Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 odpowiedzi w tym temacie

#1101 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 15 kwiecień 2020 - 13:01

Wśród obywateli błędne jest stwierdzenie o zamykaniu na dołku każdego kogo się da.

Mam nadzieję, że tym razem jest dostatecznie jasno.

Mylisz się kolego. Mogą zamknąć każdego na 48h, jeśli chcą i uznają to za zasadne. Nie potrzebują do tego żadnej decyzji sądu.

Uprzedzając pytania, tak, sprawdziłem  to w praktyce ;)

• ZombieLand lubi to

#1102 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 15 kwiecień 2020 - 13:02

osobiście stosuje się do zaleceń,nie interesuje mnie to czy są one zgodne z prawem..i sprawiedliwością. Ważne że moralnie wszystko się zgadza, etycznie równiez :P

#1103 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1112 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 15 kwiecień 2020 - 13:06

Mylisz się kolego. Mogą zamknąć każdego na 48h, jeśli chcą i uznają to za zasadne. Nie potrzebują do tego żadnej decyzji sądu.

Uprzedzając pytania, tak, sprawdziłem  to w praktyce ;)

Ale nie robią tego gremialnie oraz z byle powodu jak niektórym się wydaje.

Trzepak 

"MAMIL"

#1104 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 15 kwiecień 2020 - 13:09

Ty za to masz. Porównując rolę komornika do radcy prawnego :P. To radca prawny może być komornikiem a nie komornik radcą

Proszę, nie wypowiadaj się w temacie bo z każdym postem się tylko pogrążasz i pokazujesz tylko że nie posiadasz ŻADNEJ, ale to ŻADNEJ wiedzy na temat o którym próbujesz się wypowiedzieć   :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Ustawa o radcach prawnych:

Art. 24

1. Na listę radców prawnych może być wpisany ten, kto:

(...)

6) odbył w Rzeczypospolitej Polskiej aplikację radcowską i złożył egzamin radcowski, z zastrzeżeniem art. 25 ust. 1 i 2.

Art. 25

1. Wymogu odbycia aplikacji radcowskiej i złożenia egzaminu radcowskiego nie stosuje się do:
(...)

2) osób, które przez okres co najmniej 3 lat zajmowały stanowisko Prezesa Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej, jej wiceprezesa lub radcy albo wykonywały zawód komornika;

Tak więc ponownie proszę - zamilcz w temacie, w którym de facto nie masz nic do powiedzenia. Poza tym, chyba nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, bo wcześniej napisałem, że najpierw uzyskałem uprawnienia radcy prawnego, a następnie złożyłem wniosek o wpis na listę komorników sądowych. Jak mi się znudzi, to znów mogę być radcą prawnym. Ale komu ja to próbuję wytłumaczyć.....  :lol:  :lol:

#1105 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 15 kwiecień 2020 - 13:13

Proszę, nie wypowiadaj się w temacie bo z każdym postem się tylko pogrążasz i pokazujesz tylko że nie posiadasz ŻADNEJ, ale to ŻADNEJ wiedzy na temat o którym próbujesz się wypowiedzieć :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ustawa o radcach prawnych:

Art. 24
1. Na listę radców prawnych może być wpisany ten, kto:
(...)
6) odbył w Rzeczypospolitej Polskiej aplikację radcowską i złożył egzamin radcowski, z zastrzeżeniem art. 25 ust. 1 i 2.

Art. 25
1. Wymogu odbycia aplikacji radcowskiej i złożenia egzaminu radcowskiego nie stosuje się do:
(...)

2) osób, które przez okres co najmniej 3 lat zajmowały stanowisko Prezesa Prokuratorii Generalnej Rzeczypospolitej Polskiej, jej wiceprezesa lub radcy albo wykonywały zawód komornika;

Tak więc ponownie proszę - zamilcz w temacie, w którym de facto nie masz nic do powiedzenia. Poza tym, chyba nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, bo wcześniej napisałem, że najpierw uzyskałem uprawnienia radcy prawnego, a następnie złożyłem wniosek o wpis na listę komorników sądowych. Jak mi się znudzi, to znów mogę być radcą prawnym. Ale komu ja to próbuję wytłumaczyć..... :lol: :lol:

Sam się nie kompromituj. Mnie zarzucasz brak etyki więc gdzie ona jest przy wykonywaniu funkcji komornika a zarazem radcy? Wcześniej pisałeś że jesteś komornikiem, po moim zauważeniu nagle stałes się radcą . Zabawne

#1106 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów

Napisano 15 kwiecień 2020 - 13:15

Sam się nie kompromituj. Mnie zarzucasz brak etyki więc gdzie ona jest przy wykonywaniu funkcji komornika a zarazem radcy? Wcześniej pisałeś że jesteś komornikiem, po moim zauważeniu nagle stałes się prawnikiem. Zabawne

Nie rozumiesz. Nie będę Ci tłumaczył. Szkoda mi czasu. 

Powiem Ci tylko, że istnieje taka instytucja jak zawieszenie w czynnościach. Może to Ci coś podsunie, a może nie.

Na myśl o Twojej personie forumowej przychodzi mi na myśl pewien mem, wrzucam jako załącznik.

Pozostaję jedynie w nadziei, że to na forum to tylko trolling i w rzeczywistości jesteś na zdecydowanie wyższym poziomie.

Załączone pliki

• Załączony plik  2uusgz.jpg   21,65 KB   18 Ilość pobrań

#1107 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 15 kwiecień 2020 - 13:43

Wydaje mi się że coś tu ściemniasz przyjacielu. Zresztą ta mowa bardziej podchodzi pod studenta , max 2 roku :P

#1108 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów

Napisano 15 kwiecień 2020 - 14:03

W tym miejscu zakończymy :) Wygrałeś.

#1109 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 15 kwiecień 2020 - 14:16

Nie chodzi o to kto wygrał czy nie wygrał, ja być może mylę się ale za moich czasów czyli wtedy jak piłem wino w gumofilcach pod monopolowym,komornicy byli komornikami , prawnicy prawnikami, radcowie radcami . Nie śledzę tego czy coś się pozmieniało. Kiedy są dyskusje wszystko ok, zaś kiedy słucham jakichś porad wg mnie lepsze są zalecenia radcy prawnego i to jeszcze takiego z doświadczeniem, o specjalności prawo karne, prawo karne międzynarodowe :P cała reszta jest tyle warta co kolarze :) też ich pełno. Ręka do góry kto jest pro cyclist, a dwie ręce do góry kto ma osiągnięcia w pro cyclist.... I taka właśnie jest różnica między radcą od reszty

#1110 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 15 kwiecień 2020 - 14:41

Grzegorz po prostu od grudnia (a i w grudniu mało) nie jeździ na rowerze, siedzi w domu i mu się nudzi. Przez te 4 miesiące dokształcił się w każdym temacie i tyle. Szkoda dyskutować, lepiej czytać i słuchać ! :)

• X-RAY i Robert74 lubią to

#1111 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8626 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 kwiecień 2020 - 15:33

wg mnie lepsze są zalecenia radcy prawnego i to jeszcze takiego z doświadczeniem, o specjalności prawo karne, prawo karne międzynarodowe :P

Czyżbyś potrzebował pomocy prawnej w tym zakresie?

To poszukaj adwokata, radca prawny powinien być raczej specjalistą z zakresu prawa gospodarczego. A przynajmniej być powinien.

No ale nie ma co wymagać tego typu rozeznania od kogoś, kto prezentuje bardzo pobieżną "wiedzę" i poglądy porównujące się do przeproszeniem pierwszego lepszego żula, przynajmniej o tym świadczy tego typu wypowiedź:

[...] za moich czasów czyli wtedy jak piłem wino w gumofilcach pod monopolowym [...]

A podsumowując - nie śledzę tego wątku, ale z uwagi na zgłoszenia pobieżnie przeleciałem po wpisach i Grzesiu znowu wprowadzasz zamęt. Duża część z nich (o ile nie wszystkie - ale nie wszystko czytałem) poza tematem, nadające się do wyrzucenia.

Ogranicz proszę swoje wywody do tych związanych z tematem danego wątku.

Na kolejne zgłoszenia reakcja będzie zdecydowanie bardziej stanowcza.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1112 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 15 kwiecień 2020 - 15:56

Nie wiem w czym pisze nieprawde. Obecnie wypadałoby ograniczyć się od jakiejkowiek
mniej czy bardziej sportowej iluzji,a różnice między prawnikiem a radcą, też istnieją

#1113 Jarek.b

Jarek.b
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 15 kwiecień 2020 - 16:00

Chyba kupię se gumofilce i walnę jabola. Też może będę się znał na wszystkim. Serio podziwiam zakres wiedzy wszelakiej chociaż czasami muszę czytać kilka razy (i dalej nie rozumiem). I może średnią poprawię, tylko nie wiem po co.

A w temacie, mam pytanie: czy obowiązujące od jutra zakrywanie ust jest obowiązkowe jako "stałe" podczas jazdy drogą, tzn. czy można naciągać komin, szalik itp. tylko podczas np. mijanki z kimś ? Wytrzymanie dłuższy czas z zasłoniętą twarzą może być trudne. :(

#1114 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2911 postów

Napisano 15 kwiecień 2020 - 16:04

W zasadzie paragraf brzmi tutaj dość jasno:

§18.Od dnia 16 kwietnia 2020r. do odwołania nakłada się obowiązek zakrywania, przy pomocy części odzieży, maski albo maseczki, ust i nosa podczas przebywania poza adresem miejsca zamieszkania lub stałego pobytu.

Podsumowując:

1. Nie jest stricte narzucone CZYM, może to być dowolny rodzaj odzieży, maska lub maseczka

2. Narzucone jest co ma być okryte: usta oraz nos

3. Narzucone jest gdzie oraz kiedy (podczas przebywania poza adresem zamieszkania).

EDIT: na innych forach rowerowych polecali stworzenie maseczki z letniej koszulki rowerowej, celem najlepszej oddychalności.

#1115 Jarek.b

Jarek.b
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 15 kwiecień 2020 - 16:11

Ok, dzięki. Czyli przerobię potówkę, ma największe dziury

• artho lubi to

#1116 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 postów

Napisano 15 kwiecień 2020 - 19:00

Pozamiatane - biegamy i jeździmy rowerami w maseczkach - lasy, parki nadal zamknięte:

http://www.dzienniku...20000067301.pdf

#1117 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 15 kwiecień 2020 - 19:07

Grzegorz po prostu od grudnia (a i w grudniu mało) nie jeździ na rowerze, siedzi w domu i mu się nudzi. Przez te 4 miesiące dokształcił się w każdym temacie i tyle. Szkoda dyskutować, lepiej czytać i słuchać ! :)

Arturo ja się zastanawiam czy Ty w ogóle jeździsz na rowerze? Bo coś mi się wydaje że uprawiasz klasyczne spacerki w koło komina 28km/h po płaskim na szosie a najwiecej masz do powiedzenia 😶 mam lepszy pomysł, zrób se 10 pompek, fikołka w przód w tył i zobaczysz jak niewiele do szczęścia brakuje .
Co do moich grudniowych na rowerze , przypuszczam że nawet jakby Ci dopłacili i tak nie zbliżysz się w maju :P
Niemniej, gdybyś był chętny, bardzo prosze, 1700km w 50 h ( strava do wglądu) . Baw się dobrze

#1118 Born Ready

Born Ready
  • Użytkownik
  • 1429 postów

Napisano 15 kwiecień 2020 - 19:17

Pozamiatane - biegamy i jeździmy rowerami w maseczkach - lasy, parki nadal zamknięte:

http://www.dzienniku...20000067301.pdf

A coś się zmieniło w temacie wychodzenia na rower czy dalej jak do tej pory? Bo nie namierzyłem tego w linku. 

#1119 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8636 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 kwiecień 2020 - 19:28

Dalej to samo: będziesz zdany na humorki policjanta.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1120 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 15 kwiecień 2020 - 19:59

Maska z koszulki po glebie wykonana. Jutro test. Pierwsze przymiarki wskazują, że okulary mogą parować. :|

Dodaj odpowiedź