Taka ciekawostka na dziś
, świat marketingowców i teoretyków legł w gruzach ![]()
Różnice są rzędu 0,05s na odcinku drogi
https://bit.ly/3gY8B2d
Napisano 13 lipiec 2020 - 11:38
Taka ciekawostka na dziś
, świat marketingowców i teoretyków legł w gruzach ![]()
Napisano 13 lipiec 2020 - 11:52
Jak się poruszasz w miarę jednostajnie to owszem. Jak nie jedziesz na torze albo w wyścigu z zamkniętym ruchem ulicznym to nie będzie do końca prawda. Znacząco wzrośnie ilość przyspieszeń i tu masa rotująca będzie miała wpływ. Typowy amator jeżdżący dla własnej satysfakcji raczej odczuje różnicę. Przy kilkukilometrowym podjeździe 6-8% wielu ludzi zaczyna "puchnąć" i zaczyna się przepychanie pedałów. Każde przepchnięcie to chwilowe rozpędzanie masy rotującej. Owszem, jak ktoś jest w stanie pojechać to płynnie z kadencją rzędu 80-90 to jemu ta masa nie zaszkodzi. Tak mi się wydaje "na czuja". W niedzielę zmieniłem opony na 200g lżejsze (w sumie ubyło 400g) i sporo pobiłem swój rekord średniej prędkości. Nie wiem na ile to zmiana masy a ile zmiana oporów toczenia...
Napisano 13 lipiec 2020 - 13:33
Nie wiem jak to jest, ale zmieniłem trzy tygodnie temu kółka na takie o 350-400 gramów lżejsze i pykam wszędzie nowe PRy na przełęczach. Ale może to ja jestem mocniejszy, a koła nic nie mają do rzeczy, choć dziwne, że nagle taki progres. Chętnie oglądnę film, bo temat ciekawy.
Napisano 13 lipiec 2020 - 15:25
Na stromej ściance (ostatnie 4km Karkonoskiej, średnio 12% nachylenia) gdy porównałem (przed chwilą na Stravie) dwa przejazdy:
Przy ~2kg różnicy (ja + rower, 2kg to ok 3,5% różnicy w masie zestawu) i ~tej samej mocy (2W różnicy) wyszło 30sekund "opóźnienia" na 19 minut jazdy.
Im bardziej płasko tym różnica wyjdzie mniejsza. Czy to dużo czy mało kwestia uznaniowa. Jak już porównujemy ciekawostki ![]()
Napisano 14 lipiec 2020 - 08:02
Taka ciekawostka na dziś
, świat marketingowców i teoretyków legł w gruzach
Różnice są rzędu 0,05s na odcinku drogi. Rower ważący 7kg z kołami 1500g, pojedzie pod górę tak samo jak rower ważący 7kg z kołami 2000g. Podobnie na płaskim i z górki
. Idąc dalej, rower z cięższymi kołami będzie jechał lepiej (efekt koła zamachowego i rozpędzonej masy rotującej, znane są nawet przypadki dociążania kół /obręczy/ w przypadku jazdy po torze)
. O wiele więcej dadzą cięższe koła areo niż lżejsze koła ze słabym aero
.
Oczywiście mówimy o przypadku, gdzie masa roweru jest taka sama.
https://bit.ly/3gY8B2d
"Trochę" trudniej złożyć rower 7kg z kołami 2kg:)
Napisano 14 lipiec 2020 - 12:35
Proszę Was. Wsiądźcie sobie na rower 9kg z kołami 3kg i 9kg z kołami 1.5kg i stożkami. Potrenujcie dynamiczne wyjścia z zakrętów, sprinty, rozpędzania. Skoczcie na jakiś wyścig, na którym będzie dużo skoków i zaciągów. A potem powiedzcie, czy aby na pewno 'lżejsze koła nic nie dają' ![]()
Napisano 15 lipiec 2020 - 18:15
Napisano 15 lipiec 2020 - 18:28