Nasze zakupy
Napisano 31 marzec 2015 - 12:45
Chodzi o to, że fotochromy wieczorem są niestety dość jasne (praktycznie prawie się nie ściemniają - za mały poziom promieniowania ultrafioletowego) i ich używanie wieczorem jest mało praktyczne - wtedy, gdy powinny być czarne, są jasne. Ja używając fotochromów dodatkowo dokupiłem czarne szkła na takie okazje. Przez cały dzień są bardzo praktyczne, wieczór i jazda w stronę zachodzącego słońca jest niestety piętą achillesową...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 01 kwiecień 2015 - 19:30
Korkociąg?!? 😳
(prima aprilis?)
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 02 kwiecień 2015 - 21:37
Sorry kolego ale jest to nieakceptowalne prostactwo, mam tylko nadzieje, ze nie zamierzone.
- Holden Caulfield i PAVULONIX lubią to
Napisano 02 kwiecień 2015 - 22:10
Przecież nie napisał cz….ch tylko murzyn.
Ciemnoskórzy, oj przepraszam Afroamerykanie (o cholerka, a jak nie są Amerykanami to jak mam napisać? ) , sami do siebie w co drugim zdaniu mówią nigger i wtedy uznawane jest to za zabawne, ale jak biały do czarnego powie tak samo to rasizm i skandal.
Świat zwariował na punkcie poprawności politycznej ponad wszelką miarę, bez dystansu do samego siebie i innych.
Całe wieki używało się słowa Murzyn i nie miało ono ŻADNEGO pejoratywnego znaczenia i kontekstu. Traktowano to słowo (i słusznie) tak samo jak np. Indianin, czy Żyd. Przecież nawet bajki dla dzieci były "Murzynek Bambo w Afryce mieszka, czarną ma skórę ten nasz koleżka…" i co w tym przepraszam obraźliwego ?
Ktoś niestety zwariował, zaraził tym innych i potem efekty są jakie są, że nie ma już Murzynów, Indian, wg niektórych nie ma już nawet dziewczynek, chłopców, kobiet, mężczyzn, nie mówiąc już o tym że w niektórych krajach (europejskich) nie możesz na ulicy dać buziaka własnemu dziecku bo cię za pedofilię zamkną.
Pytanie więc z kim tu jest coś nie tak.
Wracając do meritum, to co miał napisać ?
Zatrudnij osobę do wachlowania liściem jednakże pamiętaj podczas rekrutacji abyś w dostępie do nowego miejsca pracy zapewnił równość szans i nie dyskryminował nikogo bez względu na płeć (z urodzenia lub wyboru) rasę, orientację seksualną, religię, niepełnosprawność itp itd ?
Kiedyś było takie powiedzenie - nadgorliwość gorsza od faszyzmu - i coś w tym jest.
- ojcie_c, Siara_iwj, jano_3 i 3 innych osób lubią to
Napisano 02 kwiecień 2015 - 23:32
Siara_iwj za "murzyna" na jakimkolwiek angielskim forum dostalbys bana, w pracy dostalbys dysclipinarke, a i jeszcze niebiescy siedli by ci na tylku.
Sorry kolego ale jest to nieakceptowalne prostactwo, mam tylko nadzieje, ze nie zamierzone.
Zanim zaczniesz na kogoś najeżdżać to się doedukuj, A wtedy sam przyjdziesz i przeprosisz, bo słowo "murzyn", tak samo jak "żyd" czy "indianin" mają wydźwięk neutralny i nie są obraźliwe. Jakbym chciał kogoś obrazić to bym napisał "czarnuch", "bambus","parch", "haczykonosy", "szmatogłowy", "piaskowa małpa", ewentualnie "ciapuch", czy inne podobne i przy okazji dość zabawne słówka.
Ale nie napisałem.
Mam nadzieję, że twoje nadwrażliwe serduszko jest nadal w jednym kawałku.
<edit> Się zacietrzewiłem i nie zauważyłem posta mag'a. W sumie wszystko wyjaśnił. (Przepraszam jeśli obrażam cietrzewie. To fajowe ptaszki.)
- ojcie_c lubi to
Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman
Napisano 03 kwiecień 2015 - 05:36
"murzyn", tak samo jak "żyd" czy "indianin" mają wydźwięk neutralny i nie są obraźliwe.
Jako tako słowo murzyn nie jest obraźliwe, ale w tym kontekście w jakim go użyłeś oczywiście że jest gdyż powiela sterotyp murzyna jako kogoś gorszego czy też sługi.
Skoro takie neutralne to myślę że równie "zabawne" będą zdania poniżej:
"Podepnij przyczepkę, posadź żyda i niech wachluje od tyłu ogromnym liściem. "
"Podepnij przyczepkę, posadź indianina i niech wachluje od tyłu ogromnym liściem."
Tak czy siak, nie sądzę że chciałeś kogoś obrazić. Ale zgadzam się z 1415chrisem, typowe polskie, bezmyślne prostactwo.
Napisano 03 kwiecień 2015 - 07:10
Siara_iwj użył słowa "murzyn" z małej litery, a więc nie na określenie osoby czarnoskórej (bo to pisze się z dużej litery: "Murzyn"), ale na określenie osoby "ciężko pracującej nie na swoje nazwisko lub osoby wykorzystywanej do ciężkiej pracy".
Takie określenie przez Siarę_iwj nie jest obraźliwe dla osób czarnoskórych.
Jak ktoś ma wątpliwości, to niech zapyta się językoznawcy (chociaż pełnomocnik rządu ds. równego traktowania A. K.-R. ma inne zdanie, no ale to nie jest językoznawca :-D ).
- Kekacz lubi to