Jump to content

Photo

All-New Trek Émonda (3Rd Gen)

662 replies to this topic

#341 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 29 September 2020 - 11:09

Nie, nie chodzi o bańkę. Świat jest brutalny i drogi po prostu. Szosowcy w Polsce "przymusem" musieli poznać światowe realia rowerowe. A jak zachciewa się światowej klasy rowerów, pod wyścigi czy pod komfort czy inne parametry to po prostu trzeba płacić pieniądze zachodnie, bo tyle kosztują ramy i komponenty. I na polskie realia oczywiście zachodnie pieniądze to często "absurdalne kwoty na rower".

Przeciętny polski Kowalski kupuje MTB Krossa o nazwie HEXAGON i zastanawia się który model wybrać, bo co 200zł jest wyższy model a seria kończy się na 1900zł ;). I na tym rowerze da radę pojeździć po mieście, po leśnej ścieżce. Ale gdy od brata takiego Hexagona miesiąc temu pożyczyłem, by wybrać się ze znajomymi (średnia cena ich rowerów to było plus minus 8000zł) w prawdziwe MTB to skończyło się niestety złamaniem ręki... :(. Oczywiście mój brak techniki MTB też miał znaczenie!  :P

Ta, świat jest tak brutalny, że jak w 2010 r. rozpętała się ( na nowo i ostatecznie ) afera LA, to nagle ,,ceny zachodnie'' za rowery i ramy Treka cudownie zjechały w dół i za ramę alu można było zapłacić 900 zł, a za ramę z karbonu 3 tysiące, podczas gdy wcześniej ceny były podobnie horrendalne jak teraz. Trek wywindował obecnie niebotycznie ceny, które nie odpowiadają wartości tych produktów. Ludzie po prostu chcą to mieć i ci którzy stać, kupują, a ci których nie stać tez się żyłują, żeby to mieć. Tymczasem jest masa małych manufaktur produkujących ramy i rowery lepiej wykonane niż Trek, po niższej, realnej cenie. Trek nigdy nie dbał o wyrafinowanie swoich ram - włoskie i francuskie manufaktury biły go na głowę innowacyjnością i dbałością o jakość wykończenia. To co zawsze miał Trek, to z kolei trwałość ram, bardzo dobry lakier i realna, dożywotnia gwarancja. No ale z jakością bywa tu już różnie, więc i czar prysł. Mam dwie ramy Treka, trzecią sprzedałem. Naprawdę nie rozumiem ekscytacji tą marką, obecnie żadna rewelacja. 

A co co Krossa - ja bym tej marki nie kupił, ale mam kolegę, który ma rower złożony na Krossie bodajże Level, strzelam a7 czy jakoś tak. Jeździ na tym chyba od 2005 roku, trochę tylko gdzie nie gdzie lakier odpryskuje i objeżdża mnie w lesie na moim Treku jak chce. 

#342 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Posted 29 September 2020 - 12:14

Napisałem mejle do 8 sklepów z 3 już dostałem zwrotkę ze nie maja na stanie ;) a termin to lipiec 2021 ;) 

#343 berski

berski
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądMałopolska

Posted 29 September 2020 - 12:19

Trzeba być zdrowo nakręconym, żeby zamawiać rower z terminem dostawy lipiec 2021

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

#344 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Posted 29 September 2020 - 12:25

Co prawda to jest rower ideolo dla mnie, po prostu co co chcę, co wymagam i w zjadliwej dla mnie cenie ;) ale nie bede czekął prawie rok na rower ;) są inne marki, w których coś znajdę. Swoją droga dostałem dobrą ofertę na Super Sixa ;) trez spełnia prawie wszyskie moje wymagania :)

#345 Gosc_Kuba__H_*

Gosc_Kuba__H_*
  • Gość

Posted 29 September 2020 - 12:51

Katowice to prowincja. DG to zbita dechami dziura gdzie do snu tuli jęk Nazguli. Takie realia.

:D  :D  :D  :D  :D tylko Kraków !  i Warszawa !

• cauchy and artho like this

#346 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 29 September 2020 - 14:56

Te ceny stają się co raz to bardziej horrendalne.
Kolega ostatnio zmieniał motocykl i miał budżet 45k.
Z takim samym można się wybrać na zakup roweru.
Trochę to zabawne porównując choćby złożoność konstrukcji. ;)
  • lupus and cauchy like this

#347 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 29 September 2020 - 15:22

Przedmiot tyle jest wart, ile chce dać za niego klient. A jaka jest złożoność konstrukcji, czy wartość użytkowa diamentów lub biżuterii ze złota, za które ludzie płacą niebotyczne sumy? Za jakieś 15 - 25 tyś zł można sobie kupić bardzo dobry, wykonany ze świetnych materiałów zegarek typu Grand Seiko, który będzie trwały, bardzo dokładny i pięknie, starannie wykonany. Taki Patek Philippe pod względem konstrukcyjnym i materiałowym nie będzie się od niego wiele różnił, a będzie kosztował 10 razy tyle.  To samo można odnieść do niektórych potraw - kawioru, trufli, cygar, nie mówiąc o rzeczach potencjalnie szkodliwych jak dobre wina, czy nawet narkotyki. Gdyby nie było popytu na rowery po dziwacznych cenach, to by one po tych cenach nie schodziły. Wiele osób ma pieniądze, mało się orientują w rynku - potrzebują rower trochę dla odpoczynku, a trochę dla lansu, no i kupują Treka za 45 tysięcy. Dziwne jest to tylko wtedy, gdy taki produkt kupuje ktoś, kto trochę jeździ i orientuje się w tym temacie.

#348 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 29 September 2020 - 15:33

Mnie to w ogóle nie przeszkadza, że coś kosztuje tyle ile kosztuje. Mogą zrobić i rower za 1 mln zł, jak znajdą chętnych to dobra robota.
Po prostu mnie trochę zadziwia skąd się bierze ta cena. Przecież niż innowacyjnego w szosie się ostatnio nie wydarzyło? No chyba, że za innowacje uznajemy ukryte kable, czy bełkot marketingowy, że coś jest bardziej aero o 11% i sztywniejsze o 12%. ;)

#349 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 posts
  • SkądKatowice

Posted 29 September 2020 - 15:39

Mnie to w ogóle nie przeszkadza, że coś kosztuje tyle ile kosztuje. Mogą zrobić i rower za 1 mln zł, jak znajdą chętnych to dobra robota.
Po prostu mnie trochę zadziwia skąd się bierze ta cena. Przecież niż innowacyjnego w szosie się ostatnio nie wydarzyło? No chyba, że za innowacje uznajemy ukryte kable, czy bełkot marketingowy, że coś jest bardziej aero o 11% i sztywniejsze o 12%. ;)

Kwestia jest taka, że na zachodzie społeczeństwo się starzeje, obrasta w pieniądz i nie ma dzieci. To daje im furę kasy do wydawania na przyjemności. I to daje możliwość podbijania ceny tak dlugo jak produkt staje się coraz bardziej wyrafinowany.

• lupus likes this

#350 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 29 September 2020 - 15:43

Kwestia jest taka, że na zachodzie społeczeństwo się starzeje, obrasta w pieniądz i nie ma dzieci. To daje im furę kasy do wydawania na przyjemności.

Coś w tym jest.

• lupus likes this

#351 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3,724 posts

Posted 29 September 2020 - 15:49

Nie wiem który zachód brany jest pod uwagę ale dwa w których spędzam już 12 rok cierpią na zalew dzieci.
W jednym przeciętny oddział klasowy liczył grubo ponad 30 sztuk a mało która rodzina ma jedno dziecko.
W drugim zachodzie próba wsadzenia dziecka do klasy, gdy zmienia się np miejsce zamieszkania potrafi być niewykonalna i zdarza się że dziecko kilka miesięcy spędza w domu.

#352 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 29 September 2020 - 16:05

Kwestia jest taka, że na zachodzie społeczeństwo się starzeje, obrasta w pieniądz i nie ma dzieci. To daje im furę kasy do wydawania na przyjemności. I to daje możliwość podbijania ceny tak dlugo jak produkt staje się coraz bardziej wyrafinowany.

Kolego pisz o tym Zachodzie, z dużej litery ( np. Szwecja, Norwegia Czy Dania ) gdzie Szwedzi, Norwegowie czy Duńczycy rodem z Bliskiego Wschodu i Afryki mają po 10 -cioro dzieci w rodzinie, bo nie będziesz właściwie zrozumiany przez co niektórych.

#353 berski

berski
  • Użytkownik
  • 583 posts
  • SkądMałopolska

Posted 29 September 2020 - 18:49

Przedmiot tyle jest wart, ile chce dać za niego klient. A jaka jest złożoność konstrukcji, czy wartość użytkowa diamentów lub biżuterii ze złota, za które ludzie płacą niebotyczne sumy? Za jakieś 15 - 25 tyś zł można sobie kupić bardzo dobry, wykonany ze świetnych materiałów zegarek typu Grand Seiko, który będzie trwały, bardzo dokładny i pięknie, starannie wykonany. Taki Patek Philippe pod względem konstrukcyjnym i materiałowym nie będzie się od niego wiele różnił, a będzie kosztował 10 razy tyle.  To samo można odnieść do niektórych potraw - kawioru, trufli, cygar, nie mówiąc o rzeczach potencjalnie szkodliwych jak dobre wina, czy nawet narkotyki. Gdyby nie było popytu na rowery po dziwacznych cenach, to by one po tych cenach nie schodziły. Wiele osób ma pieniądze, mało się orientują w rynku - potrzebują rower trochę dla odpoczynku, a trochę dla lansu, no i kupują Treka za 45 tysięcy. Dziwne jest to tylko wtedy, gdy taki produkt kupuje ktoś, kto trochę jeździ i orientuje się w tym temacie.

Sugerujesz, że rower treka to dobro luksusowe?

#354 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3,724 posts

Posted 29 September 2020 - 18:49

Norwescy Norwegowie, czyli blond włosy i niebieskie oczy, rzadko miewają jedno.
Angielscy Anglicy również często, nawet bardzo, mają przynajmniej dwoje. I nie są to ludzie o niskim IQ.

#355 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1,152 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 29 September 2020 - 19:22

Za jakieś 15 - 25 tyś zł można sobie kupić bardzo dobry, wykonany ze świetnych materiałów zegarek typu Grand Seiko, który będzie trwały, bardzo dokładny i pięknie, starannie wykonany. Taki Patek Philippe pod względem konstrukcyjnym i materiałowym nie będzie się od niego wiele różnił, a będzie kosztował 10 razy tyle.

XDDDDDDDDDDDDDDD

• artho likes this

#356 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 29 September 2020 - 21:38

Po twojej reakcji wnioskuję, że nie miałeś nigdy nie tylko Seiko z serii Grand,ale nawet SARBa czy Alpinist'a. Kup, ponoś, przekonaj się o jakości tych czasomierzy, a potem możesz się śmiać.  

#357 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 29 September 2020 - 21:44

Sugerujesz, że rower treka to dobro luksusowe?

A twoim zdaniem, welocyped za 45 tyś. dla większości ludzi jeżdżących na rowerach w Polsce do dobro podstawowe, czy luksusowe?

#358 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 3,724 posts

Posted 29 September 2020 - 21:54

Po twojej reakcji wnioskuję, że nie miałeś nigdy nie tylko Seiko z serii Grand,ale nawet SARBa czy Alpinist'a. Kup, ponoś, przekonaj się o jakości tych czasomierzy, a potem możesz się śmiać.

Kolega podkreślił punkt dotyczący produktu ze stajni Patek. Skoro piszeszesz o praktyce i równaniu z Seiko to - sensownie- jest porównać bazując na praktyce.
Ponoś nie znaczy raczej tylko "załóż" na rękę, bardziej dłuższe obcowanie. Nosiłeś oba?
  • artho likes this

#359 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2,880 posts

Posted 29 September 2020 - 22:55

A twoim zdaniem, welocyped za 45 tyś. dla większości ludzi jeżdżących na rowerach w Polsce do dobro podstawowe, czy luksusowe?

Tak swoją drogą zaprzęgasz tu jakiegośtam Treka za 45k ale jak rozumiem masz świadomość, że dla przeciętnego Polaka (uwzględniając tak średnią krajową jak i przeciętne oszczędności i całokształt reszty opisu ekopnomicznego) w zgodzie z terminologią ekonomiczną dowolny samochód, w sensie nawet najgorszy gruz kupiony za 10 000zł to tzw. "dobro luksusowe" - można jeździć komunikacją lub chodzić na piechotę, prawda? :P

A tak na poważne to serio nie zrozumiałeś co berski ma na myśli? berski pisał o tym, że niektórzy uważają TREK-a za jakąś wyimaginowaną ogromem marketingu markę super premium, porównywaną co najmniej z Rolls Roycem tymczasem TREK to po prostu dobra marka, robiąca (pomijając czasemami wpadki) bardzo dobre, solidne no i pewne rowery.

#360 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 September 2020 - 23:13

Mnie sie sama nazwa trek nie podoba, jakos tak smiesznie brzmi, jeszcze te loga od supprtu do główki

Hmm bede sie pod koniec roku przymierzał pewnie do sprzedaży Speca Epic, może tez zażądam absurdalnej kwoty?

Reply to this topic