Czyli ciśnienie dobije trochę większe, ale to przed jazdą. Co do pompki, to taka domowa podstawowa i do plecaka się wrzuci. Do 70psi napompowała bez problemu, ma przełącznik do pompowania wyższych ciśnień. Nie będę się wypowiadał co do jakości bo mam pierwszą taką pompkę, jak dla mnie wygląda w miarę ok.
Nasze zakupy
Napisano 26 luty 2016 - 19:30
Te 70 psi to z tego pseudo manometru, czy z normalnego manometru? Bo naprawdę może być różnica .
Na dodatek wygląd o niczym nie świadczy, a jakość może wyjść dopiero wtedy, gdy na trasie będziesz próbował z bólem napompować wymienioną dętkę, bo poprzednia uległa uszkodzeniu na skutek niskiego ciśnienia w oponie... A jeszcze jak pompeczka odmówi współpracy, bo po jakimś czasie plastyki się rozlazą i ciśnienie będzie iść bokami zamiast w dętkę, to czeka Ciebie marsz do domciu, albo wezwanie wozu serwisowego. Oby nie, ale akurat taki przypadek ja miałem - skończyło się na szczęście tylko 5km marszem... Kupiłem porządną pompkę awaryjną, na dodatek sprawdzam od czasu do czasu jej działanie, choć od tamtego momentu musiałem użyć ją chyba tylko ze dwa - trzy razy.
No i serio, wysupłaj parę złociszy i dokup pompkę serwisową, w miarę solidną z dobrym manometrem, oszczędzi CI kupę wysiłku i czasu. Ciśnienie w oponie warto dopasować pod swoją masę, na dodatek trzeba sprawdzać jeśli nie przed każdym wyjazdem (choć warto), to co tydzień, a zabezpieczysz się przed przykrą niespodzianką. A kupiona teraz pompeczka będzie służyć jako pomocnicza w razie jakiejś awarii (ale i tak warto raz na jakiś czas sprawdzać, czy w ogóle jeszcze działa - nawet jeśli nigdy nie była używana...)
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 26 luty 2016 - 23:55
Oczywiście pomiar ciśnienia był z manometru pompki. Ale z ciekawości jak będę miał okazję, porównam odczyt z pompką serwisową. Tak teraz patrzę i faktycznie za jakiś czas zakupię taką większą stacjonarną. Jako początkujący, jestem dopiero na etapie zbierania różnych akcesoriów do pierwszego roweru szosowego. Nie mam jeszcze dętki na wymianę także przebicia nie przewiduje w najbliższym czasie
Dzięki za porady, pozdrawiam.
Napisano 27 luty 2016 - 08:23
Raz pchalem tylko 2 km aż nie chce mi się myśleć jak by to było 40km od domu - tel po wóz serwisowy
Napisano 27 luty 2016 - 14:38
Owijka Fizik Performance biała. Świetna w wyglądzie, genialna w dotyku, nie do przyjęcia w utrzymaniu czystości. Dziś pierwsze 50km w suchych warunkach i owijka jest nie do odczyszczenia. Ogromny zawód, wyląduje ona chyba w zimówce, a ja szukam dalej...
Na zdjęciu jeszcze przed jazdą.
#2347 Gosc_grzesiek32_*
Napisano 27 luty 2016 - 18:49
klamki shimano st2300, szczebel niżej niż sora, przerzutka przód jw, tył sora rd3500 - 33 tys km bezproblematycznej jazdy,sporo w deszczu, od -15 do +40,w tym 4 upadkiA o tym dowiemy się dopiero za jakiś czas bo stosunkowo mało ludzi na tym śmiga. Wygląda za to bardzo fajnie.
Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka
Napisano 28 luty 2016 - 18:15
Kolego polecam tę owijkę ale w wersji clasik. Nie przyjmuje brudu i idealnie sie czyści.Owijka Fizik Performance biała. Świetna w wyglądzie, genialna w dotyku, nie do przyjęcia w utrzymaniu czystości. Dziś pierwsze 50km w suchych warunkach i owijka jest nie do odczyszczenia. Ogromny zawód, wyląduje ona chyba w zimówce, a ja szukam dalej...
Na zdjęciu jeszcze przed jazdą.
- Lukasoo lubi to
Napisano 28 luty 2016 - 19:05
Dzięki ale postanowiłem spróbować innego koloru i wziąłem tą samą co na zdjęciu tylko czarną. Ot tak dla odmiany
Słabo widać ale widać: takie coś po 50km według mnie jest niedopuszczalne (rękawiczki po wypraniu więc czyste!). Podobne ślady w dolnym chwycie i na górze. Porażka. Takich śladów nie ma nawet na starej owijce Canyona, którą używałem od Kwietnia do tej pory. Niestety jest ona nie do zdobycia w tym momencie.
Napisano 28 luty 2016 - 19:24
Też używam odmiany klasycznej, dobre 2 lata użytkowania, czyściutka, po zabrudzeniu wystarczy przetrzeć i śladu nie ma, trochę gdzieniegdzie się przytarła i tylko dlatego dokupiłem nową, która od jesieni leży w szufladzie i czeka na wymianę, ale jakoś nie mam ciśnienia na to. Chyba dowinę jako kolejną warstwę (choć mam pod spodem wkładki żelowe), będzie grubiej, bo nowa ma aż... 2mm grubości .
- impa lubi to
Napisano 28 luty 2016 - 19:31
Fotka z wczorajszej premierowej jazdy: Emonda SL6 z 2016. Sztycę mam dostać dłuższą. Trochę niby do minimum jeszcze zostało na sztycy, ale z moją ciężką d... wolę mieć sztycę parę cm dłuższą. Czeka mnie też zmiana oponek na moje ulubione vittoria open corsa cx (z czerwonym paseczkiem) no i wywalenie przynajmniej jednej podkładki z komina. Siodło już podmienione na kompatybilne z moim tyłkiem, choć oryginalny Bontrager jest zaskakująco wygodny, no i lżejszy o 40 gr od kanapy Selle Italia Max Flite Gel Flow:) Niebawem pewnie napiszę więcej w stosownym dziale. Pewnie też wrzucę swojego starego Scotta do działu [S].
Na razie jestem cały w skowronkach:)
- Prozor, impa, Robert74 i 1 inna osoba lubią to
Napisano 28 luty 2016 - 19:43
Ewentualnie rozważ wywalenie tego plastyku pod kasetą
#2357 Gosc_tobo_*
Napisano 29 luty 2016 - 20:44
Fotka z wczorajszej premierowej jazdy: Emonda SL6 z 2016. Sztycę mam dostać dłuższą. Trochę niby do minimum jeszcze zostało na sztycy, ale z moją ciężką d... wolę mieć sztycę parę cm dłuższą. Czeka mnie też zmiana oponek na moje ulubione vittoria open corsa cx (z czerwonym paseczkiem) no i wywalenie przynajmniej jednej podkładki z komina. Siodło już podmienione na kompatybilne z moim tyłkiem, choć oryginalny Bontrager jest zaskakująco wygodny, no i lżejszy o 40 gr od kanapy Selle Italia Max Flite Gel Flow:) Niebawem pewnie napiszę więcej w stosownym dziale. Pewnie też wrzucę swojego starego Scotta do działu [S].
Na razie jestem cały w skowronkach:)
Zbuntowałeś się przeciwko Trekowej kolorystycznej jednostajności i nudzie? Zamiłowanie projektantów Treka do czerni jest okrutne, chyba że wygrywa ekonomia i czarne lakiery są najtańsze.
Chyba nie zdecydowałbym się jednak na jeden tak rzucający się w oczy detal jak owijka.
Napisano 01 marzec 2016 - 11:18
Za 77zl za koło na nieznanej mi obręczy (te ryski od metalowych łyżek, opone się ciężko ściąga ale juz mam technike i demontaż razem z montażem zajmuje mi ~10 minut. W komplecie właśnie byla oponka i dętka, 3 zębatki i jedna kontra oraz łańcuch KMC. Piasta maszynowa Novatec. Za te kase bardzo przyzwoite koło, nawet centry nie ma!
Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
Napisano 01 marzec 2016 - 12:06
Centry nie ma? Znaczy krzywe? ;p
(ta... wiem, co autor miał na myśli, wręcz odwrotnie do w/w zdania )