Witam, jestem właścicielem starej poczciwej kolarki Rometa Mistrala z 1988 roku w pełnym oryginale, którego przejąłem od taty. Jazdę na szosie zacząłem w zasadzie dopiero w zeszłym sezonie, kiedy to właśnie troszkę odremontowałem poczciwego Mistrala i troszkę nim pojeździłem (niecałe 700km). Wiem, że do sezonu jeszcze trooochę jest, ale chciałbym się zabrać powoli za remont Rometa, pod koniec zeszłego sezonu miałem mały wypadek, rower trochę ucierpiał, ale nie aż tak jak ja :/ Jednak udało się go w miarę uratować. Chciałbym go jednak trochę odnowić, zaczynając od nowych całych kół, bo oryginały po pierwsze mają już swoje latka, guma lekko sparciała, a po drugie, no niestety koła nie należą już do prostych :/ Tak więc byłbym wdzięczny gdyby ktoś doradził mi na jakie koła najlepiej zmienić, czy da się kupić w całości takie koła 27'' 1 1/4 32x630, czy może w częściach opona, obręcz, szprychy, czy muszę też kupować piastę ? Dotychczas z takich ciekawszych ofert znalazłem tylko w tym sklepie :
http://www.rowerystylowe.pl/index.php Druga sprawa, najpierw jednak będę musiał udać się do kogoś kto przyspawa mi część tej płytki, na której znajduje się tylny hamulec, bo schodząc ostatnio do piwnicy zauważyłem, że z jednej strony spaw puścił. Zastanawiałem się nad kupnem hamulców Shimano Sora BR-3300, wiem, że to najniższa półka Shimano, ale zapewne będą lepsze od starych oryginałów, tylko nie wiem czy takowe będą pasowały do Rometa ?? Ewentualnie, w grę wchodzą też Shimano 105, jeśli fundusze pozwolą. Na początek tyle, ale jest jeszcze kilka spraw, które mnie nurtują, ale to może z czasem

Wszystkiego od razu tak czy siak nie zdołam wymienić. Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że znajdą się osoby na tym forum, które będą mogły mi pomóc.
Pozdrawiam wszystkich fanatyków szosy