Napisano 06 październik 2020 - 13:05
Prawda, też tak jeździłem rok temu jak brałem HR z Apple Watcha, nawet stabilnie działało.
nwire, jesteś w stanie sprawdzić jakość radia z nadajników jakimś innym sprzętem? Komputer rowerowy albo zegarek z obsługą ANT+ ? Może jakiś kolega z zegarkiem/komputerem mógłby wpaść sprawdzić? Bo skoro piszesz, że miałeś 2 różne dongle ANT+ z dwóch różnych sklepów no to dość mocno to brzmi na słabe nadawanie z nadajników a nie słabe odbieranie
Jeszcze potwierdź - czy "zrywanie" połączenia jest ze wszystkimi czujnikami czy z jednym konkretnym? W zwifcie to dobrze widać, bo np. nagle znikają same waty a kadencja działa poprawnie (jeżeli czujnik kadencji jest osobny, a nie nadawany z trenażera).
Jeżeli wyeliminujesz i problem z donglami ANT+ i z czujnikami-nadajnikami to pozostaje sprawdzić całość gdzieś indziej... no na upartego możesz mieć mocny "hałas" na radiu, co ponownie - sprawdzisz najlepiej np. na zewnątrz korzystając z komputera rowerowego/zegarka. No i spróbuj po prostu całość na BT, jeżeli masz możliwość i czujniki nadają sygnał BT. Dongle BT są jeszcze tańsze od tych ANT+.
Wszystkie moje czujniki z Decathlonu z ANT+ zrywaly po chwili polaczenie. Przez apke i wifi i BT tego problemu nie ma.
Napisano 06 październik 2020 - 13:25
Jedyna opcja to dokupic dongle BT do komputera aby korzystac z innych programow np. Rouvy. W poniedzialek odebralem czunik kadencji z Decathlonu do kompletu z czujnikiem predkosci, ktory kupilem wczesniej. Teraz zastanawiam sie czy nie byla to zla decyzja i czy jakosc polaczenia z BT z apka w telefonie nie bedzie gorsza niz z czujnikami Garmina. Niby sie laczy ale chyba troche laguje jesli chodzi o zmiane odczytow na ekranie.
Napisano 08 październik 2020 - 13:31
Od września dostępna jest jazda z "zającem", czyli pacemakerem
szczegóły tu: https://www.smartbik...-partners-12095
W skrócie: Watopia według określonego harmonogramu. Te boty działają jako liderzy jeźdźców i każdy może do nich dołączyć. Obecnie dostępne są cztery boty reprezentujące różne kategorie.
Z tego co źródło podaje, zając dyktuje tempo dolnej granicy kategorii. Jeśli C wynosi od 2,5 do 3,1 wata na kilogram, to będzie to 2,5W. Oczywiście nie 2,5W zająca, a tego, kto z tym zającem jedzie.
Gdyby dano jeszcze możliwość regulacji docelowego tempa, byłoby świetnie. Tyle tylko, że musiałby być to bot dla każdego rowerzysty oddzielny. Teraz jest jeden i można jechać grupą za takim.
Tak, wiem - teoretycznie wystarczy włączyć ERG w trenażerze interaktywnym i niby to samo jest. Ale nie to samo, bo traci się tak symulację nachyleń, jak przede wszystkim możliwość świadomego generowania określonej mocy. No i dla tych, którzy nie mają trenażera interaktywnego jest to też doskonałe rozwiązanie.
Z drugiej strony, jeśli chciałoby się utrzymywać równą moc lidera/bota, to należałoby wyłączyć drafting.
Reasumując - zająca należałoby traktować jako lidera narzucającego/ograniczającego tempo do maksymalnie dołu danej strefy.
Świetna funkcja, jeśli chcesz dołączyć do przejażdżki grupowej bez wiązania się z harmonogramem wydarzeń grupowych i trzymać się rzeczywistego tempa bez przekształcania jazdy grupowej w pełnoprawny wyścig, jak to zwykle widzisz podczas tych imprez grupowych.
- muzycom, samuraj_84 i lukaszzsch lubią to
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 październik 2020 - 13:17
Dodatek do powyższego
Za Zwiftinsider znalazłem informację, że powyższe zostało zaktualizowane w ostatniej "dużej" aktualizacji z końca września, a od 8 października chyba są już w miarę stabilną opcją do wykorzystania (do 8 października była przerwa związana z wdrożeniami funkcji i naprawą błędów).
Wprowadzono zmiany w interfejsie i grę zachęcającą do pozostania w grupie z zającem:
informację zachęcającą do trzymania się w pobliżu zająca:
Widać pasek postępu mnożnika kumulującego dropsy (potówki?!), maksymalnie ponoć można dostać do 2,5x.
dodatkowe wyjaśnienia umieszczono tu: https://zwiftinsider...ops-multiplier/- odległość do utrzymania to maksimum 7 metrów. Utrzymanie się w pobliżu zająca musi potrwać 5 minut, dopiero powyżej tego czasu mnożnik zaczyna wzrastać.
Utrzymanie stałej mocy np. 2,5W/kg nie zapewnia utrzymania się w pobliżu zająca, tu obowiązują wszystkie zasady zwifta. Ale tak jak wspomniałem np. drafting można wyeliminować poprzez użycie roweru czasowego i wtedy byłoby pewnie łatwiej utrzymać się bliżej bota.
Funkcja jest produktem FutureWorks. Dotychczas wdrożono sterowanie, w opracowaniu jest jeszcze: kluby oraz partnerzy tempa.
Po szczegóły i potencjalne możliwości wykorzystywania tej funkcji zapraszam do Zwiftinsider: https://zwiftinsider...ace-partners-2/- proponuje wykorzystanie jako:
- ciągłą jazdę grupową
- rozgrzewki przed wyścigiem
- nauka jazdy w draftingu
- ściganie silniejszego bota, zwłaszcza na rowerze TT (brak draftingu)
Więcej szczegółów i propozycji do wykorzystania funkcji można znaleźć na forum zwifta: https://forums.zwift...dium=affiliate np. funkcja prośba o funkcję Personal Best Bot (odtwarzanie uprzednio przejechanej aktywności) ma 512 głosów za na forum i była jedną z najwcześniej złożonych próśb o funkcję. Albo zamiast "Best" możliwość ustawienia własnego wirtualnego partnera z określoną mocą, czy nawet użycie bota do dyktowania tempa podczas treningów strukturalnych.
Napisano 10 październik 2020 - 08:05
Czy od razu byliście w stańie powtarzać swoje wyniki z jazd w Realu do tych w Zwift?
Jeśli nie od razu, to ile się przyzwyczjaliscie?
Mam problem z generowaniem tej samej mocy i ogólnie wytrwaniem na trenażerze. To minie?
Generalnie sama zabawa jest fajna, realistyczna(poza wiatrem), ale cyferki lekko frustrują.
Napisano 10 październik 2020 - 08:56
Do poczytania.
https://www.training...-indoor-riding/
- lukaszzsch lubi to
Napisano 10 październik 2020 - 09:24
A jeszcze pytanie - gdy już wiemy, ze moc wewnątrz będzie zawsze niższa, ile zajęło Ci przyzwyczajenie się do trenazera? Dojście do tych minus 5%...bo na chwile pbecną, czyli moj 3 „trening” na kickr odczuwam znacznie wyższe różnice...
- Bzyk lubi to
Napisano 10 październik 2020 - 09:44
Ja trenażera używam bardzo sporadycznie, tylko jak pada. Wszystkie treningi mam ułożenia pod FTP z testu w plenerze i 3-4 razy jak na razie zdarzyło mi się nie zrobić treningu na chomiku wg wyznaczonych mocy.
Aczkolwiek wyścigi na Zwift w moim odczuciu rządzą się swoimi prawami, bo w czasie Tour’u ZTPL.CC podczas lockdown’u udało mi się FTP poprawić o 3 W 😄. Wyścig to jednak całkiem inny impuls motywacyjny.
Napisano 10 październik 2020 - 12:52
Mam problem z generowaniem tej samej mocy i ogólnie wytrwaniem na trenażerze. To minie?
Generalnie sama zabawa jest fajna, realistyczna(poza wiatrem), ale cyferki lekko frustrują.
To ile Ci kolego "uciekło" tych "wacików" porównując do realu?
Tak jak mówi @Bzyk wyścigi na Zwift są specyficzne i nie każdemu mogą pasować (ja osobiście nie lubię i korzystam sporadycznie ) - masa ludzi kombinuje, zaniża wagę, startuje w słabszej kategorii , itp
Mnie tam cyferki z trenażera zawsze cieszą (narazie ), a to dlatego ,że całą wiosnę i lato kręcę bez pomiaru i spiny.
Późną jesienią schodzę do jaskini i wtedy zaczynam trochę patrzeć na cyferki ale bez przesady.
Napisano 10 październik 2020 - 13:15
25.10. rusza pierwszy wyścig organizowany przez ZTPL.CC wraz z Shimano i do wygrania jest Elite Suito.
Na start idzie krótkie TT w Bolonii.
Napisano 10 październik 2020 - 13:51
Na trenażerze u mnie lekko 5% mniej jestem w stanie wykręcić niż w realu.
Do poczytania.
https://www.training...-indoor-riding/
Bardzo dobre wyjaśnienie, osobiście jeszcze dodałbym odmienną kinematykę napędu, zwłaszcza w prostych trenażerach z niewielką masą koła zamachowego opór na korbie pozostaje niemalże stały przez cały obrót korby. Już samo to sprawia, że organizm zdecydowanie szybciej się męczy.
Duże różnice w mocach pomiędzy zewnętrznymi treningami, a wewnętrznymi mogą również wynikać z różnych pomiarów mocy, np. używa się miernika jednonożnego typu Stages, a pomiary na trenażerze są robione miernikiem trenażera. Nawet jeśli oba mierniki są dokładne, to może być różnica z zduplikowania pomiaru lewej strony. Ewentualnie zdarzają się problemy z miernikami trenażera, częstym przypadkiem jest problem z miernikami zaniżającymi moc np. Bushido, czy Elite (więcej w wątku "Treningowe dylematy...") zwłaszcza Direto zaniżającymi nawet i o 50W. Jeśli dla Direto np. 180W jest tylko 125W, to żeby utrzymać moc hamowania 180W musisz kręcić nie 180W, a 235W co praktycznie przesunie strefę, o pozornej zmianie FTP nie wspominając.
Z drugiej strony Ty masz Wahoo Core, a ten raczej jest dokładny (kalibracja właściwie niezbędna dość rzadko), a jaki pomiar mocy w rowerze? Ewentualnie możesz porównać zapisy mocy transmitowane z miernika i te z Core.
Napisano 10 październik 2020 - 13:54
Zapytam wiec inaczej.
Jeśli na zimę trenujecie na trenażerze i obserwujecie wzrost parametrów np. Ftp o 5%. Czy na wiosnę czujecie ten przyrost po przesiadce na jazdę po prawdziwych szosach?
Napisano 10 październik 2020 - 14:08
Chodzi o inercję koła zamachowego.
https://www.trainerr...small-ring/7507
Napisano 10 październik 2020 - 14:14
Ja przez to, że tyle czasu jeździłem na małej to po wyjściu na zewnątrz, tam, gdzie trzeba młynek jechało mi się naturalnie i nogi same chciały.
Znowu na płaskim jak trzeba było przepychać to jakoś tak dziwnie i kadencja spadała.
Nie wiem na ile to przyzwyczajenie do trenażera, a ile efekt treningu.
- lukaszzsch lubi to