Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#961 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 postów

Napisano 10 kwiecień 2020 - 22:51

Jeszcze jedno - bo skoro jest tak:

(...)obowiązek zakrywania, przy pomocy części odzieży, maski albo maseczki, ust i nosa podczas przebywania poza adresem miejsca zamieszkania lub stałego pobytu,

to co, prezenterzy w TV będą czytać wiadomości w maseczkach? Nie będzie można spożywać posiłków i pić napojów w pracy, a wspólne jadalnie w zakładach pracy należy zamknąć, bo to nie są miejsca stałego pobytu ani zamieszkania? Raczej trudno gryźć bułkę w maseczce, np chyba że po założeniu na głowę zwisającej do poziomu stołu szmaty... Ciekawe...

#962 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 10 kwiecień 2020 - 22:54

Jeszcze jedno - bo skoro jest tak:

(...)obowiązek zakrywania, przy pomocy części odzieży, maski albo maseczki, ust i nosa podczas przebywania poza adresem miejsca zamieszkania lub stałego pobytu,

to co, prezenterzy w TV będą czytać wiadomości w maseczkach? Nie będzie można spożywać posiłków i pić napojów w pracy, a wspólne jadalnie w zakładach pracy należy zamknąć, bo to nie są miejsca stałego pobytu ani zamieszkania? Raczej trudno gryźć bułkę w maseczce, np chyba że po założeniu na głowę zwisającej do poziomu stołu szmaty... Ciekawe...

I całe szczęście. Ludzie myślący podobnie do Ciebie przestaną być problemem Czy czepialstwo dla zasady to jakieś nowe hobby?

Wysłane z mojego HTC U Ultra przy użyciu Tapatalka

#963 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 11 kwiecień 2020 - 06:15

Zmiany, zmiany.. :) #ZakrywacTwarze

#964 Piotr92

Piotr92
  • Użytkownik
  • 765 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 11 kwiecień 2020 - 06:21

Nic się w tym względzie nie zmieniło i dalej obowiązują wcześniejsze zalecenia. https://kolarsko.pl/...l-grozi-mandat/

#965 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3195 postów

Napisano 11 kwiecień 2020 - 06:44

A jeszcze niedawno pan profesor minister Szumowski miał takie zdanie o noszeniu maseczek hehe:

https://www.youtube....h?v=tsf1HL4deH4

#966 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2940 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwiecień 2020 - 07:00

Maseczki i tak juz wszyscy teraz noszą. Przynajmniej w wawie.

#967 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 11 kwiecień 2020 - 07:16

A jeszcze niedawno pan profesor minister Szumowski miał takie zdanie o noszeniu maseczek hehe:

I tu się nic nie zmieniło. Wtedy mówił o tym, że nie chronią noszącego przed wirusem. Teraz celem jest ochrona innych przed nami, bo możemy być zarażeni i przechodzić do bezobjawowo. Bardzo dobra decyzja. 

• artho lubi to

#968 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3195 postów

Napisano 11 kwiecień 2020 - 07:23

Co mówił to słychać...

#969 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 11 kwiecień 2020 - 07:27

"Nie zapobiegają przed zarażeniem...” i tu drogą dedukcji łatwo wstawić słowo „się” i o tym była rozmowa. Za to zapobiegają, w mniejszym czy większym stopniu, przed zarażeniem kogoś. I niech to będzie chociaż kilka procent, to i tak według mnie warto.  

• artho i ZombieLand lubią to

#970 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3195 postów

Napisano 11 kwiecień 2020 - 07:33

Starczy. Nie rozumiesz.

#971 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 11 kwiecień 2020 - 07:38

😢
  • ZombieLand lubi to

#972 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3195 postów

Napisano 11 kwiecień 2020 - 07:53

Miałem już nie odpowiadać, ale może jedak zacytuję:

Redaktor: "To po co ludzie je (maseczki) noszą?"

Pan profesor minister: "Nie wiem".

Jeśli uważasz, że do sensu wypowiedzi profesora ministra trzeba dochodzić "drogą dedukcji" i aby go zrozumieć wstawiać samemu jakieś słowa to znaczy, że wystawiasz mu -oględnie rzecz ujmując- bardzo słabą laurkę.

• Prozor, B00mer i artho lubią to

#973 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 11 kwiecień 2020 - 08:53

To jeżeli ktoś ma jeszcze siłę czytać moje wypowiedzi to dodam, że oczywiście jeżeli takich wywiadów pan Szumowski ma udzielać to lepiej, aby nie udzielał...

To co napisał Bzyk to jest prawda - sama maseczka mało chroni osobę, która nosi maseczkę z uwagi na odkryte oczy. Za to jeżeli wszyscy noszą taką podstawową maseczkę to w całkiem sensownym stopniu ograniczamy zarażanie innych poprzez mocne ograniczenie roznoszenia nawet swoim płytkim oddechem i rozmową wirusa (gdy go potencjalnie przecież możemy mieć i przechodzić chorobę bezobjawowo). Ale zaznaczę - tak tłumaczył mi to znajomy po medycynie, ja to tylko mogę podać - to nie jest moja dziedzina.

Natomiast to co pan Szumowski powiedział w drugiej części o Chinach i innych krajach azjatyckich i o smogu to już kompletne bzdury i bajanie, które mógł zachować dla siebie (w tym temacie już znam się trochę więcej a w Japonii bywam średnio raz w roku). Dla zainteresowanych listuję bzdury:

1. Po pierwsze w Chinach nie kiedyś noszono z uwagi na smog, bo w Chinach smog jest teraz a nie kiedyś.

2. Po drugie taka Japonia smog pokonała circa 50-60 lat temu, gdy na dobre (jak inne kraje "zachodnie") odeszła od j*b**** WĘGLA, z którego nasz rząd chce robić mydło, szampon i inne kosmetyki (podniosło mi się ciśnienie jak sobie przypomniałem). Jest duża szansa, że w Polsce nadal rocznie umiera więcej osób przez smog niż umarło przez tego wirusa (w tym mój ojciec, jego ojciec i jeszcze jego ojciec).

3. A jak pan Szumowski chce bajać jeszcze o kulturze, to owszem w Japonii jest kultura bycia kulturalnym i myślenia kolektywnego, więc gdy ktoś ma katar lub jest przeziębiony to nosi maseczkę aby nie zarażać innych wkoło. Oczywiście niektórzy noszą też, bo im się nie podoba swoja twarz lub nie zrobili makijażu, ale nie to jest głównym celem.

• Bzyk, stomek i przegibek lubią to

#974 Gosc_Nikt Ważny_*

Gosc_Nikt Ważny_*
  • Gość

Napisano 11 kwiecień 2020 - 10:08

Przecież na początku chodziło wyłącznie o to, aby wszystkie zasoby maseczek, były kierowane wyłącznie do szeroko rozumianej służby zdrowia. Hurtownie i prywatni importerzy, woleli windować ceny w nieskończoność i sprzedawać maseczki klientom indywidualnym.

Dlatego też zabroniono sprzedaży np. na Allegro i OLX, a społeczeństwu wmawiano, że ich noszenie jest zbędne. Teraz, gdy w sprzedaży pojawiła się masa maseczek własnoręcznie szytych i niewiele przydatnych dla służby zdrowia. To nagle wiatr zawiał w odwrotnym kierunku i maseczki okazały się niezbędne, a nawet zostały ustawowo nakazane.

#975 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 506 postów

Napisano 11 kwiecień 2020 - 10:43

Dzisiaj najlepszy dzień do jazdy z całego tygodnia. Ptaszki śpiewają, pola się zielenią, ruch zerowy. Dobrze, że większość kolarzy zrezygnowała z treningów;-) Czym mniej ludzi na rowerach tym mniej będą się policjanty czepiać. Co do smogu to od dawna mówię, że więcej ludzi zabije niż ten wirus i również będą to ludzi starsi. 

• Prozor, beskidbike i przegibek lubią to

#976 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2940 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwiecień 2020 - 10:58

dziś? z całego tygodnia? wtorek-śr-czw. były najlepsze warunki (pogodowe, w wawie)

z ruchem zweryfikuję jutro, lecę 150km turystycznie na Kampinos, to już moja coroczna tradycja o tej porze roku, gdy krzaczory kwitną, drzewa dopiero się zielenią :) uwielbiam tą porę, tak samo jak ciepły złoty październik :)

dziś krótko ale szybko MTB, ale dopiero wieczorem, jak już się wszystko porozłazi do domów

zimno dziś, kurła

#977 Dr0zda

Dr0zda
  • Użytkownik
  • 269 postów

Napisano 11 kwiecień 2020 - 11:40

Było już: ?

Przełaj trzeba brać :)
  • ssnowak lubi to

#978 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2940 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwiecień 2020 - 12:04

było, jesteś kilka dni w plecy

lajkowanie swoich postów to czad

• lupus i Born Ready lubią to

#979 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwiecień 2020 - 14:11

W Warszawie rześki wiatr - wczoraj z południowego zachodu, dziś z północnego wschodu, ale słoneczko piękne. Jutro ma być chyba cieplej.

Jeżdżę w wersji "na długo", tj. koszulka termiczna i bluza z długim rękawem, bezrękawnik, ocieplane krótkie spodenki i nakolanniki. Czapeczka i rękawiczki letnie.

#980 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2940 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 kwiecień 2020 - 14:32

ja w tym tygodniu zestawem sprawdzonym od lat, czyli potówka na długi rękaw i na to koszulka kolarska na krótki rękaw, działa super

natomiast dopóki nie ma 20st i dopóki jazdę konczy się przy 10st - obowiązkowo coś na uszy i na kark, jakiś komin i czapka nieprzewiewna lub opaska zasłaniająca uszy. nienawidze jak mi zimno wieje w kark i w uszy, jak wdycham po rozgrzaniu zimne powietrze. to się wieczorem zwykle dobrze nie kończy, albo gardło boli, albo katar, albo w głowie od wiatru huczy

Dodaj odpowiedź