Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nasze zakupy

8561 odpowiedzi w tym temacie

#4861 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 styczeń 2020 - 15:49

A to korbę powinienes dac starą dura acekę ;) dobry ojciec jesteś

Czekałem 2 tygodnie i oto są - Shimano RX8, rozm. 43. Leżą jak ulał, są całkiem sztywne, ale na szczęście da sie w nich chodzić.
b9f6c282172bc209ec6b5c45a7e1f75c.jpg

cf60ee3a735c702e8f060f0d48113231.jpg

#4862 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 styczeń 2020 - 20:54

To ja też dorzucę włochate zdjęcie, Vivoactive 3 w miejsce Vivoactive HR:

6eeef43778874e84c8bba5388cf342fd.jpg

#4863 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1528 postów
  • SkądSK

Napisano 14 styczeń 2020 - 14:33

Wiosenne zakupy 😊
- przerzutka tylna Sram Rival 11s WiFLi
- 2 opony Continental Ultra Sport II 700x28C (trekking)
- 3 detki Continental (trekking)
- uchwyt Garmin Edge/Varia na drugi rower
- 3 komplety kockow do tarczówek ProX (trekking)
- 4 linki przerzutkowe i końcówki linki

#4864 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 styczeń 2020 - 16:18

Trzeba przyznać, że jest piekny! Gdyby nie moje wewnętrzne silne uczucia do zegarków mechanicznych, też bym kupił sobie garmina na rękę. A tak, to kupuje dla małżonki :D

To ja też dorzucę włochate zdjęcie, Vivoactive 3 w miejsce Vivoactive HR:

6eeef43778874e84c8bba5388cf342fd.jpg

• Marcin321 lubi to

#4865 kal800

kal800
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 14 styczeń 2020 - 18:09

@cowall  -jak masz słabość do zegarków mechanicznych, to radzę unikać Garmina i wszelkich smartwatchy, bo Ci przejdzie. Ja też mam wielką słabość do zegarków i trochę ich mam, nawet całkiem niezłych, co z tego, jak odkąd kupiłem zegarek Garmina (bo musiałem do treningów), to 80% czasu mam go na ręce. Mechaniczne zakładam praktycznie tylko na spotkania, kolacje, imprezy. Wygoda zwyciężyła :)

Road - Pinarello Dogma 60.1 2009 

Tri - S-Works Shiv 2017

#4866 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 styczeń 2020 - 18:39

u mnie też wygoda zwyciężyła i odkąd kupiłem pierwszą komórkę 17 lat temu nie używam zegarka :) tzn nie noszę żadnego na ręku. Pamiętam dobrze to uczucie gdy go zdjąłem, czułem się jakbym się urwał ze smyczy :D

@Marcin o co chodzi z tym, że wytrzymałeś tylko chwilę bez zegarka? co to ma czego nie ma smartfon np? pytam z ciekawości, bo już kolejną taką deklarację widziałem, inny kolega mówi, że nie ma dla niego opcji żeby ruszył zad jeśli nie założy zegarka na rękę i się dziwi że ja przy moim aktywnym życiu (rowery + góry) jeszcze nie mam. Że będzie mi mierzył puls, że będzie liczył kroki, że będzie to tamto.. a mi to w ogóle niepotrzebne (chyba)  :huh:

• dywyn lubi to

#4867 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 styczeń 2020 - 19:20

@cowall - jak masz słabość do zegarków mechanicznych to ten Garmin by Cię raczej nie urzekł. Taki plastik-fantastic :) Jakiś Fenix już prędzej, ale to już zupełnie inne pieniądze których na zegarek na pewno bym nie wydał.

@cauchy - poza krótką przygodą z czasów zegarka komunijnego w latach 80-tych, nie widziałem potrzeby użycia zegarka ... aż kupiłem kilka lat temu Vivoactive HR :) Powodów pewnie kilka:

- jestem fanem cyferek, w 2019 zarejestrowałem 532 aktywności (604h), z zegarkiem jest to dużo szybsze niż z telefonu

- powiadomienia z telefonu, nie muszę targać ze sobą telefonu po najbliższej okolicy w biurze, w domu też mam łatwiej (taka "wada" 2-poziomowego mieszkania)

- sterowanie muzyką, głośnik i telefon gdzieś sobie leży, a ja mogę zrobić skip czy vol-up/down z telefonu

- patrzę na tętno spoczynkowe, widać kiedy coś mnie bierze albo jestem przemęczony

- ostatnio przydaje mi się liczenie basenów

- dziś sobie sprawdzę jak zegarek ogarnia powtórzenia na siłce (poprzedni nie ogarniał), jak ogarnie to pozostanie wpisać "tylko" wagę żelastwa

- zdarza się że zapomnę paska tętna, wtedy odczyt z zegarka jest niezłym ratunkiem

- liczenie kroków i pięter też fajne, zawsze to jakiś motywator żeby pójść do sklepu pieszo a nie ciągnąć auto, albo użyć schodów a nie windy

- od dziś zacząłem sobie notować ile wypijam wody, 2 kliki na zegarku i gotowe

• cauchy lubi to

#4868 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 styczeń 2020 - 19:29

ok dzięki, widzę wyraźnie że to dla mnie kompletnie zbędny gadżet :)

a jeszcze pytanko ile razy dziennie musisz ładować?

• beskidbike i Jaca911 lubią to

#4869 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 14 styczeń 2020 - 19:36

Ja używam Fenixa 5 jak wyżej i ląduje co 7-9 dni. To nie Apple Watch ;)

#4870 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 14 styczeń 2020 - 19:42

Też długo się zastanawiałem nad kupnem zegarka i doszedłem do wniosku, że jeśli ktoś nie biega, to nie ma sensu. Na rower mam licznik, do chodzenia po górach telefon z mapami itp. Miałem Garmina Etrexa ale sprzedałem,odkąd  są "wszystkomające" telefony, a GPS zostawał w domu. Awaryjnie mam niezawodny kompas i mapę papierową :D

#4871 Bodek10

Bodek10
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądPolska

Napisano 14 styczeń 2020 - 21:20

Dla mnie najbardziej przydaje się do monitorowania tętna spoczynkowego (sen).

• Marcin321 lubi to

#4872 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 14 styczeń 2020 - 21:23

To trzeba lubić gadżety po prostu :-) To tak jak z telefonem, jednemu wystarczy zwykły klocek z przyciskami bo jedyne co robi to naciska zieloną albo czerwoną słuchawkę i wybiera kontakty, a drugie bez smartfona za ponad 3k się nie obejdzie. Albo się ma nature gadżeciarza albo nie B)

• beskidbike i Marcin321 lubią to

Bielsko-Biała Cycling

#4873 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 styczeń 2020 - 22:00

Też długo się zastanawiałem nad kupnem zegarka i doszedłem do wniosku, że jeśli ktoś nie biega, to nie ma sensu. Na rower mam licznik, do chodzenia po górach telefon z mapami itp. Miałem Garmina Etrexa ale sprzedałem,odkąd  są "wszystkomające" telefony, a GPS zostawał w domu. Awaryjnie mam niezawodny kompas i mapę papierową :D

No popatrz, ja nie biegam i sens widzę, mimo że posiadam wszystkomający telefon, garmina na rower, a i do map papierowych i kompasu mam wielki sentyment. Musisz kiedyś spróbować :)

Jak roweru używasz do poruszania się po mieście, zostawiasz go często w przypadkowych miejscach (np. pod sklepem) to każdy gadżet którego nie trzeba odpinać / przypinać każdorazowo do roweru jest na wagę złota.

#4874 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 styczeń 2020 - 22:01

U mnie to pewnie będzie bliżej 3-4 dni, no ale każdego dnia zegarek pracuje 1.5h z włączonym GPS-em. Na szczęście ładuje się bardzo szybko.

Acha, jednak treningu na siłowni w pełni nie ogarnia. Wykroki określił jako martwy, wyciskanie nad głową jako wyciskanie na ławce, itp. No ale serie policzył w miarę poprawnie i finalnie miałem mniej ręcznego poprawiania/edytowania.

#4875 slaweuszek

slaweuszek
  • Użytkownik
  • 247 postów

Napisano 14 styczeń 2020 - 22:10

Ja swojego Fenixa 6X ładuję co 21 dni ;-)

Wysłane z X-ej generacji Note'sa ... z plusem

#4876 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 styczeń 2020 - 22:11

u mnie też wygoda zwyciężyła i odkąd kupiłem pierwszą komórkę 17 lat temu nie używam zegarka :) tzn nie noszę żadnego na ręku. Pamiętam dobrze to uczucie gdy go zdjąłem, czułem się jakbym się urwał ze smyczy :D

Bo w obecnych czasach tradycyjny zegarek pełni tylko funkcję ozdobną, jako swoista biżuteria. Nic na siłę, kwestia preferencji.

• beskidbike lubi to

#4877 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 styczeń 2020 - 22:18

nie no jasne :) dziś zegarek nie-smart-watch to raczej towar luksusowy niż użytkowy

jakoś nie mam w ogóle potrzeby, ani też ta biżuteria nigdy nie robi na mnie wrażenia, zdecydowanie lepsze wrażenie robi zadbana wysportowana sylwetka :) a zamiast zegarka chyba wolałbym kupić Wahoo bolta czy coś innego na rower, niż zwykła bezprzewodowa Sigma :D tylko kurde ten tragiczny czas życia baterii mnie odstrasza 

• beskidbike lubi to

#4878 cowall

cowall
  • Użytkownik
  • 156 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 styczeń 2020 - 22:41

Unikam :D
Mam na rower i do aktywności wakacyjnych casio g shock, na razie nawet nie oglądam żadnych smartwatchow, a tymbardziej nie przymierzam ich w sklepie.
Chociaż fenix6 ma tyle zajefajnych funkcji, że też by sie znalazło dla niego miejsce u mnie:)

@cowall -jak masz słabość do zegarków mechanicznych, to radzę unikać Garmina i wszelkich smartwatchy, bo Ci przejdzie. Ja też mam wielką słabość do zegarków i trochę ich mam, nawet całkiem niezłych, co z tego, jak odkąd kupiłem zegarek Garmina (bo musiałem do treningów), to 80% czasu mam go na ręce. Mechaniczne zakładam praktycznie tylko na spotkania, kolacje, imprezy. Wygoda zwyciężyła :)

• beskidbike lubi to

#4879 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 14 styczeń 2020 - 23:49

Jak roweru używasz do poruszania się po mieście, zostawiasz go często w przypadkowych miejscach (np. pod sklepem) to każdy gadżet którego nie trzeba odpinać / przypinać każdorazowo do roweru jest na wagę złota.

Tylko zegarek na ręce jest mega niewygodny na rowerze. Mały wyświetlacz, nie ergonomiczny sposób patrzenia na to co pokazuje, bo albo trzeba puścić kierownicę albo dziwnie przekręcić rękę, co jest bardzo niebezpieczne np. w górach. Wiem, bo na rowerze enduro mam czasem pulsometr sigmy w formie zegarka na ręce.

Z tym odpinaniem pod sklepem, to bez przesady, odpięcie licznika zajmuje sekundę. Jak to się ma np. do czasu odpięcia torebki podsiodłowej, w której są wartościowe przedmioty? ;)

Analizowałem to na różne sposoby, bo kusiło mnie kupno Fenixa, ale na rowerze wygrywa dedykowany komputerek. U mnie akurat Wahoo ;)

Do biegania oczywiście najlepszy zegarek

#4880 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 15 styczeń 2020 - 11:33

Moje roszady zakupowo-sprzedażowe:

Sprzedane:

- Merida Reacto 300

- FSA Powerbox

- Korba Ultegra R8000 50/34 175mm