Cześć, możecie powiedzieć gdzie zrobić bikefittning na Śląsku ?
Jest np. Bikefitting Gliwice, ale nie wiem czy ktoś z was miał z nimi styczność ?
Widziałem też salon Treka w Bielsku i ewentualnie Veloart w Krakowie.
Mam dolegliwości kręgosłupa lędźwiowego i nie chciał bym ich pogłębiać
Posted 27 July 2020 - 05:56
Posted 28 July 2020 - 05:12
Ja polecam https://bhbw.pl/
Przed kupnem swojego roweru zdecydowałem się na fitting odnośnie wyboru rozmiaru, bo zawsze byłem gdzies pomiędzy oraz pomocy w ustawienia, bo często miałem różnego rodzaju drętwienia.. Nadgarstki, krocze.. Pomiar robiłem rok temu i kosztował 700 zł. Rower kupiłem na początek używany żeby nabrać pewności, że tych bólów się rzeczywiście pozbyłem i najlepszą odpowiedzią będzie informacja, że w niedziele pokonałem 262 km w 10:27h i było dobrze :-)
Posted 19 August 2020 - 06:51
W Poniedziałek odbyłem Bikefitting w Fabryce Rowerów w Częstochowie i muszę przyznać, że naprawdę Michał zna się na swojej robocie. Dostałem nieco mniej agresywną pozycję niż chciałem na początku, ale ze względu na mój kręgosłup muszę jeszcze nad sobą popracować.
Siodełko poszło w górę o prawie 3cm, miałem wcześniej źle zmierzony przekrok i wyszło mi jednak 86 cm
Manetki też w górę, bloki ustawione lekko na zewnątrz, wkładki do butów (muszę się do nich jeszcze przyzwyczaić).
Podkładki pod kierownicę powróciły na swoje miejsce.
Wszystko precyzyjnie ustawione co do mm. Cała czynność trwała ponad 3 godziny, dostałem zestawy ćwiczeń zarówno na mój kręgosłup jak i ćwiczenia rozciągające.
Pozycja jest komfortowa ale średnia prędkość przy podobnej mocy nie spadła, więc strat raczej nie będzie. Z wkładkami dużo lepiej rozkłada się siła po bucie i pedałach. Nie ma takiego punktowego nacisku, jaki miałem wcześniej. Buty przy okazji też zmieniłem, bo moje podstawowe Shimano niestety już się trochę rozlazły
Nie mam porównania do innch Bikefitterów i jestem amatorem. Ale uważam, że to dobrze wydane pieniądze w przypadku Fabryki Rowerów.
Na początku chciałem jechać do Gliwic, ale zniechęciła mnie rozmowa przez telefon i przechwalanie się, że tylko tam jest prawilny fizjoterapeuta a cała reszta to amatorzy Ogólnie dodzwonienie sie do Fan Sportu w Gliwicach graniczy z cudem.
Posted 19 August 2020 - 07:04
No ja dostaję białej gorączki jak bf podczas sesji sprawdza zamówienia, odbiera telefony sprawdza czy ma towar na stanie no nie wiem bo ogólnie jestem nerwus ale takie wisienki mi się trałiły. Ale żeby nie było że tylko narzekam to podkładki pod bloki usunęły kujący ból w okolicy lędźwi choć sam ból kręgosłupa pozostał. No i w mgnieniu oka serwisant usunął ocieranie tarczy o klocki. Jak to zrobił nie wiem ale dla mnie magia:-) Tak jak już wcześniej wspomniałem na moje uwago bf już nie odpowiada. Generalnie drugi raz bym nie pojechał :-) mając poziomicę laserową kamerkę i trenażer.
Posted 19 August 2020 - 07:58
No jak Bikefitter sprawdza zamówienia, sprzedaje rowery i jeszcze serwisuje to trochę słabo. Jak nie odbierają to wypada chociaż oddzwonić. Co do Twojego przypadku to laser i trenażer to jedno, ale jak widziałem jak jest ustawiany np. kąt kierownicy i siodełka to sam bym tego nie zrobił, tym bardziej że czasami małe zmiany sporo wprowadzają. Moim zdaniem źle trafiłeś po prostu
Posted 19 August 2020 - 10:27
No tak, ale pozycja wyjściowa to przekrok - 10 cm i tą wartość należy ustawić od środka korby do środka siodełka. Jak mi zmierzyli 83 cm to miałem 73 D
do środka siodełka czy do góry siodełka?
czyli co ustawiają na podstawie ''wzoru Lemonda''.....83*0,883= ca 73 https://portal.bikew...a_c_na_siodelku
Ja mierzę tak jak w linku powyżej piszą czyli do góry siodełka i zawsze do tego wyniku coś tam dodaję, żeby mieć wyżej. To co wychodzi ze wzoru to noga jakby za bardzo zgięta jednak albo inaczej za ''mało wyprostowana'' w najdalszym punkcie.
Reply to this topic
Also tagged with one or more of these keywords: bikefitting
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Merida Speeder 300 Jaki Rozmiar Wybrać?Started by kudlaty_00 , 26 Aug 2020 merida, speeder, bikefitting |
|
||
Trening, zdrowie i wszystko co z tym związane →
Trening i zdrowie →
Bike Fitting Polska ZachodniaStarted by tomek1234 , 02 Mar 2017 bike fitting, bikefitting |
|