Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#941 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8636 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 kwiecień 2020 - 09:53

wychodzi, że każdego skontrolowano 13 razy, a to jest niemożliwe przy ilości naszych służb.

Kontrola przestrzegania kwarantanny jest prowadzona także automatycznie przez aplikację. W tym wariancie to żaden problem; mało tego, niektórzy kontrolowani wręcz skarżyli się, że zostali wezwani do przesłania zdjęć ponad 20 razy w ciągu dnia.

• artho lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#942 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 10 kwiecień 2020 - 09:54

2 mln kontroli mnie zbytnio nie dziwią. Na moim osiedlu (nowe i dość duże.., circa ~10 000 mieszkańców) często widuję radiowóz z policjantem + żandarmem w sprawie kontroli.

EDIT: ...no i to co napisał mikros przecież - na pewno wliczają te telefoniczne z aplikacji :D

#943 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 10 kwiecień 2020 - 11:38

Trafić na nadgorliwego policjanta:

#944 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 10 kwiecień 2020 - 12:53

https://naszosie.pl/...trz-do-minimum/

"– Nie ma w polskich przepisach żadnej podstawy prawnej, która upoważniłaby policjanta do wystawienia mandatu za bieganie, za spacerowanie, za wymianę opon, za mycie samochodu"

Kurcz... jazdy na rowerze nie wymienił. I weź wytłumacz jak zatrzymają... pozostaje kupić rowerek biegowy albo w razie czego udawać, że opony się wymienia ( na szczęście nie powiedział, że w samochodzie) :).

#945 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2940 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 kwiecień 2020 - 12:59

ciekawe ile będzie rozpraw sądowych po tym cyrku

i nie mówię tu o sądach za nieprzyjęcie mandatu, tylko o pozwach za ograniczanie wolności, nękanie, przekraczanie uprawnień itd. bez podstawy prawnej

#946 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 10 kwiecień 2020 - 13:07

Współczuję tak mieszkańcom z nagrania jak i współczuję mieszkańcom Olsztyna ichniejszej policji (nie wiem czy chodzi o jednostkę mniejszą bądź większą), tj. tych, którzy rozdają mandaty za mycie auta. Mycie samochodu moim zdaniem jest koniecznością, ponieważ samochód się używa a by móc używać go w sposób bezpieczny szyby koniecznie muszą być czyste. Niestety taka i inen sytuacje sprawiają to kompletnie niesłuszne wrażenie o "złych policjantach", a większość taka "zła" nie jest - wystarczy zrobić pozwolenie na broń, od razu można ich poznać od tej bardzo uprzejmej, miłej i generalnie dobrej strony.

#947 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 10 kwiecień 2020 - 13:30

https://bieganie.pl/...cat=10&id=10598

Czyli jak policjant będzie chciał to dostaniesz 30000 pln i dowiesz się o tym jak ci ściągną z konta i otrzymasz zawiadomienie pocztą. A potem się szwendaj po sądach - prawnicy wyciągną od ciebie drugie tyle.

#948 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 10 kwiecień 2020 - 13:50

Szkoda, że nie milion.
Dzisiaj władza dała poPIS, gdzie mają kwarantannę i zakaz gromadzenia się w miejscach publicznych. ;)

#949 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1530 postów
  • SkądSK

Napisano 10 kwiecień 2020 - 14:04

Od przyszłego czwartku obowiązkowe noszenie maseczek w przestrzeni publicznej, a jak to się ma do jazdy na rowerze? Przecież będę chciał pojeździć drogą publiczną, więc chyba bez maski nie ma co wychodzić ;)

#950 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1112 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 10 kwiecień 2020 - 14:23

Dwie zakładki wstecz

Trzepak 

"MAMIL"

#951 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 postów

Napisano 10 kwiecień 2020 - 15:49

Mycie samochodu moim zdaniem jest koniecznością, ponieważ samochód się używa a by móc używać go w sposób bezpieczny szyby koniecznie muszą być czyste

Jakkolwiek obecne działania policji to często czystej wody kretyństwo , to jednak tu przeginacie i zaczyna się typowo polskie "a co mi bedo zabraniać!": szybę i tablice rejestracyjne sobie możesz sam w domu umyć/przetrzeć, nie musisz w tym celu myć jechać na myjnię  i myć całego auta.

PS. Dzisiaj 100km, 3 radiowozy po drodze i zerowe zaintereowanie policjantów moją osobą.

• lukaszzsch lubi to

#952 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 10 kwiecień 2020 - 16:43

Ale co Ty piszesz w ogóle przegibku? Co ma na to powiedzieć właściciel myjni, któremu nie zabronili prowadzić biznesu a policja stoi pod i rozdaje mandaty? Przecież to się w głowie nie mieści...

#953 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3195 postów

Napisano 10 kwiecień 2020 - 16:55

A podatki, z których utrzymuje się milicja
oczywiście musi płacić hehe.
  • artho i kudl4t4 lubią to

#954 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 10 kwiecień 2020 - 17:13

Dokładnie podatki, dzierżawy, leasingi, w przypadku myjni to mamy wszystkie koszty związane z "zanieczyszczeniami", nawet gdy myjnia jest samoobsługowa to przecież zatrudniasz pracowników, którzy sprzątają, sprawdzają i korygują stan techniczny, zbierają monety a teraz jeszcze pewnie raz na czas dezynfekują elementy dotykane.

PS: dzisiaj rower krótko, ani jeden radiowóz się mną nie interesował natomiast jeden na przejściu dla pieszych ustąpił mi, a ja przejechałem - to było niepoprawne (choć jak wiadomo społecznie akceptowane) zachowanie, że niepoprawnym w czasie dżumy i cholery jest mycie samochodu ... !

#955 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 10 kwiecień 2020 - 18:22

No widzisz Arturo. Jeden  medal można zdobyć za jazdę rowerem,drugi za jazdę bez maseczki, a trzeci za mycie auta. Jeszcze trochę i będzie  można być jak Jessi Owens :P

#956 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 10 kwiecień 2020 - 18:35

Mnie tam Hitler ręki podawać nie musi grześku32

#957 Ciachoorsky

Ciachoorsky
  • Użytkownik
  • 294 postów
  • SkądOpole

Napisano 10 kwiecień 2020 - 18:38

No widzisz Arturo. Jeden  medal można zdobyć za jazdę rowerem,drugi za jazdę bez maseczki, a trzeci za mycie auta. Jeszcze trochę i będzie  można być jak Jessi Owens :P

Chłopie, naprawdę skończ już bo to ani śmieszne ani żadne. Nie wspomnę o tym, że w każdym następnym swoim wywodzie po raz n-ty się powtarzasz. Wiemy już że siedzisz w domu i musisz się strasznie nudzić, ale spożytkuj ten czas jakoś bardziej pożytecznie - może żonie (o ile masz), pomóż mazurka piec etc. cokolwiek. Nic nowego ani ciekawego swoją czczą gadaniną do wątku nie wnosisz.

• X-RAY i Born Ready lubią to

#958 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 10 kwiecień 2020 - 18:44

Mnie tam Hitler ręki podawać nie musi grześku32

nie Hitler mu nie podał tylko Goebbels, a on i tak miał większe pretensje do Roosevelta :P to tak na marginesie 

#959 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 10 kwiecień 2020 - 18:47

Trzy dni jazdy na zewnątrz. Umyłem samochód, zmieniłem opony na letnie - "zdalnie", przez serwis.
Ciekawe, czy jestem już ścigany listem gończym?
  • X-RAY i artho lubią to

#960 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 postów

Napisano 10 kwiecień 2020 - 21:23

No to jeździmy w maskach od 16 kwietnia:

www.dziennikustaw.gov.pl/DU/2020/658/D2020000065801.pdf

§ 18. Od dnia 16 kwietnia 2020 r. do odwołania nakłada się obowiązek zakrywania, przy pomocy części odzieży, maski albo maseczki, ust i nosa podczas przebywania poza adresem miejsca zamieszkania lub stałego pobytu.

Taka styknie? To wersja damska - męskie powinny być bardziej agresywne ;o)

fb53ae6986598038b370fda02e338de1.jpg

Dodaj odpowiedź