Jump to content

Photo

Shimano Sora Kompatybilne Tarcze

13 replies to this topic

#1 Albin

Albin
  • Użytkownik
  • 5 posts

Posted 24 January 2020 - 21:58

Cześć

Mam w rowerze korbę shimano sora r3030 (zdjęcie w załączniku). Z przodu są 3 blaty a z tyłu kaseta 9 rzędowa. Potrzebuję wymienić największą zębatkę. Jako, że bardzo ciężko znaleźć tą samą co mam (w Polsce nie znalazłem) pomyślałem o zamiennikach. Czy zębatki z przodu jakoś mocno się różnią w przypadku napędów 8,9,10 biegowych z tyłu? Znalazłem zębatki wyglądające tak samo do clarisa, tiagry, 105 i zastanawiam się czy będzie pasować. Podobnie w przypadku korb 2 blatowych. Czy taka zębatka z korby 2 blatowej ma szanse działać poprawnie jak śruby będą pasowały?

Z góry dziękuję za pomoc.

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 25 January 2020 - 07:16

Pytanie zasadnicze: na pewno masz korbę 4-ramienną? Śmieszki z Shimano przez ponad rok przedstawiały w katalogu zdjęcie 4-ramiennej, a fizycznie przysyłały 5-ramienną :D

Zasadniczo na korbie 3-rzędowej inna jest tylko mała tarcza. Środkową i dużą można podmienić z 2-rzędowej. Oczywiście musi przy tym pasować BCD, a najlepiej byłoby, gdyby zgadzała się też "rzędowość" napędu.

Daj znać, jaką dokładnie masz korbę, spróbujemy pomóc.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 tomek232

tomek232
  • Użytkownik
  • 84 posts

Posted 25 January 2020 - 08:09

Z dokumentacji Shimano wynika, że były cztero i pięcioramienne :)

https://si.shimano.c...en/iEV/FC-R3030

#4 Albin

Albin
  • Użytkownik
  • 5 posts

Posted 25 January 2020 - 09:07

Pytanie zasadnicze: na pewno masz korbę 4-ramienną? Śmieszki z Shimano przez ponad rok przedstawiały w katalogu zdjęcie 4-ramiennej, a fizycznie przysyłały 5-ramienną :D

Mam korbę taką jak na zdjęciu. 4 ramienna, bcd 110.

Zasadniczo na korbie 3-rzędowej inna jest tylko mała tarcza. Środkową i dużą można podmienić z 2-rzędowej. Oczywiście musi przy tym pasować BCD, a najlepiej byłoby, gdyby zgadzała się też "rzędowość" napędu.

Pytałem się w sklepie gdzie mieli blat do sory ale 2 rzędowej i wg nich nie będzie pasować do 3 rzędowej. Mają inne oznaczenia a to znaczy, że to dwie różne części ale wg mnie wyglądają tam samo. Może jakaś szerokość jest inna czy coś...

#5 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 893 posts
  • SkądOstrów Wlkp.

Posted 25 January 2020 - 14:57

Tak ogólnie to obstawiam, że cena tych blatów do Sory nie różni się dużo od ceny całej korby.

#6 Albin

Albin
  • Użytkownik
  • 5 posts

Posted 25 January 2020 - 15:09

Różnica ponad dwukrotna a jakby pasowała zębatka np od clarisa to różnica jest 4-5 krotna.

Pozostałe tarcze są mało używane i w stanie bardzo dobrym więc zmiana jednej zębatki tym bardziej ma sens. Jakby trzeba było zmienić wszystkie trzy to pewnie nie pytał bym o pasujące blaty tylko zmienił całą korbę.

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 25 January 2020 - 15:17

Pytałem się w sklepie gdzie mieli blat do sory ale 2 rzędowej i wg nich nie będzie pasować do 3 rzędowej. Mają inne oznaczenia a to znaczy, że to dwie różne części ale wg mnie wyglądają tam samo. Może jakaś szerokość jest inna czy coś...

Jest minimalnie inny układ ramp wspomagających zmianę biegów. To może powodować minimalne pogorszenie kultury pracy, ale na pewno lepsze to, niż jazda na zużytych tarczach.

Z dokumentacji Shimano wynika, że były cztero i pięcioramienne :)
https://si.shimano.c...en/iEV/FC-R3030

Oho, zaktualizowali dokumentację. Początkowo dawali zdjęcie czteroramiennej, przy odbiorze była niespodzianka, a Shimano z uśmiechem na twarzy przekonywało, że problemu nie ma :) BTW kod części Shimano się nie zmienił, więc nie zdziwię się, jeżeli kupiona z dystrybucji nadal byłaby 5-ramienna.

rowerplus-logo-2.png

#8 Albin

Albin
  • Użytkownik
  • 5 posts

Posted 25 January 2020 - 15:25

Jest minimalnie inny układ ramp wspomagających zmianę biegów. To może powodować minimalne pogorszenie kultury pracy, ale na pewno lepsze to, niż jazda na zużytych tarczach.

Pogorszenie przy zmianie biegów czy cały czas podczas jazdy?

A jak w przypadku napędów z kasetami 8 lub 10,11 rzędowymi? Największe tarcze są takie same? Od clarisa, tiagry i 105 wyglądają identycznie jak moja. 

Najprościej by było kupić, założyć i sprawdzić, ale jak kupię i założę to będzie ślad od łańcucha więc nie oddam części jako nowej, nieużywanej.

#9 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 25 January 2020 - 15:29

Minimalną różnicę możesz poczuć minimalnie podczas zmiany biegów. Podczas jazdy nie będzie żadnej różnicy.

Jeżeli masz możliwość, zawsze lepiej jest wymienić na tarczę dla tej samej "liczby rzędów".

rowerplus-logo-2.png

#10 Albin

Albin
  • Użytkownik
  • 5 posts

Posted 27 January 2020 - 14:41

Minimalną różnicę możesz poczuć minimalnie podczas zmiany biegów. Podczas jazdy nie będzie żadnej różnicy.

Jeżeli masz możliwość, zawsze lepiej jest wymienić na tarczę dla tej samej "liczby rzędów".

Dziękuję za pomoc. W sumie to chyba znalazłem taką tarczę jak potrzebuję tylko zastanawiam się, czy muszę ją wymienić.

Myślałem, że mam blat do zmiany bo niektóre zęby są "kwadratowe" a większość zaokrąglona. Wydawało mi się, że są zużyte. Tymczasem przeglądając zdjęcia nowych one są dokładnie takie same. Załączam zdjęcie jak to wygląda.

Jakbyście mogli się wypowiedzieć na temat moich tarcz (środkowa i największa) to byłbym wdzięczny.

Link do folderu ze zdjęciami mojej korby:

https://drive.google...B2UsHpBRPcKHiD-

Attached Files

#11 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 27 January 2020 - 15:28

Na moje oko są w porządku. Sora zdaje się ma stalowe tarcze toteż nie tak łatwo je zajechać :P przechodząc na 105 czy tiagre zyskasz pewnie parę gram na masie rotacyjnej, a wrzucając 2rz blaty tiagry czy 105 tki pod korbę 3rz sory ,na najmniejszym przeł z tyłu i środkowej tarczy łańcuch będzie ocierał o większy blat, dzieje się tak gdyż 105 tki są węższe i bardziej dolegaja do siebie,a na takim przełożeniu łańcuch jest wysunięty max w prawo i przybliżony do większego blatu. Tylko na tym jednym przełożeniu i tymczasowo , potem się dociera

#12 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 665 posts
  • SkądKatowice

Posted 31 January 2020 - 09:42

Zasadniczo, gadasz głupoty.

#13 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3,724 posts

Posted 31 January 2020 - 13:43

Zakladałeś do korby 3x środkową tarczę bez ramp i przetłoczeń, czyli małą korby 2x?
  • Prozor likes this

#14 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 February 2020 - 16:36

Co do "kwadratowych" zębów to nie zużyte, ale takie mają być, kształt ułatwia wejście łańcucha na blat.

Wysłane z mojego P9_Energy_Lite przy użyciu Tapatalka

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

Reply to this topic