Jump to content

Photo

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 replies to this topic

#441 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 30 March 2020 - 22:11

Państwo zawiodło na całej linii. Rozwiązanie? Pozamykajmy ludzi we więzieniach (tzn. domach).
Przeżyją, a jak wszystko się już skończy to będą jeść korę z drzew.

A dodatkowo tak w kontraście do medialnej papki wałkowanej 24/7: https://pubmedinfo.o...z-specjalistow/
  • EmPe likes this

#442 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 30 March 2020 - 22:26

A mówiłem żeby zbytnio nie nadinterpretować pojęcia pilna sytuacja. Skoro coś jest pilne to lepiej swoich pilnych potrzeb nie poszerzać

Przestań już do znudzenia siać defetyzm i panikę. Chcesz siedzieć zamknięty w domu, to siedź. Wykop schron, zatrzaśnij się z konserwami i nasłuchuj uważnie, kiedy można wychodzić.

A w wolnej chwili policz sobie, nawet te hipotetyczne 20.000 zakażonych, jaki to procent populacji?

Zmieni się sytuacja, zmienimy tryb życia. Na razie pracujemy i jeździmy. Nie lekceważymy, uważamy, ale żyjemy...

• EmPe likes this

#443 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 30 March 2020 - 22:29

A dodatkowo tak w kontraście do medialnej papki wałkowanej 24/7: https://pubmedinfo.o...z-specjalistow/

Tak, tylko oni tam jakimiś starymi danymi operują albo komentarze z cyklu pierwsze opinie. Światowa śmiertelność wg WHO to nie 3.4% tylko już 4.7% , Włochy aż 11% . W USA zmarło nie 40 osób tylko już 2500

#444 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 30 March 2020 - 22:44

Tak, tylko oni tam jakimiś starymi danymi operują albo komentarze z cyklu pierwsze opinie. Światowa śmiertelność wg WHO to nie 3.4% tylko już 4.7% , Włochy aż 11% . W USA zmarło nie 40 osób tylko już 2500

Poczytaj.

https://swprs.org/sz...arz-o-covid-19/

I nie panikuj. Co roku na całym świecie na grypę umiera tysiące ludzi. 

#445 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,030 posts

Posted 30 March 2020 - 22:50

grzesiek32

Kolego nie obraz się ale wiesz co to hipochondria?? Wydaje mi się, że nie, a wszystko na to wskazuje, że powinieneś się mocno zainteresować tematem ;) Zdrówka życzę :)

#446 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 30 March 2020 - 22:51

grzesiek32
Kolego nie obraz się ale wiesz co to hipochondria?? Wydaje mi się, że nie, a wszystko na to wskazuje, że powinieneś się mocno zainteresować tematem ;) Zdrówka życzę :)

ja tylko zauważyłem że na to zanosiło się już wcześniej. Nie nazywa się to hipochondria tylko racja :) zdrówka, tymbardziej że w poprzedniej dyskusji że mną coś mówiłeś o swoim że nie będzie można pedałować.

Poczytaj.
https://swprs.org/sz...arz-o-covid-19/

grypa ma 0.1 %,tutaj jest 4.7 %. Nie panikuje tylko zalecam tego samego , bez roweru też można funkcjonować.Zesztą gdybyś jeszcze zechciał zauważyc jakie są przesłanki do tych obostrzeń :P najlepiej przeczytaj sobie wypowiedź wicepremiera prof Glińskiego

#447 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 posts

Posted 31 March 2020 - 00:43

Po pierwsze, wirusy ogólnie pojętej "grypy" mają wiele odmian i typów.

Po drugie, jeżeli wystąpił przypadek śmierci z powodu "grypy", to zakładam, ale bez pewności, że to przypadek "potwierdzony" laboratoryjnie. Ale nie zawsze w podawanych statystykach mówi się o konkretnych odmianach wirusa, więc można założyć, że część statystyk podaje sumę wszystkich rodzajów.

Po trzecie, zauważcie, że jeżeli uważniej poczyta się informacje o statystykach "corocznej grypy", to w tzw. masowych informacjach, tam gdzie "tnie się tekst", by łatwiej go było czytać lub słuchać, podając statystyki mówi się skrótowo o liczbie "chorych na grypę", ale informacjach oficjalnych i szczegółowych pisze się o liczbie "chorych na grypę lub mających objawy grypopodobne" lub "ilości zachorowań i podejrzeń zachorowań" itp... A więc kogo naprawdę liczymy do statystyk "zwykłej grypy"?

Przykłady podejścia bardziej oficjalnego:

http://wwwold.pzh.go...grypa/index.htm

http://opzg.pl/aktua...e-2018-2019/124

https://rcb.gov.pl/g...lsce-i-europie/

Zupełnie abstrahując od tego, czy koronawirus jest bardziej lub mniej śmiertelny - bądźmy ostrożni w patrzeniu na "liczby" i "statystyki".

Na koniec - miałem w rodzinie, sam miewałem, znam wiele przypadków grypy lub podejrzenia grypy, ale nie znam osobiście nikogo, od kogo pobierano by próbki do badań w celu "potwierdzenia" jakiejś odmiany wirusa.

#448 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,636 posts
  • SkądSzczecin

Posted 31 March 2020 - 04:43

Bardzo dobrze, że piszesz "grypa" z cudzysłowem, bo ludziom już wszystko się miesza.

Miałem dwa razy w życiu podręcznikową grypę - bez testu na wirusa, ale było to w sezonie grypowym i odpowiadało idealnie przebiegowi choroby. Natomiast jedno wiem na pewno: cokolwiek to było, nie życzę nikomu. Niestety pod objawy grypopodobne podciąga się chętnie wszystko, od mocniejszego kataru po zmęczenie (co oczywiście nie oznacza, że tak było w Twojej rodzinie), i być może dlatego choroba jest lekceważona, natomiast "pełna" grypa to naprawdę ostra jazda.

Mało tego, miałem w rodzinie przypadek padaczki z powodu niedoleczonej grypy (grypa -> stan zapalny -> upośledzenie ukrwienia mózgu -> epizod padaczkowy). Wszystko u młodej dziewczyny przed 30., na co dzień okaz zdrowia.

Tymczasem podczas obecnej sytuacji mamy "grypę" mogącą prowadzić do śmiertelnej niewydolności oddechowej plus jeszcze wielokrotnie większy potencjał namnażania i transmisji wirusa.

To naprawdę nie są żarty. Jeżeli jako młody, zdrowy i dobrze prowadzący się człowiek tak przeszedłem "zwykłą grypę", to naprawdę podłością i obrzydlistwem jest narażanie na to innych, bo komuś się nudzi w domu.

Ale nie tysiąc dziennie w nowoczesnym europejskim kraju, pomimo zachowania względnie powszechnej i w miarę skutecznej izolacji. Nikt nie namawia do paniki, ale zdrowy rozsądek po prostu nakazuje prewencję.

• robo, beskidbike, 1415chris and 4 others like this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#449 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 31 March 2020 - 07:45

To co mikroos napisala.
Do tego, juz po takim czasie trwania obecnej sytuaci, to moze wypadaloby wiedziec czym jest Coronavirus i czym rozni sie od tak czesto przywolywanej grypy. Czasami rece opadaja, jak co pare stron, ten sam tekst "a bo na grype...."
Moze zamiast pisania co mi sie wydaje, albo przed, poswiecic pare minut na zapoznanie sie z faktami (niekoniecznie tymi z youtuba)?
Poza tym, najprosciej to sprowadzic ofiary smiertelne do liczb, wtedy latwiej nimi zaglowac, zapominajac, ze reprezentuja one czyjes przerwane zycie. Wtedy takie 30, czy 300 nie robi wrazenia..... To kontynuujac temat liczy, jak by one wygladaly, gdyby nie wprowadzono obostrzen?
  • big75, mikroos and Yar_Tur like this

#450 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,911 posts

Posted 31 March 2020 - 07:57

Ja bym od siebie polecił ten materiał:

Nieco długi (około godzina pomijając pytania widowni), ale warto posłuchać zamiast powtarzać "gdzieśtam zasłyszane".

#451 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2,475 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 31 March 2020 - 08:03

tutaj nieco w skrócie: https://www.fakt.pl/...ga-fala/msx50h2

co prawda źródło to "FAKT24" ;) ale gość ten sam

#452 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,911 posts

Posted 31 March 2020 - 08:05

Pozostanę przy polecaniu materiałów źródłowych i raz jeszcze niepowtarzaniu "gdzieśtam zasłyszanego". Czy też przeredagowanego.

• mikroos likes this

#453 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 31 March 2020 - 08:11

Różnice między grypą a koronowirusem są ogromne . Pomijając już statystyki śmiertelności, zwykła grypa nie obciąża w taki sposób służby zdrowia,przy koronawirusie wszystko pęka w szwach Jakoś to nie teoretycy profesorowie wykładowcy grają tam rolę , tylko praktycy, lekarze i ratownicy pracują ponad normę,po drugie zwykła grypa ustępuje po sezonie , koronawirus nie wiadomo kiedy się skończy , po trzecie na zwykłą grype są leki, na koronawirusa nie ma.Wiec różnice są kolosalne.Do tego nie można też pomijać obciążenia dla gospodarki i skutków z tym związanych. A ludziom się wydaje.. Bo zwykła grypa...

#454 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,195 posts

Posted 31 March 2020 - 08:34

Nie panikuje tylko zalecam tego samego , bez roweru też można funkcjonować.

Bez spacerów również można, więc dlaczego chodzisz na spacery czym się chwalisz w dziale "Trening"?

#455 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 31 March 2020 - 08:44

O której dzisiaj jest wystąpienie Morawieckiego? Coś było, że o 9:30, ale cisza póki co. 

#456 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 31 March 2020 - 08:46

Bez spacerów również można, więc dlaczego chodzisz na spacery czym się chwalisz w dziale "Trening"?

Oczywiście że można . 90% tych spacerów jest sprzed czasu ograniczeń. Spacer nie jest tym samym wysiłkiem co bieg czy rower a i niedziela też nie jest taka ruchliwa jak dzień roboczy

#457 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2,570 posts

Posted 31 March 2020 - 08:57

niedziela też nie jest taka ruchliwa jak dzień roboczy

Obecnie? Ilość ludzi przemieszczająca się po chodnikach jest bez porównania większa w niedzielę, niż w dzień roboczy. 

#458 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 31 March 2020 - 08:58

U mnie jest mniej. Przynajmniej na tej trasie. Wszyscy jak lecą to przeważnie nad jezioro

#459 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 posts

Posted 31 March 2020 - 09:06

Spoko, na rower samemu dalej przejdzie ;)

• artho likes this

#460 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 posts

Posted 31 March 2020 - 09:43

To co mikroos napisala.
Do tego, juz po takim czasie trwania obecnej sytuaci, to moze wypadaloby wiedziec czym jest Coronavirus i czym rozni sie od tak czesto przywolywanej grypy. Czasami rece opadaja, jak co pare stron, ten sam tekst "a bo na grype...."
Moze zamiast pisania co mi sie wydaje, albo przed, poswiecic pare minut na zapoznanie sie z faktami (niekoniecznie tymi z youtuba)?
Poza tym, najprosciej to sprowadzic ofiary smiertelne do liczb, wtedy latwiej nimi zaglowac, zapominajac, ze reprezentuja one czyjes przerwane zycie. Wtedy takie 30, czy 300 nie robi wrazenia..... To kontynuujac temat liczy, jak by one wygladaly, gdyby nie wprowadzono obostrzen?

Reply to this topic