Prozor, w rowek polecam krem na odparzenia dla bejbików. Penaten, 150 g w blaszanym pudełku. Staroć produkowana od wielu lat, ale doskonały. pozdr
Nasze zakupy
Napisano 03 czerwiec 2014 - 12:48
Ultek,wrzuc na luz bo pomysle, ze masz mniej lat niz ja spedzilem na rowerze.
Peace
Na odparzenia bardzo skuteczny jest puder dla dzieci Johnson&Johnson. Przydawal sie w temperaturach 50+ na Bliskim Wschodzie.
Giant TCR Advanced 0 Modified
V max 102 km/h Dst max 297 km
Napisano 04 czerwiec 2014 - 11:23
BTW
Ja mam przepuchlinę kręgosłupa i mogę sporadycznie jeździć, ale rowerem miejskim z pozycją wyprostowaną.
A jeżdżę i to nie mało szosówką - najgorzej jest, jak nie zauważę nierówności i nie podniosę się z siodełka, wtedy ból, czasami strzał (wtajemniczeni wiedzą o co chodzi).
Nogi, ręce mi nie drętwieją...
Bez roweru nie wyobrażam sobie siebie...
Napisano 04 czerwiec 2014 - 11:38
No to wniosek z tego taki, że każdy używa co mu pasuje :-P
Penaten stosuję (zersztą naprawdę dobry specyfik, zwłaszcza w wersji plus), ale jako kurację po, a chcę zapobiegać.
s2power - szacun, 50+*C i jazda na rowerze? Jak widzę 30+ to mam opory do jazdy szosą (gorący asfalt robi swoje), wtedy wolę w las...
Właśnie dotarł do mnie krem, łańcuch CN-5701 - ta... kaprycho: do napędu sram używać łańcucha shimano? A, tak: sramowskie mi nie pasują, wylajtowany knc (wiem, błąd) jest strasznie słaby i już hałasuje, wippermannowskie łańcuchy (i spinki!) mi pasują, ale chciałem sprawdzić jak będzie się zachowywać łańcuch shimano, zwłaszcza, że cena poniżej 7 dyszek jest całkiem zachęcająca.
A i jeszcze mała torebka fizik'a - mam już średnią, ale jest stanowczo za duża, oprócz niezbędnych części, narzędzi i dętki to nawet żelazne porcje paliwa (batony) się jeszcze w niej mieściły, w małej jest miejsce na dętkę, łyżki (łyżeczki?) i niezbędnik narzędziowy (ewentualnie banknot zaskórniakowy na czarną godzinę), a siodełko zdecydowanie lepiej wygląda.
A, jeszcze przy okazji dotarł przymiar do łańcucha (gdzieś zapodziałem stary, pewno teraz się znajdzie...), i kawałek 0,5m pancerza przerzutkowego białego Jagwire L3, bo po ostatnich zmianach osprzętu muszę regulatory naprężenia linek przenieść nieco wyżej, bo dałem nieco za nisko, "w praniu" się okazało, że jednak optymalniej byłoby dać to 2 cm wyżej: pancerz z góry skrócę, ale z dołu wydłużyć się już nie da, muszę dwa nowe kawałeczki dać...
System - mam podobnie i to w dwóch punktach: ucisk nerwów na nerw kulszowy (rwa kulszowa) i ramienny (to mnie ostatnio męczy, lewa strona, czasami ręka mi drętwieje). Typowe szosowe wygięcie kręgosłupa to dla mnie marzenie ściętej głowy. Jazda powyżej godziny: plecy zaczynają boleć, teoretycznie pomaga zejście z roweru i wyprostowanie się przez jakiś czas, ale zauważyłem, że również jazda "bez trzymanki" w pozycji "jazdy rowerem miejskim" też zapewnia ulgę, no to doskonalę się w jeździe bez trzymanki - wstyd przyznać, ale dotychczas to akurat nie było moją mocną stroną (praktycznie bałem się puścić kierownicę, efekt powypadkowy...) :oops:
O, i właśnie odebrałem od kuriera przesyłkę z amazonu z nakładkami na bloki. Kurde guma w czarnym kolorze, miejsce "trakcji" bloków guma wyraźnie twardsza od reszty, antypoślizgowa, "non-marking rubber" znaczy mogę używać jako tenisówek na sali gimnastycznej, nie powinna brudzić powierzchni. Najważniejsze, żeby dało się wchodzić/schodzić ze schodów, ewentualnie zajść do sklepu w trasie bez zdzierania bloków ;-).
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 05 czerwiec 2014 - 08:14
No, nie da się :-)
Z tym pocieszeniem rwy w dół, to może różnie wyglądać, też to już miałem. Najważniejsze, żeby wzmocnić mięśnie rdzenia, rozciąganie na szosówce też pomaga..,
A wracając do głównego tematu ;-) wątku: nakładki przetestowane, powinny być na standardowym wyposażeniu każdej pary bloków, chodzi się niemalże jak w trampkach :-P zwłaszcza jeśli nie stąpa się na pięty tylko na samych blokach - serio, całkiem wygodnie. Najważniejsze to uczucie pewności stąpania, brak poślizgu. Polecam każdemu, pomimo ceny warto kupić. Jedyna wada, że po zdjęciu, trzeba je gdzieś schować, domyślnie: do kieszonki koszulki. Cleatskins produkuje jeszcze inne nakładki na buty sportowe (różne sporty), między innymi dla kolarzy wersja
Warto rzucić na nią okiem - cena nawet niższa niż za te co kupiłem bo 14,95 euro (w sklepie na Niemcy), niestety nie ma jeszcze wersji Time. Jaka przewaga nad tą "standardową" wersją? Sposób przechowywania nakładki, gdy blok jest wpięty w pedał - po prostu z przodu odpina się gumę i zaciąga na piętę - nakładka jest rozpięta wtedy pomiędzy piętą, a śródstopiem - w jeździe to nie przeszkadza, a nie trzeba sobie głowy zawracać, gdzie schować ochraniacz bloku.
Torebka fizik'a mała okazała się wbrew pozorom pakowna - praktycznie wszystko ze starej średniej trafiło do nowej małej: 3 łyżki, dętka, łatki mini, 2 ogniwa łańcucha ze spinką i sworzniem, skuwacz, niezbędnik narzędziowy mini, 10+20 PLN, rękawiczka gumowa, 2 arkusze papieru kuchennego w folii - do wycierania, 2x 1 szt. chusteczek nawilżonych do okularów. Hehe... chomik, ale to taki zestaw na wszelki wypadek, wolę mieć coś, czego nie użyję, niż nie mieć czegoś co użyć muszę, żeby dojechać do domu ;-).
Napisano 05 czerwiec 2014 - 21:41
Butki R088 już są i są bardzo ładne, teraz czekam na pedały R550
Waga butów zmierzona 610 gram - rozmiar 45.
Prozor , ja mam mostek bardzo krótki i bardzo do góry wyniesiony - nie wygląda to ładnie w kolarzówce, ale dla zdrowia trochę lepiej.
Można te nakładki kupić w polskim sklepie, bardzo mi się to podoba., bo trochę chodzę z buta.
Załączone pliki
Napisano 06 czerwiec 2014 - 08:14
W kieszonkach wożę: klucze do mieszkania. Na dłuższą drogę batony/banany. No i teraz jeszcze nakładki, ale chyba będę je mocował rzepem do ramy, albo lepiej - pod siodełko, przy torebce fizika pod prętami siodełka zostaje sporo miejsca (na upartego powinny się zmieścić pomiędzy prętami i skorupą? Muszę sprawdzić ;-)), wystarczy rzep, w komplecie z nakładkami jest kółko metalowe (z zatrzaskiem) spinające obie nakładki, żeby ich nie zgubić...
Co do zakupu nakładek w polskich sklepach - do Looka są i to dość tanie (ok. 3 dych), do innych z dostępem niestety gorzej, a szkoda bo warto - komfort chodzenia poprawia się znacznie, zwłaszcza wchodzenie/schodzenie po schodach to zupełnie inna bajka. Pozostaje eBay.com lub Amazon (tudzież inne sklepy zagraniczne - warto sprawdzić cenę przesyłki).
Napisano 06 czerwiec 2014 - 13:42
I już mam pedały SPD SL R550.
Pozostają jeszcze: montaż i testy. ;p
Muszę dokładnie zobaczyć, jak mam zmontowane pedały spd - ale chyba mam stopy równolegle do kierunku jazdy.
Hm.. bloki kosztują ok. 50 zł to czy jest sens kupować nakładki za niewiele niższą cenę ?
Załączone pliki
Napisano 06 czerwiec 2014 - 22:00
kamera na rower: GoPro Hero 3+ Black Edition
- dawidr i severall lubią to
Napisano 09 czerwiec 2014 - 11:12
impa, zacny zakup. Napisz jak sie sprawuje i wrzuc jakis material, najlepiej "prosto z puszki", bez obrobki.
Giant TCR Advanced 0 Modified
V max 102 km/h Dst max 297 km
Napisano 09 czerwiec 2014 - 17:23
Byłem dzisiaj po brandowe ciuchy, ale okazuje się, że w branży rowerowej, jak za pierwszej komuny. Nie kupisz co chcesz, tylko co "rzucili". No to rzucili: czapkę pod kask, na jesienne dni, owijkę w gustownym kolorze, rękawiczki do owijki, dwa koszyki na bidą i bidą też.
Ciuchy będą, jak się w Pakistanie obrobią.
Napisano 09 czerwiec 2014 - 20:51
http://extrawheelsho...tri-effect.html
Okulary dla tych, co mają wąskie głowy (jak ja). Polecam też sklep. Prosiłem o szybką wysyłkę (w czwartek, bo zamawiałem w środę późnym wieczorem), by okulary doszły przed Leśnicą. Pan jednak do mnie zadzwonił i powiedział, że niestety nie da rady i mogą wysłać, ale w piątek a nie czwartek. Spytał też, czy mimo wszystko wysyłać. Oczywiście się zgodziłem, ale fajnie, że się pofatygował, zamiast od razu pakować i cieszyć się, że opchnięte.
A przesyłka? 0 zł!
extrawheelshop.com? polecam!
Napisano 09 czerwiec 2014 - 21:15
Nick. Summer cycling cap blue, zakupił w Alda, Wilkowice k/Bielska-Białej, ul Żywiecka158. Dał 53,10 zł, bo rabat dostał 10%. Bez rabata - 59 złoty. Jest bardzo przewiewna, bo materiał, to siatka. Białe pasy z największymi oczkami, niebieski - z nieco mniejszymi, a boczne, czarne panele mają najmniejsze oczka.
Napisano 09 czerwiec 2014 - 21:19
Wysyłka gratis, bo okulary odpowiednio przedrożoneA przesyłka? 0 zł!
https://www.bike-com...tmcl=tri effect (i to przy godziwym, rozsądnym zarobku dla sprzedawcy)
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 09 czerwiec 2014 - 21:35
Widziałem, ale jeśli chodzi o sklepy z landów, to dodaj do tego koszt przesyłki i wychodzi to samo.
Natomiast w Polszy nie dostaniesz taniej. Znaczy się dostaniesz (oczywiście plus koszt przesyłki, czyli ostatecznie wychodzi na to samo/drożej), ale akurat białych niet. Mówmy więc o polskich warunkach, a jak na polskie warunki wszystko spoko. Przeszukałem nasze sklepy i to była najlepsza oferta. Widziałem też oferty, gdzie było 179 + przesyłka lub intersport, gdzie było 179 zł na sklepie (ale nie mieli białych).
Więc z tym "odpowiednio przedrożone" to nie przesadzaj, bo wszystko w granicach normy. Zresztą wszystko co u nasz kupujesz, to możesz stwierdzić, że jest przedrożone, bo gdzieś na świecie jest taniej.
I oczywiście nie urwałem się z choinki i nie spodziewam się, że ktoś mi coś dał za darmo, czy dopłacił do interesu. To jest sklep i ma zarabiać, a w tym przypadku mieli korzystną ofertę, lepszą od polskiej konkurencji i kupiłem. Nie będę brał czegoś z zagranicy, by zaoszczędzić 10 zł.