Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szprycha(Tylna) Do Kół Dt Swiss Rr 21 Dicut

29 odpowiedzi w tym temacie

#21 Yudo

Yudo
  • Użytkownik
  • 698 postów

Napisano 19 czerwiec 2023 - 18:52

[...] .Pytanie czy Idzie gdzieś w Polsce kupić ten zestaw naprawczy WXKRR21XX1475S czy trzeba zamawiać z zagranicy.

[...]

Uderz do dt4you. Wg cennika 92 PLN -> https://dt4you.com/w...WE_MY22_23.xlsx

Choć pewnie na zamówienie i trochę trzeba poczekać.

#22 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1565 postów
  • Skądpolska

Napisano 22 czerwiec 2023 - 21:06

Niestety tego zestawu nie mają. Dostałem propozycje ''paczki szprych '' za......170 pln . Aż chore to jest - zwykłe ,ledwo kręcące się koła a taki ''exsclusive'' z szprychami.

#23 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 czerwiec 2023 - 04:56

Niestety, klasyka. Każdy sprytny dealer pierwszą działkę daje gratis, a za kolejne policzy bandyckie pieniądze, kiedy kupujący się uzależni.

Choć w sumie to i tak nieźle, że istnieje jakakolwiek możliwość zakupu. W Shimano najczęściej po 2 latach od premiery kół szukaj wiatru w polu.

Koła systemowe to największe zło(dziejstwo).

• Marcin321 lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#24 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 czerwiec 2023 - 18:22

Ja mam i mi zalega taki zestaw do r23 spline, który kiedyś kupiłem na wszelki wypadek, kupując koła. Kół już dawno nie mam a zestaw w piwni zalega...
Może coś by podeszło?
WXK0R23XX1259S

#25 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 23 czerwiec 2023 - 18:22

J

#26 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1565 postów
  • Skądpolska

Napisano 25 czerwiec 2023 - 18:29

Dzięki za info.

Ten zestaw WXK0R23XX1259S nic nie potrafię znaleźć w sieci, raptem kilka odnośników  .....dla porównania ten mój WXKRR21XX1475S   jak się wpisze to wyskakuje co dokładnie zawiera zestaw np https://www.bike-com...0-DICUT-p64284/ 

Zamówiłem w piątek    WXKRR21XX1475S z ....Hiszpani( o ile to w ogóle Hiszpania ,bo konto jakby Japonia ) zobaczymy.

Potrzebna szprycha o długości 279 z takim ''łebkiem'' nie do końca okragłym  - nazywa się to Straight Pull  o ile dobrze zrozumiałem jakiś rysunek/opis z sieci. Według DT Polska to szprycha o numerze/typie SACS20279S00200249

https://www.fotosik....ae602f917b04a8c

#27 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1038 postów
  • SkądStargard

Napisano 25 czerwiec 2023 - 19:45

Ten spłaszczony "łeb" to t-head. Było o tym pisane na początku tego wątku.

#28 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1565 postów
  • Skądpolska

Napisano 30 styczeń 2026 - 23:16

Może ktoś doradzi.

Koło tylne z ''tematu''  tj.RR DICUT 21 ( na hamulec obręczowy) w końcu  wg DT SWISS zrobiło się ''nienaprawialne''. 

Kolejny raz pękła szprycha , znowu w tym samym miejscu tzn. od strony kasety , do tego pękła druga szprycha, zrobiła sie 8- ka  

W serwisie stwierdzili, że szprychy są poskręcone, obręcz też posiada jakieś uszkodzenia......ale piasta  240 s (tam 24 szprychy ) jest OK.

Teraz pytania:

-czy jest sens zbudować w oparciu o tą piastę tylne koło ( mam przednie, jest OK).Jeśli tak to jaką kupić obręcz i jakie do tego szprychy. W tym moim kole są szprychy cytat ''mix of Aerolite and Aero Comp''. 

-czy tylko takie szprychy do tej piasty pasują , czy można dobrać  jakieś ''normalne''.... w sensie jak znowu pęknie szprycha to będzie bezproblemowa możliwość zakupu takiej szprychy ( a nie wysyłki w celu naprawy do DT SWISS....kilka razy im wysyłałem ) 

- czy obręcze ( na 24 szprychy )  np R460 , czy RR 511....jakieś inne pod tubeless  będą współpracowały z tą piastą

#29 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 luty 2026 - 13:53

Możesz te piasty dać komu co zapłata i jakieś karbony ci od tego zrobi, szprychy dobierze. Chyba że koniecznie chcesz Alu.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#30 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1565 postów
  • Skądpolska

Napisano 11 luty 2026 - 22:29

Nie, z karbonów( obręczowych ) po pól roku jazdy się zdecydowanie wyleczyłem- jak dla mnie zbyt ryzykowne.

Przegrzanie obręczy x2 - pierwszy raz '' dzwon''....na szczęście  skończyło się na obtarciach , drugi raz bez strat  bo zapobiegawczo zamontowałem do tubelesów wkładki (polecam to może uratować życie/zdrowie)  .....i tylko centra/8 ka   na której jednak byłem w stanie dojechać te 30 km do domu potem dopiero się okazało że prawie na kapciu.  W sensie , jak jest stromy  kilkunasto % zjazd na którym trzeba hamować to akurat te koła, które miałem.....zdecydowanie się nie nadają.

Kupiłem obręcz dt 411, wydaje się że to prawie dokładnie taki sam wymiar jak to co miałem.

Pytanie teraz jakie szprychy do tego kupić ( ewentualnie żeby kupił ten kto będzie zaplatał)  .Czy te co miałem Dt ( z łbem T ) , czy może jakieś inne też będą do tej piasty pasowały. Ze starego koła zostało mi chyba 6 dłuższych ( tam ca. 287 mm i 4 krótsze ca. 278 mm).  

Dodaj odpowiedź