Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowa Korba 50/34 Alternatywa Dla Dura-Ace

29 odpowiedzi w tym temacie

#1 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 668 postów
  • SkądKrosno

Napisano 29 październik 2020 - 11:34

Cześć.

Chciałem zmienić korbę na lżejszą i ładniejszą niż Ultegra 6800.

Naturalnym następcą jest Dura-ace R9100 Cena bez Vat ok 1600 zł waga 617 gr.

Może ktoś ma jakieś inne propozycje. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie linki i sugestie. Chodzi mi o konkretne propozycje w porównywalnych parametrach wagowych i cenowych.

#2 renton

renton
  • Użytkownik
  • 445 postów

Napisano 29 październik 2020 - 12:36

Czy jest sens wydawać 1600 pln na samą korbę?
Za połowę tej kasy kupisz nową ultegrę R8000 ( bodajże 670g dla 50-34 , 172.5 mm).
Sam ostatnio kupiłem taką nową korbę za 600 pln.
Wiadomo , że Dura Ace to lux malina, ale?
Patrzyłeś ceny samych blatów do DA 9100 jakby przyszło je wymienić z powodu zużycia?
To tylko moje zdanie, ale za tą cenę szedł bym w korbę Ultegry R8000 i lewostronny pomiar mocy do niej.

#3 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 668 postów
  • SkądKrosno

Napisano 29 październik 2020 - 12:55

Sensu nie ma, ale nie chodzi o sens.

Walczę o gramy i lubię ładne rzeczy. Dlatego chcę coś zmienić w rowerze. Pomiar mocy zupełnie mnie nie interesuje.

#4 renton

renton
  • Użytkownik
  • 445 postów

Napisano 29 październik 2020 - 12:56

Tak myślałem
Droga wolna.
Wymień śruby mostka, itp na tytan.

#5 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 październik 2020 - 12:59

Jeżeli walczysz o gramy to shimano ma generalnie ciężkie korby bo twardo obstawiają alu i bronią się przed karbonem. Jeżeli jednak bardziej chodzi o wygląd czy spójność napędu to kupuj DA i nie pytaj :)

#6 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1038 postów
  • SkądStargard

Napisano 29 październik 2020 - 13:25

Jak chcesz, żeby było ładnie to zakup same ramiona korby od Shimano, a do tego blaty od Absolute Black. Moim zdaniem wyglądają świetnie, choć wiadomo rzecz gustu. Poza tym są lżejsze od standardowych Shimano i są dostępne w wersji owalnej i okrągłej.

#7 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 668 postów
  • SkądKrosno

Napisano 29 październik 2020 - 13:44

Jest to jakiś pomysł. Gdzie można kupić same ramiona bez pomiaru mocy?

Dzięki

#8 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1038 postów
  • SkądStargard

Napisano 29 październik 2020 - 14:03

Pozostaje polować w inernecie, ewentualnie kupić kompletną korbę i odsprzedać oryginalne blaty.

#9 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 29 październik 2020 - 17:55

Jaka masz mufe w ramie? Jakbys mial PF30, w dobrych pieniadzach mozna miec cos juz w okolicach super lajt korb. Sram Red BB/PF30 cos ok 370g, do tego jakies lekkie zebatki np Extralite ok 97g i masz zestaw 460-470g.

Ta korbe mozna ladnie pozbawic lakieru i ewentualnie czyms zabezpieczyc. W tym momencie mamy ladna karbonowa, lekka korbe, ktora nie grzyzie sie z inna grupa.

#10 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3217 postów

Napisano 29 październik 2020 - 18:22

Czy ładna to rzecz gustu,ale FSA podaje masę 534 gramy.

#11 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 668 postów
  • SkądKrosno

Napisano 29 październik 2020 - 19:46

Mufa jak w Canyon ultimate slx. Napęd Shimano 2×11.

#12 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 893 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 29 październik 2020 - 22:50

Czyli BB86, wybór dosyć ograniczony.

#13 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 29 październik 2020 - 23:32

To Sram Red odpada, bo chociaz mozna byloby zalozyc male lozyska ale oski nie starczy.
Odnosnie gustu, to cokolwiek innego niz nudna jak flaki Ultegra bedzie cieszylo oko ;)
Problem w tym, ze wszystkie korby z oska 24mm sa stalowe i tu lekko nie bedzie. Lekkie karbonowe, czy nawet aluminiowe opcje sa z oskami alu 30mm, pomijam Ti Campe.
Jeszcze jakbys byl w stanie zaakceptowac mniejsze lozyska, mozna poszukac czegos z karbonowych korb 30mm dluzsza oska np. Easton EC90sl, cos ze wspomnianego FSA. Mam np korbe Lightning 30mm, ktora z pajakiem wazy ok 380g i mozna zalozyc ja do bb86, kompromisem beda lozyska. Do tego wspomniane zebatki Extralite i mamy korbe ok 480g.

#14 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 893 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 30 październik 2020 - 08:22

Nie szedłbym w te mniejsze łożyska, chyba ze ktos lubi je wymieniać co 1 tysiąc kilometrów.

Przerabiałem u siebie, po 3 wymianie mi się znudziło xD

• kaloo lubi to

#15 chlebu

chlebu
  • Użytkownik
  • 668 postów
  • SkądKrosno

Napisano 30 październik 2020 - 08:33

Czyli można pokusić się o stwierdzenie, że przy mufie BB86 bez żadnych kombinacji pasuje tylko Shimano? W moim przypadku Dura-ace?

#16 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 893 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 30 październik 2020 - 09:17

Tak własnie działa rynek. Shimano celowo wprowadziło ten standard, żeby utrudnić innym producentom sprzedaż swoich produktów.

#17 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 30 październik 2020 - 10:14

Ja bym tu nie winil Shimano, a raczej producenta ramy, ktory wybral taki, a nie inny standard mufy, ograniczajac na starcie wybor korb. Korby z 24mm z powodzeniem montuje sie do ram pod oski 30mm. To juz BSA bylby tutaj lepszym rozwiazaniem, tam mozna zalozyc korby 30mm z pelnymi lozyskami, no ale to juz gdybanie.
Masz jeszcze Rotora ale tu nawet z lekkimi zebatkami bedzie 600g +.

#18 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 697 postów

Napisano 30 październik 2020 - 13:38

Tak własnie działa rynek. Shimano celowo wprowadziło ten standard, żeby utrudnić innym producentom sprzedaż swoich produktów.

Serio? Jeszcze jakieś inne teorie spiskowe przytoczysz?

Wymiar 24 mm to prawie najsensowniejszy wymiar w z punktu widzenia sztuki inżynierskiej przy zachowaniu zgodności z BSA. A gdy wprowadzano HT2 to standard BSA dominował.

Łożyska produkowane są w szeregach. I możliwe wewnętrzne wymiary łożysk to 22,25,28 i 30. (32 już jest większe od BSA).

I teraz sensowne wymiary to 25 i możliwość kołnierzy ze słabszego materiału lub 28 bez kołnierzy.

Pewnie jeszcze bardziej sensowne byłoby oś 27 mm, łożysko 28 mm i plastikowa redukcja.

30 mm bez kołnierzy (oś bezpośrednio w łożysku) mimo, że jest tak produkowane (łożyska BSA30, megaevo) nie jest zbyt sensowym rozwiązaniem. Zostaje rura cienkościenna, która ma małą wytrzymałość na ścinanie. Można znaleźć przykłady ściętych misek (pewnie głównie w MTB przez dropy ale trudno planować standard tylko dla 60 kg wycieniowanych zawodników).

Pierwsze korby shimano HT2 miały osie z aluminum. Łożyska są ze stali łożyskowej. Te plastikowe podkładki w łożyskach HT2 redukujące łożysko 25 mm do wymiaru osi 24 mm są bardzo sensowne (tanie, łatwo wymienialne, biorące na klatę różnice w twardości materiałów).

[...] To juz BSA bylby tutaj lepszym rozwiazaniem, tam mozna zalozyc korby 30mm z pelnymi lozyskami, no ale to juz gdybanie. [...]

j.w.  30 mm w BSA nie jest wcale takie fajne. Zresztą 30 mm w obecnym baaardzo popularnym wydaniu ma wadę: oś aluminiowa w łożysku stalowym. Fajniejsza byłaby np. oś 29 mm z plastikową przekładką między łożyskiem a osią. Zdarcie anody to standard w takich korbach a często i zaczyna obrabiać oś. A w shimano osie są zazwyczaj jak nowe po całkiem dużych przebiegach.

Swoją drogą czy SRAM DUB ma przekładkę (bo oś mniejsza niż 30mm o ile pamiętam)?

[...] Problem w tym, ze wszystkie korby z oska 24mm sa stalowe i tu lekko nie bedzie. [...]

Paradoksalnie są stalowe by było lżej. Pierwsze osie były aluminiowe (np. ultegra 6600). Ale wyszło, że rura cienkościenna stalowa jest lżejsza niż grubościenna aluminiowa.

A wracając do tematu to zobacz chlebu, czy optycznie podobają Ci się blaty absoluteblack w korbach dura-ace. Bo dla mnie to wygląda fatalnie. Już nie chodzi tu o łowickie wycinanki na blacie ale o sam wygląd płaskiej tarczy w korbie dostosowanej do blatu nazwijmy to grubego przy śrubach mocujących (pewnie jest na to jakaś fachowa nazwa).

• Prozor lubi to

#19 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1038 postów
  • SkądStargard

Napisano 30 październik 2020 - 13:43

A wracając do tematu to zobacz chlebu, czy optycznie podobają Ci się blaty absoluteblack w korbach dura-ace. Bo dla mnie to wygląda fatalnie. Już nie chodzi tu o łowickie wycinanki na blacie ale o sam wygląd płaskiej tarczy w korbie dostosowanej do blatu nazwijmy to grubego przy śrubach mocujących (pewnie jest na to jakaś fachowa nazwa).

Sam zdecydowałem się na blaty AB, ale złą estetykę dość znacznie poprawiają zaślepki śrub, które maskują różnicę poziomu pomiędzy blatem i korbą. Gdyby nie to, to na pewno nie zdecydowałbym się na AB, bo moim zdanie bez tych maskownic wygląda to źle.

#20 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 2000 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 październik 2020 - 14:13

Sam zdecydowałem się na blaty AB, ale złą estetykę dość znacznie poprawiają zaślepki śrub, które maskują różnicę poziomu pomiędzy blatem i korbą. Gdyby nie to, to na pewno nie zdecydowałbym się na AB, bo moim zdanie bez tych maskownic wygląda to źle.

Czy te poładniające śruby AB są wciąż droższe od samej tarczy? ;) 

Dodaj odpowiedź