Jump to content

Photo

Jazda W Czasach Dżumy I Cholery

2399 replies to this topic

#1601 vuc

vuc
  • Użytkownik
  • 354 posts

Posted 17 October 2020 - 15:47

strasznie nieczytelny się zrobił ten temat (ale też czego się spodziewać po forum),
więc poproszę o sprostowanie – dla osoby nie chcącej czytać o tym jaki spójnik, gdzie przecinek, i osobistych preferencjach dotyczących jazdy w bandamie (por. nakazu jazdy w masce/bandamie) :

• Wg. zasad obowiązujących od 10.10.2020 osoby uprawiające sport mogły nie używać masek.
  • Ale wg. aktualizacji z 17.10.2020 już nie mogą (edit: chyba jednak 16.10.2020).
    Chyba, że startują w zawodach, albo są Kwiatkiem, Majką, lub innym super-hiper wyczynowcem, czytaj: Nawet jak ktoś jest dość zaawansowanym amatorem, ale na treningu, to nie przejdzie.

Dobrze zrozumiałem ?

P.S. Tak, piszę o spójnikach a sam postawiłem przecinek przed "i". Zatem znajdzie się ktoś, kto zauważy, że jednak przydałoby mi się poczytać o tych spójnikach. To Oxford comma. Lepszy standard interpunkcji.

#1602 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,112 posts
  • SkądRzeszów

Posted 17 October 2020 - 15:51

Technicznie rzecz biorąc: tak, dobrze zrozumiałeś.

Gdyby oczywiście powszechny obowiązek używania maseczek był wprowadzony ustawą, a nie rozporządzeniem. 

Trzepak 

"MAMIL"

#1603 PanWojtek

PanWojtek
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 17 October 2020 - 15:53

Wyczynowość/amatorskość wydaje się nie mieć zupełnie znaczenia wedle tego rozporządzenia. Teraz to czy kwalifikujesz się do maseczki wydaje się zależeć od tego czy bierzesz udział w zorganizowanych zajęciach sportowych. Tak więc możesz nawet pierwszy raz w życiu wyjść na rower bez maseczki, ale w ramach zorganizowanych przez kogoś zajęć, natomiast Pan Majka, jakby chciał na spontanie pokręcić, to by musiał to robić w maseczce.

#1604 vuc

vuc
  • Użytkownik
  • 354 posts

Posted 17 October 2020 - 16:00

dzięki. @PanWojtek racja, ale chodzi bardziej o rozpoznawalność. Rozsądny policjant nie przyczepi się do prosa bez maski (no dobra, u nas to rozpoznawalni są, ale kopacze, ew. zawodnicy MMA, i instagramowe księżniczki fitnessu. A Kwiatkowski to piosenkarz i gej, a nie jakiśtam kolarz, mistrz świata, phi. Taki kraj.)

Też można (i warto, trzeba) na wyjście/wejście do domu, przejazd miastem maseczkę ubrać, ale na zakuprzu ściągam, szanujmy się. Szanse na zakażenie żadne (o ile faktycznie nikogo nie ma).
I liczę tutaj na rozsądek policjantów, że to rozumieją.
No a jak nie, to pozostaje nieprzyjęcie mandatu i sąd, o czym pisał @Kekacz.

#1605 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,195 posts

Posted 17 October 2020 - 16:27

Szkoda, że jeszcze niewiele, ale zaczyna pojawiać się coraz więcej głosów rozsądku: https://nczas.com/20...moze-na-zawsze/

A co do masek to prawdopodobnie za kilka dni "dylematy" mogą się skończyć - "polski" rząd ma plan rozwiązać sytuację bezprawnych od

marca prób karania mandatami, ustawą.

#1606 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Posted 17 October 2020 - 17:07

§ 27, punkt 11 - sędzia, trener, oraz uprawiająca sport są zwolnione z noszenia maseczek.Potem pojawiły się wyjaśnienia że chodzi o sport wyczynowy. Choć skoro w jednym punkcie mowa jest o sędziu, trenerze oraz osobie uprawiającej sport więc w domyśle można było zauważyć że być może chodzi tutaj o sport w rozumieniu rywalizacji, tj zawody
a nie w rozumieniu każdej aktywności :) a czy kolarze, nawet zawodowi mogą jeździć treningowo bez maseczki, to tutaj mam pewne wątpliwości. Od początku uważam że chodzi jedynie o rozgrywanie zawodów. Choć prawnikiem nie jestem

#1607 PiKa

PiKa
  • Użytkownik
  • 388 posts

Posted 17 October 2020 - 17:48

@Kekacz A czy w tej Broxy Sport 500 okulary parują?

Kupiłem dzisiaj Decathlonowy komin Var Rysel 700 https://www.decathlo...id_8315772.htmlale nie polecam - założony na nos spada, okulary parują, a założony tak żeby nie spadał (na czubek głowy) sprawia że trudno się oddycha.

#1608 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,626 posts
  • SkądSulęcin

Posted 17 October 2020 - 18:35

Heh, wystarczyło przeczytać to co napisał PanWojtek na poprzedniej stronie wątku:

No to teraz interpretujemy to:

w §27:

b ) w ust.3:

pkt 11 otrzymuje brzmienie:

„11) sędziego, trenera oraz osoby uprawiającej sport w ramach współzawodnictwa sportowego, zajęć sportowych lub wydarzeń sportowych, o których mowa w § 6 ust. 13;”

A nowy ust. 13 brzmi:

13. Do odwołania prowadzenie przez przedsiębiorców w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018r. – Prawo przedsiębiorców oraz przez inne podmioty działalności związanej ze sportem, rozrywkowej i rekreacyjnej (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności w dziale 93.0) polegającej na organizacji współzawodnictwa sportowego, zajęć sportowych i wydarzenia sportowego jest dopuszczalne, pod warunkiem zapewnienia, aby:

1) na stadionach i boiskach w zakresie organizacji współzawodnictwa sportowego seniorów w rozgrywkach prowadzonych przez polski związek sportowy w drugiej i trzeciej klasie rozgrywkowej oraz Pucharze Polski lub ligę zawodową działającą w najwyższej klasie rozgrywkowej w sporcie piłka nożna oraz na stadionach oraz przy wykorzystaniu infrastruktury zewnętrznej do uprawiania sportów motorowych w zakresie organizacji współzawodnictwa sportowego w rozgrywkach prowadzonych przez polski związek sportowy w drugiej klasie rozgrywkowej oraz przez ligę zawodową działającą w najwyższej klasie rozgrywkowej w sporcie żużlowym,

2) w zajęciach lub wydarzeniach sportowych oraz współzawodnictwie sportowym z wyłączeniem pól golfowych, kortów tenisowych, stajni, stadnin i torów wyścigowych dla koni, infrastruktury do sportów wodnych i lotniczych, których nie dotyczą ograniczenia co do maksymalnej liczby osób, uczestniczyło nie więcej niż 250 uczestników jednocześnie, nie licząc osób zajmujących się obsługą wydarzenia,

3) basenach

– wydarzenia odbywały się bez udziału publiczności.

https://dziennikusta...20000182901.pdf

Czyli ustawki do max 250 osób i tak, żeby nikt nie patrzył? :)

Od 16 października sprecyzowali te "osoby uprawiające sport".

Tylko o co chodzi z tym paragrafem 3 ustęp 13, bo jak patrzę w rozporządzenie z poprzedniego tygodnia, to paragraf 3 kończy się na pkt 8, ustępów nie widzę. Prawnik, o co kaman?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1609 PanWojtek

PanWojtek
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 17 October 2020 - 18:47

Tylko o co chodzi z tym paragrafem 3 ustęp 13, bo jak patrzę w rozporządzenie z poprzedniego tygodnia, to paragraf 3 kończy się na pkt 8, ustępów nie widzę. Prawnik, o co kaman?

A nie chodzi o paragraf 6 ustęp 13?

Jeśli tak, to w punkcie e) ustępu 1 paragrafu 1 rozporządzenia 1829 dodali ustępy 9 - 14 do paragrafu 6 rozporządzenia 1758. A paragraf 3 rozporządzenia 1758 mówi o przekraczaniu granicy, więc chyba poza tematem.

#1610 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,112 posts
  • SkądRzeszów

Posted 17 October 2020 - 20:04

Jutro zrelacjonuję, o ile Podkarpacie mi trochę przeschnie.

Trzepak 

"MAMIL"

#1611 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,195 posts

Posted 18 October 2020 - 07:14

O maskach także trochę pod kątem sportu: https://nczas.com/20...nieuzasadnione/

#1612 grzesek

grzesek
  • Użytkownik
  • 30 posts

Posted 18 October 2020 - 07:28

O maskach także trochę pod kątem sportu: https://nczas.com/20...nieuzasadnione/

Oczywiste jest, że bawełna nie jest dobrym rozwiązaniem. Dlaczego masz strój z tworzyw sztucznych? Dlaczego nie nosisz majtek bawełnianych pod spodenkami?

Niech zrobi swoje badania żeby to udowodnić. Gość powiedział, że nie zamknie uczelni do póki nie będzie miał nakazu. Na konferencjach jako jedyny nie nosi maseczki. Nie jest to wzór do słuchania.

Wysłane z mojego MIX 2 przy użyciu Tapatalka

#1613 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,112 posts
  • SkądRzeszów

Posted 18 October 2020 - 18:37

Ostatecznie nie sprawdziłem. Jakiś lekki katar czepił się mojego nosa. A miało nie być innych chorób niż covid :/

• lukaszzsch likes this

Trzepak 

"MAMIL"

#1614 Gosc_Ewelinka98_*

Gosc_Ewelinka98_*
  • Gość

Posted 18 October 2020 - 21:03

Dzisiaj nie zatrzymałam się przy znaku STOP, pusto ale prawie się zderzyłam z radiowozem. Panowie mnie pouczyli z radiowozu, a maseczki nie miałam. Nawet słowem o niej nie wspomnieli. 😷😁
  • vuc, artho and lukaszzsch like this

#1615 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 19 October 2020 - 07:44

Pewnie ładna jesteś i policjanci byli przejęci :) .

• vuc likes this

#1616 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3,724 posts

Posted 19 October 2020 - 10:58

W Leeds/UK odbyło się publiczne zgromadzenie przeciwników obecnej polityki restrykcji. Przemawiający zostali zwinięci przez policję a ta nie oszczędzała na zasobach posiadanego gazu. Wg sprawozdania świadków wśród osób potraktowanych nim był sześciolatek.
Można przyjąć że będzie jeszcze ciekawiej.

#1617 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,911 posts

Posted 19 October 2020 - 11:20

https://konkret24.tv...ia,1034200.html

#1618 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3,195 posts

Posted 19 October 2020 - 11:31

https://off-guardian...erous-than-flu/

#1619 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 October 2020 - 11:47

Dobra, to jak to jest że przy grypie nie było tego całego zamieszania z respiratorami?
  • johnny93 likes this

#1620 and38L

and38L
  • Użytkownik
  • 259 posts
  • SkądŚląsk

Posted 19 October 2020 - 12:28

Najlepiej będzie jak zaprzestaniecie oglądania wiadomości. Jak zauważą, że spada oglądalność wówczas wszystko powróci do "normalności", a wszelkie próby wyjaśniania, dlaczego tak a nie inaczej, na bazie fałszu zawsze będzie prowadzić do wątpliwości i wałkowania tematu, czy tu czy na wszelkich portalach.

• Prozor likes this

Reply to this topic