Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#461 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 31 marzec 2020 - 09:43

To co mikroos napisala.
Do tego, juz po takim czasie trwania obecnej sytuaci, to moze wypadaloby wiedziec czym jest Coronavirus i czym rozni sie od tak czesto przywolywanej grypy. Czasami rece opadaja, jak co pare stron, ten sam tekst "a bo na grype...."
Moze zamiast pisania co mi sie wydaje, albo przed, poswiecic pare minut na zapoznanie sie z faktami (niekoniecznie tymi z youtuba)?
Poza tym, najprosciej to sprowadzic ofiary smiertelne do liczb, wtedy latwiej nimi zaglowac, zapominajac, ze reprezentuja one czyjes przerwane zycie. Wtedy takie 30, czy 300 nie robi wrazenia..... To kontynuujac temat liczy, jak by one wygladaly, gdyby nie wprowadzono obostrzen?

#462 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 31 marzec 2020 - 09:49

chyba o 11. miało być wystąpienie premiera

#463 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 31 marzec 2020 - 09:50

Ależ oczywiście, że to nie jest zwykła grypa i korona jest bardziej niebezpieczny. Chodzi mi tylko o to, że dopiero w kontekscie "zwykłej", corocznej śmiertelności na grypę oraz wśród osób starszych, mamy pełniejszy obraz "grozy". To a propos tych liczb. Coroczne zgony grupowe również są głównie sezonowe i liczby robią wrazenir.Sam wylądowałem kiedyś w szpitalu z podejrzeniem nieuleczalnej choroby jako powikłanie pogrypowe.
Popieram środki zastosowane przez rząd i staram się ich przestrzegać. Niemniej jednak uważam, że jednoosobowe wyjście na rower nie jest ani łamaniem prawa, ani zdrowego rozsądku.

#464 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3195 postów

Napisano 31 marzec 2020 - 09:56

. Spacer nie jest tym samym wysiłkiem co bieg czy rower 

Ale siedzenie w domu jest jeszcze mniejszym wysiłkiem niż chodzenie więc dlaczego mimo to spacerujesz?

Przecież, jak sam piszesz: "szybkie marsze są dość sporym wysiłkiem"...

#465 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 31 marzec 2020 - 10:07

chyba o 11. miało być wystąpienie premiera

o 12.00, w samo południe ;)

• beskidbike lubi to

#466 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 31 marzec 2020 - 10:20

Myślę, że zakazu wyjścia może nie być. Trochę to niezgodne z ustawą, chyba że wprowadzą stan nadzwyczajny.

Będzie pewnie ograniczenie do wyjść jednoosobowych, godzina dla osób starszych jeśli chodzi o zakupy, czy konkretne liczby osób w sklepach na konkretnej powierzchni. W tym kierunku bym poszedł.

Ale co zrobi PiS to ciężko powiedzieć, oni to już wszystko w dupie mają, to może i strzelać do ludzi na ulicy zaczną.

• artho lubi to

#467 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 31 marzec 2020 - 10:33

Czyli generalnie cytujesz to:

https://www.rmf24.pl...h-o,nId,4413346

Wiadomo, że to jeszcze nie jest potwierdzone info, ale pewnie coś w ten deseń. 

#468 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 31 marzec 2020 - 10:46

Czyli generalnie cytujesz to:

https://www.rmf24.pl...h-o,nId,4413346

Wiadomo, że to jeszcze nie jest potwierdzone info, ale pewnie coś w ten deseń. 

A nie czytałem tego, dzięki za linka :) Ludzie z Ministerstwa niechętnie dawali info oprócz szczątkowych kwestii więc tylko tyle sam się dowiedziałem, ale widzę że radio wie więcej jednak :P

#edit

Tak jak myślałem. Nic nowego.

#469 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 31 marzec 2020 - 11:35

morza!

morzna!

#470 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 31 marzec 2020 - 11:38

Z plusów widzę zamknięcie budowlanych marketów w weekendy, bo ludzie przestaną jeździć po 3 gwoździe, żeby sobie obrazek powiesić. I zakaz wychodzenia z domu poniżej 18 lat bez rodziców, bo takich małolatów zbierających się jest mnóstwo. No i apka do kontroli ludzi na kwarantannie. 

A reszta faktycznie bez zmian. 

#471 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 31 marzec 2020 - 11:38

Z plusów widzę zamknięcie budowlanych marketów w weekendy, bo ludzie przestaną jeździć po 3 gwoździe, żeby sobie obrazek powiesić. I zakaz wychodzenia z domu poniżej 18 lat bez rodziców, bo takich małolatów zbierających się jest mnóstwo. No i apka do kontroli ludzi na kwarantannie. 

A reszta faktycznie bez zmian. 

#472 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 31 marzec 2020 - 11:49

"...niezbędny środek higieny psychicznej..." - słowa Szumowskiego.

... a z różnic, to chyba żonka będzie musiała jechać 2 metry dalej (?). Ciekawe.

#473 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 postów

Napisano 31 marzec 2020 - 11:54

Nie skupiajmy się na utrzymywaniu naszej formy.

Czas na przewietrzenie nie wykorzystujmy na czas do aktywności sportowej i poprawianie sylwetki

#474 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 31 marzec 2020 - 11:58

takie glupie gadanie nie dali zakazu i nie maja czego egzekwowac

#475 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 31 marzec 2020 - 12:00

...bo chodzi o "ducha prawa". Nie lubię tego rządu ale tu działają racjonalnie, tylko ludzie to debile.

Hasło jest jedno: nie grupować się i dbać o higienę !!!

• astronom, beskidbike i Yar_Tur lubią to

#476 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 31 marzec 2020 - 12:13

Co by nie mówić, pisiorów nie lubię, ale w tym momencie bardzo dobrze, że taki Morawiecki jest premierem. Ma gość łeb na karku i jest szansa, na gospodarce i finansach zna się jak mało kto, więc jest nadzieja, że poskłada to wszystko rozsądnie i będzie się to trzymać kupy.

Co by było, gdyby premierem był np. oszołom-Kaczyński? :/

• astronom lubi to

#477 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 31 marzec 2020 - 12:30

Na pewno kompletnie nie zgodzi się z tym co napisałeś sporo osób, które tracą pracę i tracą biznesy (większość biznesów w galeriach handlowych oraz teraz fryzjerzy itd.). Niemniej nie zaczynajmy już od nowa tutaj tematów politycznych...  Szkoda w obecnej sytuacji sobie jeszcze strzępić nerwy na politykę. Chyba wystarczy powodów do stresu?

Jak każdy inny rząd coś robić próbują - jedne rzeczy wychodzą pewnie trochę gorzej niż mogłyby inne pewnie trochę lepiej. Ale błagam, nie idźmy teraz w kierunku polityki.

• Yar_Tur lubi to

#478 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 31 marzec 2020 - 12:36

Przecież nie mówię o polityce, wyborach itp. tylko o konkretnej osobie i jej kompetencjach. Nie obchodzi mnie z jakiej on jest partii, tylko co próbuje zrobić dla kraju. Posłuchaj  choćby jego wczorajszego wystąpienia w Senacie. Mało jest tak analitycznych ludzi którzy tak ogarniają gospodarkę i politykę finansową. Poza tym gość jest ustawiony do końca życia, więc nie ma interesu żeby tworzyć coś pod siebie czy innych celem dorobienia się

• vuc lubi to

#479 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 31 marzec 2020 - 12:41

Szumowski powiedział "nie róbcie wycieczek i nie uprawiajcie sportu" więc jazda raczej ryzykowna.

#480 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 31 marzec 2020 - 12:45

Przecież nie mówię o polityce, wyborach itp. tylko o konkretnej osobie i jej kompetencjach. [...]  Mało jest tak analitycznych ludzi którzy tak ogarniają gospodarkę i politykę finansową.

Taaaa.  Milion aut elektrycznych na polskich drogach w 2025 r.....

Dodaj odpowiedź