po około 3500 km zaczął strzelać suport, najpierw tylko przy kilku(nastu) pierwszych obrotach korby po rozpoczęciu jazdy, ale teraz już stuka non-stop.

Wkład suportu to, wg. danych producenta "Praxis Conversion bottom bracket", a korby to Oval Concepts 300 z systemem (chyba?) GXP jak w korbach SRAM. Rama jest przystosowana do wkładów typu PF30.

Z jednej strony zastanawiam się, co zrobić, żeby przestało strzelać, z drugiej myślę też o zmianie całego wkładu i w związku z tym pytanie -> jaka będzie w tym wypadku sensowna alternatywa, jeśli chciałbym zmienić korby na Shimano 5800 (albo 7000)? 

Gdybym chciał spróbować dokonać wymiany sam, to jakich dodatkowych narzędzi bym potrzebował?

Pozdrawiam

J.

#2 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 28 październik 2019 - 14:37

Mam ten sam rower i właśnie wymieniłem press fit na Token Ninja
https://sklep.token-...6-gxp-p-61.html

To chyba najsensowniejsze wyjście.
Robił mi to serwis, ale do tego suportu potrzebny jest standardowy klucz do Shimano.

#3 johnny_pl

johnny_pl
  • Użytkownik
  • 167 postów

Napisano 28 październik 2019 - 15:02

Dzięki za szybką odpowiedź. Widzę, że ten suport to wersja dla GXP, więc wnioskuję, że pozostałeś przy dotychczasowym systemie korb? Ew. jeśli mogę spytać, jaki był powód wymiany? 

Jeśli bym chciał przejść na korby Shimano, to zakładam, że np. ten suport byłby odpowiedni: https://sklep.token-...1t-46-p-32.html ?

#4 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 28 październik 2019 - 15:58

Tak, zostałem na GXP, bo mam taki pomiar Quarqa. Powodem wymiany było właśnie skrzypienie. Aczkolwiek specjalnie się nie zmniejszyło  :lol: , więc muszę się przyjrzeć czy czasem od początku nie skrzypi co innego. Ktoś się wypowiadał, że skrzypieć mogła tylna piasta, ale jej przegląd też miałem robiony. 

Co do doboru polecam kontakt ze sklepem Tokena, bo odpowiadają w ciągu kilku godzin. 

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: FUJI SL 3.3, fuji, oval concepts, pf30, praxis conversion