mi od czasu premiery Vęża w 2018r o ponad kilo lżejszego od Madonki, potem od premier nowej aeroEmondy i aeroTarmaca, Madone dla mnie nie istnieje
Nowości Rowerowe
Napisano 07 czerwiec 2022 - 08:22
Teraz zacząłem się zastanawiać nad jazdą na nowej Madonce w deszczu.
Wiem, że jazda w deszczu nie jest czymś, co ktokolwiek by planował, ale każdemu regularnie trenującemu trzepakowi zdarzy się kilka razy w roku wpaść pod chmurkę.
Ta dziura jest idealnie w miejscu, w które katapultowany jest piach z wodą, błotem i syfem. Czyli można się spodziewać, że wszystko będzie pryskało prosto na dolną rurę i zamocowane na niej bidony. A stopy kolarza oprócz ataku wody spod przedniego koła będą teraz obrywały również z drugiej flanki.
Napisano 07 czerwiec 2022 - 09:11
Sure, Sure.
Dlaczego o tym napisałem. W moim TCR jest taka płetwa. Deszcz i piach idealnie strzelają właśnie w nią oraz w sztycę. Do tego stopnia, że deszczowy syf mi to miejsce dość solidnie wypiaskował i z błyszczącego lakieru zrobił się zmatowiony. Dotyczy to całej tylnej strony rury podsiodłowej. Tę płetwę okleiłem bezbarwna folią właśnie z tego powodu. Niestety wiosną miałem sporo pecha do pogody i często łapały mnie przelotne opady.
Piasek tak naprawdę wysypywany jest ze wszystkich miejsc na obwodzie koła. To nie jest tak, że on jest przyklejony i strzela dopiero w górę, w siodło. Oczywiście po drodze odpada go więcej, ale nadal sporo tego syfu z wodą trafi właśnie w tę dziurę nowej Madonny.
W moim rowerze jeszcze jest taki schodek na dole rury podsiodłowej, w miejscu łączenia z dolnymi ramionami trójkątów. I ten schodek też jest już cały zmatowiony. Nie widać tego tak dobrze na zdjęciu - chodziło mi tylko o pokazanie, o które miejsce chodzi. Tam też strzela piasek. Choć oczywiście już na pewno mniej niż w siodło.
Napisano 07 czerwiec 2022 - 10:56
Bardziej bym się obawiał że taka konstrukcja mocowania sztycy będzie narażona na pękanie, no ale może ktoś to policzył i odpowiednio uwzględnił. Bo dźwignia jest spora, a podparcie niewielkie.
Napisano 07 czerwiec 2022 - 20:50
Coby nie mówić o Treku i jakkolwiek niektórym się może nie podobać jeden czy drugi rower to w policzenie wszystkiego aby sensownie grało to u nich w sumie wierzę
Tak, głownie ma grać kasa. Z rowerami jest już różnie. Zaprosiłbym się np. na ustawianie nachylenia siodełka na karbonowej sztycy w Emondzie. Poznałbyś przykład kunsztu inżynierów z Treka. O genialnym suporcie BB90 już nie wspomnę, w sobotę łożysko wyszło mi razem z korbą, a drugie wyjąłem palcami. Zero wody, syfu czy piachu. Po prostu tak to "sensownie gra".
Napisano 08 czerwiec 2022 - 13:54
Coby nie mówić o Treku i jakkolwiek niektórym się może nie podobać jeden czy drugi rower to w policzenie wszystkiego aby sensownie grało to u nich w sumie wierzę
Nooo stosunek ceny sprzętu do jego masy bardzo korzystnie dla klienta liczą, nigdy "za mało roweru" nie dostaniesz xd
- Invincible. lubi to
Napisano 10 czerwiec 2022 - 09:12
Tak, głownie ma grać kasa. Z rowerami jest już różnie. Zaprosiłbym się np. na ustawianie nachylenia siodełka na karbonowej sztycy w Emondzie. Poznałbyś przykład kunsztu inżynierów z Treka. O genialnym suporcie BB90 już nie wspomnę, w sobotę łożysko wyszło mi razem z korbą, a drugie wyjąłem palcami. Zero wody, syfu czy piachu. Po prostu tak to "sensownie gra".
W nowych jest T47 =D
Napisano 30 czerwiec 2022 - 16:29
Nowa Madone No. 7
https://www.trekbike.../madone/c/B213/
SLR 6 za 37,5k z 105 Di2 =D
Ale 7,75 kg dla rozm. 56 to jest imo zacna waga jak na ten rower.
Dla mojego 54 dałoby się lekko zejść poniżej 7 kg zmieniając same koła =D
Wizualnie dramat
Za ten kolor to ktoś powinien beknąć. Nawet nie wiadomo jaki to rower....
- artho lubi to
Napisano 30 czerwiec 2022 - 16:36
Nowa Madone No. 7
https://www.trekbike.../madone/c/B213/
SLR 6 za 37,5k z 105 Di2 =D
Ale 7,75 kg dla rozm. 56 to jest imo zacna waga jak na ten rower.
Dla mojego 54 dałoby się lekko zejść poniżej 7 kg zmieniając same koła =D
Wizualnie dramat
Za ten kolor to ktoś powinien beknąć. Nawet nie wiadomo jaki to rower....
Nie widać z kilometra, że to TREK. Ja bym obkleił!
Napisano 30 czerwiec 2022 - 18:59
Czyżby trek od swoich projektantów zaczął wymagać czegoś innego niż upchnięcia jak najwoekszego napisu? Trochę słabo, najlepszą robotę na świecie mieli
BTW chyba psychicznie bym nie uniósł robienia przelewu na 37k za rower na 105 (niech i będzie ze złota ale to nadal 105)