Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nasze zakupy

8561 odpowiedzi w tym temacie

#5221 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 29 kwiecień 2020 - 16:44

podczas jazdy normalnie slyszę gdy coś za mną jedzie, czasem tylko jest jakiś ultracichy rider, ale co to ma do bezpieczenstwa?

Jak jedziesz pod wiatr, nic nie słyszysz ;) Ostatnio tego doświadczyłem i mało brakowało. A że u mnie pizdzi praktycznie cały czas :D no to długo się nie zastanawiałem...testy jutro jeśli pogoda pozwoli ;)

#5222 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3187 postów

Napisano 29 kwiecień 2020 - 16:52

Tak, do drugiego roweru.

#5223 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 kwiecień 2020 - 20:48

@empe ale mało brakowało i co? zjechałeś do rowu?

jakoś nie czuję tego, dla mnie to jest tak samo zbędny bajer jak zegarek

#5224 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 748 postów

Napisano 29 kwiecień 2020 - 21:38

kolejne? :D

możecie mi powiedzieć w jaki sposób ten Varia 500 zwiększa bezpieczenstwo? podczas jazdy normalnie slyszę gdy coś za mną jedzie, czasem tylko jest jakiś ultracichy rider, ale co to ma do bezpieczenstwa? czy ten system wysyła sygnał kierowcy - "uważaj kurwa żebyś go nie zabił"? :D i on grzecznie wtedy trzyma minimum 2m odstępu? czy jak?

przede wszystkim w chwili wykrycia pojazdu zaczyna migać. Nawet jesli ktoś przeoczył to zauważy.

Natomiast chyba nie ma możliwości żeby to przeoczyć...niedawno jechałem w słoneczny dzień i gdy się zatrzymałem zajechał koło mnie kierowca auta pytając co to za lampka, bo jest rowerzystą, szuka oświetlenia i czegoś takiego jescze nie widział.

#5225 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 kwiecień 2020 - 22:41

Fizik Vento Argo r3 150mm, nie daję zbyt dużo szans że zostanie na dłużej ale kto wie? Strasznie plastikowe.

Wagi nie podam bo wstyd ;)

4aa145b672fdcf2e1c67175f7a255fc5.jpg

#5226 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 30 kwiecień 2020 - 04:52

Nie nie zjechałem do rowu. Był lekki łuk, lekko z górki, zjechałem przed łukiem trochę do osi jezdni, a w tym samym momencie facet chciał mnie wyprzedzić, usłyszałem hamowanie i klakson, na tym się skończyło. Dodam że chwilę przed tym oglądałem się czy coś nie jedzie, musiał poprostu zap..lać. Zresztą nie raz już mi się zdarzyło że się odwracałem i byłem zaskoczony że coś za mną jedzie... nie wiem, może mam coś ze słuchem, stary już jestem

#5227 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 30 kwiecień 2020 - 05:08

jakoś nie czuję tego, dla mnie to jest tak samo zbędny bajer jak zegarek

Mam podobne odczucia. Powiadomień dostaje na codzień od groma. Telefon, mail, fax. Cały czas coś mnie ostrzega i informuje. Na rowerze pragnę od pikania odpocząć. Jak jadę trening to unikam powiadomień o strefie mocy. Wiem co mam jechać i nikt nie musi na mnie krzyczeć nawet w dobrej wierze

Wysłane z mojego HTC U Ultra przy użyciu Tapatalka
  • cauchy lubi to

#5228 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 30 kwiecień 2020 - 08:39

możecie mi powiedzieć w jaki sposób ten Varia 500 zwiększa bezpieczenstwo? podczas jazdy normalnie slyszę gdy coś za mną jedzie, czasem tylko jest jakiś ultracichy rider, ale co to ma do bezpieczenstwa? czy ten system wysyła sygnał kierowcy - "uważaj kurwa żebyś go nie zabił"? :D i on grzecznie wtedy trzyma minimum 2m odstępu? czy jak? 

W sumie napisałem to wcześniej, ale napiszę może jaśniej: Varia zwiększa bezpieczeństwo, bo o samochodzie wiesz DUŻO więcej i dużo WCZEŚNIEJ niż go usłyszysz (kompletnie nie piszę nawet jeszcze o elektrykach i hybrydach). Dużo więcej, bo na żywo widzisz bez machania głową w jakiej odległości od Ciebie się samochody znajdują i z jaką prędkością się zbliżają (oczywiście względem tego jak szybko Ty jedziesz). W nieco bardziej wietrzny dzień samochody słychać w ostatnim momencie a z Varią wiesz od dawna.

Gdy drogą w mieście jadę szybko często samochody się pojawiają z pomarańczową poświatą, jadę szybko albo wręcz z wiatrem i spokojnie sobie dojeżdżają co widzę na radarze. Na drogach w terenie niezabudowanym natomiast często mamy ostrzeżenie czerwone, czyli informację o szybko zbliżającym się pojeździe, odwzorowane jest to także na komputerze.

I odpowiedź na drugie pytanie - tak, ten system daje ZDECYDOWANE znaki kierowcy - na*****ala  ;)  mu po oczach z taką mocą i wszystkimi diodami, że nie sposób nie zauważyć rowerzysty (z bazowego trybu gdzie w Varii 500 świecą tylko 2 diody z chyba 12 lub mrygają 4 zależnie od preferencji). I dwa, nie sposób nie zwrócić na niego baczniejszej uwagi - po prostu różnica między "idle mode" a wykrytym pojazdem jest sroga. Ja odczułem, że kierowcy odrobinę bardziej zwracają uwagę na mnie - lampka jest wysoko, zaraz pod siodełkiem a moc niezła. Kierowcy raczej także dostrzegają różnicę między słabszą mocą a dużą gdy ich samochód zostaje wykryty - chętnie zrobiłbym test i zobaczył to z perspektywy samochodu.

Mam podobne odczucia. Powiadomień dostaje na codzień od groma. Telefon, mail, fax. Cały czas coś mnie ostrzega i informuje. Na rowerze pragnę od pikania odpocząć. Jak jadę trening to unikam powiadomień o strefie mocy. Wiem co mam jechać i nikt nie musi na mnie krzyczeć nawet w dobrej wierze

Odpocząć to chyba do lasu a nie na szosę :D

• JHartman, Tomo i lukaszzsch lubią to

#5229 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 kwiecień 2020 - 09:05

Do tego wiadomo że mija cię więcej niż jedno auto. Na słuch tego łatwo nie wyłapiesz.
  • JHartman lubi to

#5230 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 30 kwiecień 2020 - 09:19

Ja łapię się u siebie, że jak się odwracam, żeby się upewnić przy skręcie czy coś, to zawsze wyjeżdżam trochę ku środkowi jezdni. Taki radar w sumie byłby spoko, ale kupiłem niedawno dopiero zestaw Bontragera z Flare RT na tył i kurczę teraz mi szkoda. 

• lukaszzsch lubi to

#5231 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 30 kwiecień 2020 - 09:29

Ja łapię się u siebie, że jak się odwracam, żeby się upewnić przy skręcie czy coś, to zawsze wyjeżdżam trochę ku środkowi jezdni. Taki radar w sumie byłby spoko, ale kupiłem niedawno dopiero zestaw Bontragera z Flare RT na tył i kurczę teraz mi szkoda.

Panie to trzeba ćwiczyć odwracanie i jazdę w linii bo na wyścigu przez takie odwracanie ze zjazdem nie raz się kolegów kładzie

#5232 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 30 kwiecień 2020 - 09:35

Światła nigdy za wiele :D

#5233 Damios

Damios
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 30 kwiecień 2020 - 09:47

Oakley.jpg

• robo i artho lubią to

Bielsko-Biała Cycling

#5234 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 30 kwiecień 2020 - 10:22

Panie to trzeba ćwiczyć odwracanie i jazdę w linii bo na wyścigu przez takie odwracanie ze zjazdem nie raz się kolegów kładzie

Tak sobie próbuję przypomnieć i chyba nie miałem sytuacji, żebym na wyścigu się odwracał do tyłu  :unsure: . Może to dlatego, że zazwyczaj za mną nikogo już nie było  :lol: .

Na wyścigu większy pęd jest, to tak łatwo nie znosi hehe. No ale nie da się ukryć, ćwiczyć muszę. 

#5235 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1528 postów
  • SkądSK

Napisano 30 kwiecień 2020 - 14:41

Kaseta Shimano Ultegra CS-R8000 11-28T i olej do łańcucha Squirt :)

#5236 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 30 kwiecień 2020 - 15:41

Zakup sobie lusterko Zefal Spin. Nie koliduje z tylną lampką i nie kosztuje majątek jak Varia. Używam od kilku lat i chwalę sobie. Dla oszczędzających waty lusterko można złożyć w razie spawania dziury bądź próby ucieczki  :P

• Bzyk lubi to

#5237 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 30 kwiecień 2020 - 15:51

No i przyszły: Siroko K3 Central Park

PXKZpgb.jpg

• JHartman lubi to

#5238 Tasak69

Tasak69
  • Użytkownik
  • 194 postów
  • SkądStrzegom

Napisano 30 kwiecień 2020 - 18:06

Zakup sobie lusterko Zefal Spin. Nie koliduje z tylną lampką i nie kosztuje majątek jak Varia. Używam od kilku lat i chwalę sobie. Dla oszczędzających waty lusterko można złożyć w razie spawania dziury bądź próby ucieczki  :P

Jednak Varia to inny komfort podróżowania. Dostajesz strzała wprost do mózgu, że coś się zbliża (sygnał dźwiękowy) - dopiero wtedy  zerkasz na na licznik i oceniasz ile tego jest i jak daleko (po pewnej wprawie ocena przychodzi bez trudu).

Żeby nie było - mini lusterka przy kierze mam też w rowerach od paru lat - przydają się ale do radaru im daleko.

Kwestie estetyczne pomijam - tu nie ma tragedii przy małym lusterku.

• JHartman i lukaszzsch lubią to

#5239 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 30 kwiecień 2020 - 18:44

Jednak Varia to inny komfort podróżowania. Dostajesz strzała wprost do mózgu, że coś się zbliża (sygnał dźwiękowy) - dopiero wtedy  zerkasz na na licznik i oceniasz ile tego jest i jak daleko (po pewnej wprawie ocena przychodzi bez trudu).

Żeby nie było - mini lusterka przy kierze mam też w rowerach od paru lat - przydają się ale do radaru im daleko.

Kwestie estetyczne pomijam - tu nie ma tragedii przy małym lusterku.

To co piszesz brzmi rozsądnie. W sumie Varia może być niezłym uzupełnieniem lusterka  ;) Pozostało czaić się na jakieś promocje.

#5240 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 30 kwiecień 2020 - 21:08

testy jutro jeśli pogoda pozwoli ;)

Pogoda dopisała, test się odbył ...Powiem Wam, że zostaniemy z tym radarem dobrymi przyjaciółmi
Ja wiem że każdy swoje chwali ale Pany to naprawdę działa. Najbardziej podoba mi się dokładność z jaką kropka na Garminie pokazuje kiedy obiekt nas wyprzedzi i to ile pojazdów mamy za sobą. Jedynym minusem na tą chwilę jak dla mnie jest cena, ale tak to jest jak nie ma konkurencji. Radar naprawdę pokazuje że coś się pokazało w naszym zasięgu na długo przed tym zanim się to usłyszy. Dla mnie mimo ceny warto.
  • JHartman i lukaszzsch lubią to

Dodaj odpowiedź