Noszę się z zamiarem wymiany przedniej przerzutki 105 R7000 na FD R9100. Czy ktoś dokonał takiej zamiany i może coś powiedzieć w tym temacie. Nie jestem zadowolony z pracy pomimo różnych ustawień albo łańcuch ociera o duży to o mały blat. Nie jestem też zadowolony z trymowania które ma mały skok. Proszę o info czy warto?

Zamiana 105 Tki Na Dura Ace
Napisano 18 wrzesień 2020 - 14:53
Ustawia się tak samo, w budowie to pewnie kosmetyka i niższa waga.
Moim zdaniem mechaniczny dura ace jest trochę bez sensu.
Właściwie jedyna sensowna inwestycja ponad 105 to ultegra di2.
Moje osobiste zdanie, ktoś się może nie zgodzić. Ja patrzę na to czysto przez stosunek funkcjonalność/cena.
- mikroos, artho i manfred lubią to
Napisano 18 wrzesień 2020 - 17:21
Nawet jeśli są nowe, to nie jest powiedziane, że gdzieś się minimalnie nie zgięła przy montażu.
Ja u siebie walczyłem z r8000 długi czas. W końcu wymieniłem linkę i pancerz - od razu lepiej.
Napisano 18 wrzesień 2020 - 18:47
Jeżeli Di2 pod tarcze, to za 4000 nie złożysz. Zostawiając korbę i hamulce, graty (z nadajnikiem) po normalnych cenach (np. Cyklomania) to delikatnie ponad 5000. Warto rozglądać się za promocjami na całe zestawy w angielskich sklepach.
P.S. Moim zdaniem przednia przerzutka w R7000 działa zaje..fajnie. Skrajnych przełożeń nigdy nie używam.
Napisano 18 wrzesień 2020 - 18:54
lukaszzsch, dnia 18 Wrze 2020 - 16:11, napisał:
Kiedy ci ociera łańcuch, na jakich przełożeniach?
Robię wszystko tak jak szjbajk na swoim filmie. Naciągam delikatnie linkę i zrównuję kreski napięcia linki. I jak ustawię dosłownie na milimetry odstęp łańcucha od prowadnika na małym blacie i dużej koronce to tutaj nie ociera. Ale jak dam na duży blat i małą koronkę to wtedy śrubkami nie mogę wysunąc prowadnika na zewnątrz i łańcuch ociera o prowadnik. Natomiast jak odkręce wszystko i silniej naciągnę linkę to znowu na dużym blacie i małej koronce jest spoko ale jak dam na emeryckie przełożenie mały blat i duża koronka to znowu nie mogę prowadnik przesunąć bliżej ramy. No krew mnie zalewa z tą przerzutką. I pomyśleć że miałem kiedyś stare dwie ultegry i na nie psioczyłem
Napisano 18 wrzesień 2020 - 18:55
Chrobotanie na skrajnych przekosach było, jest i będzie w mechanicznych systemach. Di2 to skutecznie maskuje, a tymczasem wystarczy nauczyć się korzystać poprawnie z przerzutek
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 18 wrzesień 2020 - 19:17
mikroos nie na skrajnych !!! Duży blat z przodu i mała koronka z tyłu oraz mały blat z przodu i duża koronka z tyłu. to nie skrajne położenia. Nie wiem czy ja źle pisze czy Ty źle czytasz. Chodzi o to że jak nie ociera na jednym to ociera na drugim
Dodaj odpowiedź