Jump to content

Photo

Nasze zakupy

8561 replies to this topic

#1021 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 30 June 2014 - 15:08

Dzisiaj pogoda pod psem to się trafiły zakupki:

http://velo.pl/odzie.../met/forte-2012

http://www.velosaddl...ct/vlt-001.html

http://www.conti-onl...traSportII.html

http://www.conti-onl...Race-Light.html - Grand Sport Race

Najlepsze że producent podaje że GSRace są 10g lżejsze od ultrasportów, a okazuje się że to te drugie ważą jakieś 2-3g mniej :D

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#1022 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1,982 posts
  • SkądWwa

Posted 30 June 2014 - 18:01

Ile płaciłeś za te Ultrasporty 2?? I czym różną się od zwykłych Ultrasportów?? Kask super!

Ja skorzystałem z promocji http://sklep.bcmnowa...z_koszulka.html

#1023 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2,090 posts
  • SkądKraków

Posted 30 June 2014 - 19:45

Ile płaciłeś za te Ultrasporty 2?? I czym różną się od zwykłych Ultrasportów?? Kask super!

Dałem 79zł, a za Grandsporty 109zł. Chyba się nie różnią za bardzo niczym, bo na stronie Conti widnieją właśnie tylko 'dwójki', a nie ma zwykłych Ultrasportów, być może to po prostu nowa produkcja z 2014. Zresztą na oponie nie ma żadnej dwójki tylko po prostu napis Ultrasport, tylko na opakowaniu była 'dwójka'. Więc to pewnie to samo.

Kask się udało wyhaczyć za półdarmo, śmieszne że te modele z 2012r w większości dalej są oferowane w starej cenie :D

edit: teraz położyłem go na wadze i ku mojemu zdziwieniu pokazała 214g! 26g mniej niż podaje producent. Niesamowite, za takiego Mixino trzeba dać 9 stówek a jest cięższy :o

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#1024 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 June 2014 - 20:46

Nowe Ultra Sporty nie różnią się niczym poza kolorystyką i pojawieniem się w nowej wersji wskaźnika zużycia opony (zagłębienia w bieżniku, którego zniknięcie wskazuje na konieczność wymiany opony). Mieszanka, oploty itd. są dokładnie takie jak były.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1025 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 posts
  • SkądRzeszów

Posted 08 July 2014 - 09:47

Mój najnowszy zakup: CLPXMERS1P-LFL-YEL-2.jpg?1387448736

mikroos: polecam ;):D

• mikroos likes this

#1026 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 08 July 2014 - 11:57

Dzięki, faktycznie śliczne :D

Na razie testuję skarpetki HEDAM - moim zdaniem rewelacja, szczególnie modele z polipropylenu (w ofercie mają też poliamidowe). Oddychają znacznie lepiej od Pearl Izumi Attack i równomiernie przylegają do stóp, a są sporo tańsze od PI.

A tymczasem, zachęcony testowaniem kasety 8-rzędowej Sunrace'a, kupiłem sobie też na próbę łańcuch CNR1X marki Driven, czyli z najwyższej półki od Sunrace'a. Waga 242 g, baaardzo ładne wykonanie i jak na razie świetna kultura pracy. Jeżeli tylko trwałość okaże się zadowalająca, będzie to moim zdaniem bardzo mocny konkurent dla wiodących marek.

rowerplus-logo-2.png

#1027 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 09 July 2014 - 15:59

Mój nowy nabytek do śmigania po lasach, polach i łąkach. Tak dla urozmaicenia, żeby nie tylko asfalt i asfalt. Ciągnęło mnie do natury, a mój stary góral, stracił już wszelkie cechy góralskie i ani na offroad, ani na road nie był. Będzie dawcą, tylko czy ożeni napęd Deore XT z manetkami SRAM? Póki co, na początek przełożyłem samą kasetę, ale nie mam kiedy sprawdzić, bo całe popołudnie leje.

142.jpg

#1028 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 July 2014 - 16:19

Manetki Shimano nie zadziałają z przerzutkami SRAM-a i vice versa. Reszta (kasety, łańcuchy, korby) będą działać poprawnie.

rowerplus-logo-2.png

#1029 MaRcIn30

MaRcIn30
  • Użytkownik
  • 440 posts
  • SkądPomorskie

Posted 09 July 2014 - 17:07

Częściowo nie zgodze się na temat kompatybilności sram -shimano, o ile tył nie będzie działał w takim zestawieniuto przód bezproblemu. W niedawno złożonym rowerze mam manetki sram x-5 przerzutka tył sram x-7,a przerzutka przednia to shimano deore - wszystko śmiga aż miło:)

#1030 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 09 July 2014 - 17:40

Ultek, całkiem ładnie prezentuje się ta Twoja nowa kanapa w salonie. Szkoda tylko, że jednoosobowa ;-) .

No i w razie kłótni małżeńskiej przespać się na niej też będzie trudno.

#1031 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 July 2014 - 19:01

@MaRcIn30 - no tak, słuszna uwaga. Po prostu widząc przerzutki SRAM-a założyłem (być może błędnie), że wymieniane będą manetki, a nie przerzutki, a manetki zwykle wymieniane są parami. Mea culpa.

rowerplus-logo-2.png

#1032 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 09 July 2014 - 20:20

Więc, Panowie, w polityce kompatybilności, sprawa ma się tak: „na sucho”, czyli bez obciążenia, na stojaku, Manetka SRAM (nie ma oznaczenia modelu, ale tylna przerzutka to X5, więc zakładam, że klamka jest z tej samej grupy), z kasetą Deore XT 9 rz., śmiga jak talala. Łańcuch hula po wszystkich koronkach bez zgrzytów, pisków i rzężenia. Jak będzie na drodze to się okaże, bo to jednak różnica, zmieniać biegi pod nogą.

Zastanawia mnie jedno. Dlaczego nie miałaby działać dobrze tylna przerzutka Deore XT? Przecież za indeksację, odpowiada manetka, a zmieniarka wykonuje tylko jej „polecenia”. Jest jej dokładnie obojętne, czy skok odbywa się co 5, 10, czy 15 mm. Wychyli się tyle, ile poda linka. Byle tylko jej pełny zakres pracy był zgodny z pojemnością manetki. To raczej kaseta mogłaby sprawiać kłopoty, gdyby rozstaw koronek różnił się od podziałki stosowanej przez inne firmy. W tym wypadku pokrywa się, bo póki co, pracuje bez zastrzeżeń. Przerzutka XT jest jednak o tyle nietypowa, bo to wersja „Shadow”. Jest bliżej koła i „schowana” w obrysie ramy. To jednak kwestia ustawienia zakresu pracy i wychylenia wózka.

Wymiana manetek na razie odpada, bo mam zintegrowane „bąble” Deore XT, pod V-braki, a mój „Be tłę” ma hydrauliczne hample i dupa blada. ;) Póki nie znajdę rozsądnego wyjścia, musi pozostać SRAM.

Marvello, dzięki za dobre słowo i troskę, ale po tylu latach małżeństwa, wypracowałem już skuteczne metody survivalu, na okoliczność, gdy w kobietę diabeł wstępuje. :D A otoczenie, to nie salon, tylko kuchnia. Tylko tam znalazłem kawałek ściany, gdzie można zrobić sensowne zdjęcie roweru.

#1033 MaRcIn30

MaRcIn30
  • Użytkownik
  • 440 posts
  • SkądPomorskie

Posted 09 July 2014 - 20:24

Skok manetki w Sram jest większy niż w Shimano. Sram zastosował 1:1 a w Shimano jest troszke inny stosunek

#1034 saj

saj
  • Użytkownik
  • 50 posts
  • SkądKRAKÓW

Posted 09 July 2014 - 20:35

co do skoku manetki sram i przerzutki  to ta z numerkami
manetki Sram X.5, 7, 9 itd -> przerzutka Sram 1-1 a ta z nazwą
manetki Sram Rocket/Attack -> przerzutka Shimano 2-1

#1035 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 09 July 2014 - 20:36

To może coś zmienili? Może ktoś doszedł do wniosku, że standaryzacja i unifikacja bardziej się opłaci i zyskają nowych klientów? Piszę jak jest - klamka i przerzutka tylna SRAM + kaseta Deore XT, pracuje bez zastrzeżeń. Może nie ma prawa, ale działa :D

#1036 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 July 2014 - 21:11

Manetki z kasetami działają w 100% prawidłowo. Problem jest wtedy, kiedy chcesz połączyć manetkę jednego producenta z przerzutką tylną drugiego.

@saj - Rocket i Attack to stare grupy, nie będą pasowały do napędu widocznego na zdjęciu.

rowerplus-logo-2.png

#1037 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 posts
  • Skądłódź

Posted 09 July 2014 - 21:30

Dyna sys shimano da sie ożenić z dowolną nową manetką srama bo też ma ciąg linki 1:1, wiem bo przez głupote kupiłem deorke na dyna sys i chciałem pożenić z manetką alivio na mega 9, no i nie zadziałało.

#1038 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 July 2014 - 21:48

Ani jedno, ani drugie nie ma prawdziwego ciągu 1:1. Jedno z drugim zwyczajnie nie zadziała.

10-rzędowego SRAM-a Exact Actuation można za to pogodzić z 10-rzędową Campą - chodzą całkiem dobrze.

rowerplus-logo-2.png

#1039 danek

danek
  • Użytkownik
  • 608 posts
  • SkądKoszalin

Posted 10 July 2014 - 07:37

Jeszcze nie testowałem, ale kupiłem bo czasem w deszczu wychodzi coś przejechać czy to jednym czy drugim  rowerkiem, no i ta nazwa mnie uwiodła :D ASS SAVER :D

ass-saver-selle-san-marco.jpg

6141-0047-N1304_extra1.jpg

ROSE XEON CRS 5000 Campagnolo Chorus :D http://szosa.org/top...00/#entry261183

#1040 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 10 July 2014 - 08:24

Da ktoś namiary na ofertę skarpet Hedam ?

Reply to this topic