Jump to content

Photo

Zwift

zwift

568 replies to this topic

#381 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 08 November 2020 - 12:22

8930e59dba115a713a07ad95b9a6c147.jpg

Pobrało 57,47zł - u mnie cały czas w USD, $14,99. Wychodzi na to, że u mnie po prostu nic się nie zmieniło (nie przerywałem subskrypcji od roku).

• czarusblitz likes this

#382 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 08 November 2020 - 16:49

Jak zmienialem dane do subskrypcji to też w Zwift zapamiętana była poprzednia w wysokości USD 14,99$. Po zmianie danych opłata zaktualizowala się do 18.99$.
Using Tapatalk

#383 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 09 November 2020 - 08:33

(...) (nie przerywałem subskrypcji od roku).

Nic się nie zmieni jak nie usuniesz i nie dodasz jeszcze raz karty (choćby tej samej) z adresem rozliczeniowym np. w Kanadzie

55,98 zł z revoulta w zeszłym tygodniu. 

Jak komuś chce się bawić to dodajemy jednorazową kartę i po pobraniu ją usuwamy. 

Po miesiącu Zwift spróbuje pobrać kasę z karty której nie ma i tak będzie przez tydzień. Później przejdzie na triala. Jeździmy więc 5 tygodni. Czynność powtarzamy. Po 4 razach jeździliśmy miesiąc za free :D

Myk z tą samą kartą i zasileniem konta 7 dnia nie przejdzie. Tzn. Przejdzie ale subskrypcja będzie biegła od dnia w którym wygasła.  

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#384 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 10 November 2020 - 02:22

Witam. Jak wygląda u was sytuacja z kontem Waszych dzieci, czy zakładacie osobne konto (Z tego co pamiętam, do jakiegoś wieku jest darmowe), czy korzystacie z jednego, wspólnego? Dziś na próbę, córka pojeżdziła pół godziny. Zastanawiam się właściwie, co daje dodatkowo takie dziecięce konto...8d89c09895f70eddfbd8c017a83723e3.jpg
  • lupus likes this
Using Tapatalk

#385 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 posts

Posted 10 November 2020 - 06:51

Jest darmowe chyba do 16 roku
Co daje? Nie psuje statystyk...

#386 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts

Posted 10 November 2020 - 09:44

Uprzedzając następne pytanie: trzeba pisać do supportu w tej kwestii. Info na stronie Zwifta :)

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#387 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 10 November 2020 - 10:25

Nie, nie trzeba. Wystarczy wypełnić formularz rejestracyjny: Zwift Accounts for Children (tu również link do rejestracji): https://zwift.com/kids

rejestracja udzielająca zgody (oboje rodziców) na określone dziecko z datą urodzenia danego dziecka. Dziecko ma mieć własny @ i będzie się na niego logować.

Rejestracja ważna rok, po roku odnowienie. 

Darmowe konto dla dzieci poniżej 16 roku życia.

Co daje? Sporo, zwłaszcza gdy dziecko chce jeździć razem z rodzicem, wtedy niezbędne są i tak dwa konta, a Zwift nie przewiduje kont rodzinnych (wszystkie osoby >16 roku życia muszą mieć własne konta pełnopłatne). 

Dziecko w grze zdobywa własne punkty, własne rowery/koła/itd. Nie ma, że ja chcę taki rower jak rodzic - chcesz, to musisz samodzielnie zarobić... kręcąc. Jest motywacja. Teraz jak dziecko ma ustawowy szlaban na ruch na zewnątrz (do 16, później i tak ciemno...) to jest to całkiem sensowna opcja ruchu dla dzieciaka. 

Jeśli chodzi o motywację, to zmobilizować dziecko do kręcenia można... kręcąc razem. Jak dziecko kręci samo, to może szybko się zniechęcić (mój samemu na razie kręcić już nie bardzo chce).

Jeśli jest możliwość jazdy z rodzicem to rodzic może ustawić spotkanie z trzymaniem wszystkich jadących razem i robić sobie normalny trening. Dziecko spotkania nie zrobi (ograniczenie systemowe). No i w tym przypadku konieczne są 2 urządzenia:

• dwa trenażery: dla dziecka może być w miarę prymitywny i mało wymagający - ZPower - byleby dzieciak kręcił. Nawet lepiej, żeby był bez symulacji, żeby nie zmuszania do zmiany przełożeń. Jeśli trenażer jest interaktywny, to warto na początek przesunąć trudność trenażera na off, dopiero jak dziecko zacznie sprawnie zmieniać przełożenia, to można powoli zwiększać trudność.
  •  oprócz trenażerów potrzebne będą dwa urządzenia na których Zwift jest uruchamiany. Dziecko raczej powinno mieć swojego awatara na ekranie głównym, rodzic na pomocniczym (np. na smartfonie/tablecie). 

• czarusblitz and lukaszzsch like this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#388 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts

Posted 10 November 2020 - 13:52

Racja, zastosowałem skrót myślowy bo to przez support leci

• lukaszzsch likes this
To jest Forum Fanatyków
marvelo

#389 czarusblitz

czarusblitz
  • Użytkownik
  • 644 posts

Posted 17 November 2020 - 00:23

Czytając wcześniej różne opinie, tutaj, na fejsbukach i innych portalach oraz opierając się na własnym doświadczeniu, moge stwierdzić, że chyba najtańszym, najprostszym i najbardziej bezproblemowym rozwiązaniem, aby korzystać z Zwift, jest zakup przystawki APPLE TV. Jest tańsza od tabletu/laptopa, obsługa bardzo prosta, bezproblemowe parowanie przez Bluetooth, który bardzo dobrze współpracuje z trenażerami, no i stabilny ekosystem iOS. Dzięki temu nie wiesza się, nie rozłacza z trenażerem, nie gubi WI-FI, przynajmniej ja dotąd w ciągu 2 sezonów nie miałem podobnych doświadczeń. W internecie również jest znacznie mniej negatywnych opini względem wersji na komputer. Szkoda, że póki co, nie ma jeszcze wersji na Android TV, myślę że byłoby to także bardzo dobrym pomysłem, np NVIDIA ma duży technologiczny potencjał, albo okosystem PlayStation. Czy tacy Giganci nie widzą potencjału aplikacji, gier typu Zwift oraz innych platform treningowych wirtualnej rzeczywistości?
Using Tapatalk

#390 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 17 November 2020 - 11:15

Właściwie wystarczy nawet kilkuletni smartfon (iPhone 5s lub lepiej nowszy, Android 7.0 z GPU wspierającym OpenGL ES 3.0). 

Apple TV (4 gen. lub 4K) i owszem, aczkolwiek należy mieć na uwadze ograniczenie użytkowe, jednak jest tu trochę aplikacji do wyboru: Zwift, Rouvy, RTG, FulGaz... i to chyba wszystko. Brak TrainerRoad, Tacx Tranig i innych... Fakt, można transmitować zawartość ekranu iPhone do ATV i wyświetlać na dużym ekranie. Jeśli komuś to wystarczy, to owszem warto się na ATV zdecydować, zwłaszcza jeśli ktoś używa tego głównie do konsumpcji treści oferowanej przez serwis Apple.

Wersja na Android TV? Gdyby producenci TV nie cięli kosztów na GPU to pewno byłoby to najlepsze wyjście. Z drugiej strony zawsze istnieje możliwość wyświetlania zawartości ekranu smartfona/tabletu na TV z Android TV lub z samym tylko Chromecastem podłączonym do HDMI.  W ten sposób można wyświetlić nawet ekran na którym widać jednocześnie dwie aplikacje np. po jednej stronie Trainerroad (czy inna tego typu np. Trainerday), po drugiej okno z Youtube, czy po prostu z filmem.

Stąd moja decyzja użycia tabletu: tablet z kontem dla każdego z użytkowników: konto dziecka z ograniczeniami i pełną kontrolą treści, używanie głównie do celów edukacyjnych i w ograniczonym zakresie rozrywkowym, na moim koncie moja normalna konfiguracja (praca, trening, konsumpcja treści). 

Wersje konsolowe? Porównując ceny gier PC/konsole to czarno to widzę. Problem polega na tym, że Zwift i inni to aplikacje darmowe, z subskrypcją za używanie funkcjonalności. Producenci konsol właściwie mogliby na tym nie zarabiać (gdyby użytkownik opłacał abonament bezpośrednio u usługodawcy), stąd wątpliwe, żeby patrzyli na to przychylnym okiem. Zwłaszcza Sony, być może MS byłby nieco przychylniejszy do wdrożenia tego typu usług, choć to moje luźne dywagacje w tym temacie ;)

#391 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 17 November 2020 - 11:22

Wersja na Android TV? Gdyby producenci TV nie cięli kosztów na GPU to pewno byłoby to najlepsze wyjście.

Masz przecież Nvidie SHIELD

IMHO lepsze od Apple TV.

Tylko trzeba sprawdzać które aplikacje obsługują.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#392 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 17 November 2020 - 11:54

To są jakieś telewizory z wbudowanym NW Shield? Nie ma? No właśnie. NWS to urządzenie przeznaczone głównie do streamingu, w tym usługi  NVIDIA GeForce NOW czy NVIDIA GameStream. Tak, wiem, można na tym nie tylko uruchomić usługi NVidii, ale taki był cel tworzenia tej konsoli. 

Taki Zwift to nawet normalnie chyba się na tym nie uruchomi, trzeba kombinować z przenoszeniem danych (apk/obb). 

To nie jest rozwiązanie. Chodzi o proste dla użytkownika: kupujesz TV z Android TV z podzespołami na tyle dobrymi, żeby uruchomić większość gierek androidowych np. z GPU Mali-Gxx (np. Mali-G72 MP3 GPU lub nawet lepszym), minimum 3 GB RAM i 32/64/128GB pamięci masowej (chociaż w tym przypadku optymalna wydaje się nawet środkowa wartość, ale...). I reklamować taki TV jako centrum multimedialne nastawione na rozrywkę i gry. Koszt lepszych podzespołów niewiele podnosiłby koszt wytworzenia. Korzystne byłoby to dla wszystkich producentów TV, no może Sony nie bardzo chciałoby brać w tym udział, bo podcinałoby im ewentualny zysk z PS. 

#393 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 17 November 2020 - 12:04

Taki Zwift to nawet normalnie chyba się na tym nie uruchomi, trzeba kombinować z przenoszeniem danych (apk/obb). 

Korzystne byłoby to dla wszystkich producentów TV, no może Sony nie bardzo chciałoby brać w tym udział, bo podcinałoby im ewentualny zysk z PS. 

To nie wiedziałem że na Zwift trzeba tak kombinować. Nie używam. U mnie głównie moja aplikacja łazi i jakieś ciekawe filmy z YT. Ostatnio GTBike V na PC ;)

Sony ma mieć w nowych telewizorach Android TV (teraz to będzie Google TV). Chyba mają nową umowę z google.

#394 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 17 November 2020 - 13:27

Zwift poza jakim takim GPU wymaga przede wszystkim mocnego jednego rdzenia CPU. Zdecydowana większość Android TV nie spełnia nawet minimalnych wymagań sprzętowych. To straszne dziadostwo w porównaniu do choćby Apple TV. O bebechach wbudowanych w telewizory to nawet szkoda wspominać. Szrot.

#395 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 17 November 2020 - 13:50

No Zwift jest tak kiepsko zoptymalizowany że najlepiej mieć PC :D

#396 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 17 November 2020 - 14:07

Szybkie przerzucenie .apk Zwifta na pendrivie i instalacja na Android TV z włączonymi aplikacjami niezweryfikowabymi niestety zakończona niepowodzeniem...

adcb8e21866c4c353cb362d94d78979f.jpg

Natomiast w przypadku Apple TV warto zaznaczyć, że dopiero od 4ki.

#397 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 17 November 2020 - 14:29

Pewnie masz system 32-bitowy. Nie ma szans na tym zainstalować Zwita. Tylko 64bit.

No Zwift jest tak kiepsko zoptymalizowany że najlepiej mieć PC :D

To nie tylko to. Zwift to aplikacja typu massive multiplayer online. Takie zawsze będą wymagające dla CPU, szczególnie dla jednego rdzenia. W peletonie i dużych jazdach grupowych ma miejsce dużo kalkulacji zależnych od siebie, których nie da się rozłożyć na więcej rdzeni/wątków. Bottleneck jednego rdzenia jest potężny. Tylko najnowsze Ryzeny 5000 lub Intele podkręcone do 5GHz+ są w stanie uciągnąć 60 klatek na sekundę i więcej w dużej jeździe grupowej (zobaczymy jak Apple M1 sobie z tym poradzi). Gdzie więc tutaj miejsce dla bidnych Androidowych chipów.

#398 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,879 posts

Posted 17 November 2020 - 14:34

Tak, to prawda, faktycznie tam siedzi stary Cortex-A17 ARMv7.. 32bitowy.

Apple sobie na pewno poradzi, w końcu Apple TV sobie radzi, iPhony sobie radzą. M1 na pewno będzie minimum tym, co oferowane jest w najnowszych iPhonach i iPadzie Pro.

#399 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 posts

Posted 17 November 2020 - 14:39

Potencjalnie ma być dużo lepiej. Poza wysoką wydajnością rdzenia, zintegrowane GPU ma być na poziomie GTX 105Ti. To bardzo duży postęp w porównaniu do chipów mobilnych. Mowa tu o przeskoku w Zwifcie z prawie najniższych możliwych ustawień graficznych (Basic z elementami Medium, rozdzielczość 720p, 15-30fps) na prawie najwyższe (Ultra, 1440p, 30-90fps).

#400 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts

Posted 18 November 2020 - 23:00

A jak się ma obrazek z Apple TV w porównaniu do PC. Bardziej to Better (Radeon™ R9 200 series, or NVIDIA® GeForce™ GTX 650) czy Best (Radeon™ R9 290 series, or NVIDIA® GeForce™ GTX 970) ?

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Reply to this topic