Skocz do zawartości

Zdjęcie

Giant Tcr Advanced Pro 0 Disc Rozmiar Ramy

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 342 postów

Napisano 23 wrzesień 2020 - 14:11

Witam
Mam pytanko czy ktoś może posiada z nowszych tcrów? Mam 178 cm wzrostu i zastanawiam się nad rozmiarem. M czy tez Ml
Posiadanemu kiedyś TCR slr z 2015 roku w rozmiarze M i było ok choć butem delikatnie chaczylem przedniego koła.
Tutaj jednak martwi mnie w rozmiarze M bardzo krótka rura podsiodłowa i czy dam radę ustawić wystarczająco wysoko siodełko.
Geometria ramy bardzo podobna również do TArmaca sl6 którego posiadałem w rozmiarze 54 lecz również chaczyłem butem o koło.
W Tarmacu rura podsiodłowa to 500 a w TCR to tylko 440 i stad moje wątpliwości.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdr

#2 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3217 postów

Napisano 23 wrzesień 2020 - 16:01

Może źle patrzę, ale widzę rurę podsiodłową nie 440, ale 470 mm w rozmiarze M.

#3 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 342 postów

Napisano 23 wrzesień 2020 - 16:57

Dziękuje za poprawienie, rzeczywiście jest 470mm ale to i tak mniej o 3 cm względem tarmaca

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#4 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 23 wrzesień 2020 - 17:00

Z ciekawości tak spytam. W czym przeszkadza to haczenie butem o koło?
Przecież to ma miejsce najwyżej na postoju.
Jeszcze też trochę zależy od ustawienia bloków i rozmiaru buta.

#5 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 342 postów

Napisano 23 wrzesień 2020 - 17:49

To haczenie rzeczywiście przeszkadza tylko w sumie przy bardzo powolnej jeździe ale włączyła się czerwona lampka czy tak być powinno:p Rozmiar buta tez nie mały bo 46 :/

#6 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 893 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 23 wrzesień 2020 - 19:06

Ja haczę butem przy każdej ramie szosowej ... taki urok małych rozmiarów. Jak już przyzwyczaisz się do tego to absolutnie nie ma z tym problemów.

#7 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 postów

Napisano 24 wrzesień 2020 - 15:03

Mam pytanko czy ktoś może posiada z nowszych tcrów? Mam 178 cm wzrostu i zastanawiam się nad rozmiarem. M c

Mam tyle samo i tylko M wchodzi w  rachubę. A w dodatku mam bardzo duży przekrok jak dla tego wzrostu (87cm) i nigdy nie zabrakło sztycy - miałem TCR z 2011 i TCR z 2016

#8 Kolunio

Kolunio
  • Użytkownik
  • 342 postów

Napisano 24 wrzesień 2020 - 15:52

Dziękuje za informacje wiec zamawiamy M

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#9 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 25 wrzesień 2020 - 08:06

Mam tyle samo i tylko M wchodzi w  rachubę. A w dodatku mam bardzo duży przekrok jak dla tego wzrostu (87cm) i nigdy nie zabrakło sztycy - miałem TCR z 2011 i TCR z 2016

Ale jeśli długie nogi, to proporcjonalnie krótszy tułów, TCRy są wyjątkowo długie, bodajże 555mm przy M (nie mam tabeli przed oczami). Ale warto to wziąć pod uwagę, a nie tylko przekrok i długość rury podsiodłowej. Mi akurat ten sloping pasuje bo mam krótkie nogi i rower nie wygląda śmiesznie jak przy klasycznej geo np. Cannondale ;)

#10 przegibek

przegibek
  • Użytkownik
  • 260 postów

Napisano 25 wrzesień 2020 - 19:44

TCR ma 550mm górnej rury, nie wprowadzaj zamieszania jeśli tego nie wiesz. Ba, ty nawet chyba nie wiesz że i mostek ma wpływ na długość roweru...

I nie jest to żadna "wyjątkowo długa rama", akurat to 550 to o wiele sensowniejsza długość niż najczęściej spotykane w M-kach 545mm.

O długich nogach pisałem tylko po to żeby upewnić użytkownika Kolunio że mu sztycy wystarczy.

Powtarzam - dla wzrostu 178cm idealny rozmiar TCR to M. Ja nie teoretyzuję. A jeśli nie wierzysz anonimowi z forum to zajrzyj na stronę producenta (ach, zapomniałem, ty tego nie lubisz, wolisz zasadą "coś dzwoni, ale nie wiadomo w którym kościele".

I co to ma do rzeczy że "ale jeśli długie nogi, to proporcjonalnie krótszy tułów"? Niejeden raz tu o tym czytałem, jak to forumowi eksperci  oceniają rozmiar roweru przy pomocy  długości korpusu i nóg, zapominając że brak im jeszcze jednej istotnej niewiadomej do takich spekulacji - długości RĄK!

No, chyba że ci eksperci trzymają w czasie jazdy kierownicę w zębach, gdy czytam te teorie  to i to wydaje się całkiem możliwe u niektórych :)))

• B00mer lubi to

Dodaj odpowiedź