Skocz do zawartości


Baton energetyczny samoróba.


93 odpowiedzi w tym temacie

#61 Gosc_adam.kolarz_*

Gosc_adam.kolarz_*
  • Gość

Napisano 24 kwiecień 2011 - 07:23

ja uważam, że dobre śniadanie, to 3/4 sukcesu, ale batony czy choćby izotonik na krótszych dystansach mogą bardzo pomóc. ważne, by stężenie glukozy nie było za wysokie

#62 drakon

drakon
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • SkądParczew

Napisano 23 luty 2012 - 13:27

stężenie glukozy możesz regulować ilością miodu, ja np robie z niższą zawartością glukozy.

Oto przepis,

paczka płatków owsianych górskich, nie błyskawicznych
szklanka orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
3/4szklanki miodu
2jaja
garść pestek słonecznika
pół garści lnu
pół szklanki oliwy
3/4szklanki mąki pszennej

180C 20-25min

#63 Dandy Horse

Dandy Horse
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 luty 2012 - 15:25

Ogólnie spoko przepis, tylko trochę dużo w nim tłuszczu. Na pewno taki baton będzie smaczny, ale nie bardzo nadaje się do jedzenia w trasie.

Baton energetyczny, czy cokolwiek innego do jedzenia w drodze powinny mieć możliwie dużo węglowodanów, dużo składników mineralnych, trochę błonnika (nie za dużo), może mieć trochę białka i jak najmniej tłuszczu. W czasie intensywnego wysiłku procesy trawienne są właściwie zatrzymane. Trawienie tłuszczu to spory wysiłek dla organizmu i w trakcie jazdy organizm nie będzie czerpać z niego energii. W trakcie długotrwałego wysiłku wątroba i tak jest obciążona, bo organizm zaczyna transportować do niej tłuszcz z tkanki tłuszczowej, aby rozłożyć go na wolne kwasy tłuszczowe, które są dodatkowym (obok glikogenu) źródłem energii dla mięśni. Z tego samego powodu tuż po zakończeniu jazdy nie powinno się objadać tłustym żarciem.

Dlatego idealne do jedzenia w trasie są banany - zero tłuszczu, kupa węglowodanów, potas i witamina C, no i dodatkowo trochę wody. Może trochę ciężko się nimi najeść, ale trudno o coś co ma lepszy skład na tą okoliczność.

#64 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 23 luty 2012 - 15:50

fakt, ale tak przez 3 dni i noce non stop tylko banany i zadnego tluszczu?

#65 drakon

drakon
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • SkądParczew

Napisano 23 luty 2012 - 16:59

Wiem właśnie że sporo tłuszczu, można zmniejszyć ilość orzechów np, jednak wszystkie z nich są całkiem szlachetne. 8-) Można ten przepis dowolnie modyfikować, równie dobrze mogłyby być z samych płatków owsianych, bez rodzynek i orzechów, jedynie ze pół szklanką oliwy ;) Miałbyś wtedy suchy owies klejony miodem :shock: Ja jednak postawie w 30% na smak :mrgreen:

#66 Dandy Horse

Dandy Horse
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 luty 2012 - 17:51

fakt, ale tak przez 3 dni i noce non stop tylko banany i zadnego tluszczu?

No, w przypadku tak długiej jazdy, to nie ma siły i trzeba zjeść coś konkretnego. Ale lepiej tak kombinować, żeby przed, w trakcie i bezpośrednio po jeździe jak najmniej tłuszczu a najwięcej węglowodanów. Można do przepisu dodać mleko w proszku żeby było bardziej zjadliwe. Orzechy wprawdzie są tłuste ale za to mają sporo minerałów. Za to właśnie ten olej bym wykluczył, albo przynajmniej ograniczył.

#67 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Napisano 04 marzec 2012 - 21:51

Ja bym do przepisu wymienił jedną rzecz, która może w znaczący sposób zmienić przyswajanie wszystkich składników w batonie.

Zwykłą mąkę pszenną polecam zamienić na mąkę bezglutenową.

http://www.glutenex....erta/brutto.pdf tutaj macie link firmy w której ja kupuję produkty bezglutenowe. Kiedyś musiałem być na tej diecie i jakoś tak zostało, że większość produktów robi się u mnie z mąki bezglutenowej.

#68 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 marzec 2012 - 15:04

Zrobił się mały offtop związany bezpośrednio z zastosowaniem miodu, więc stworzyłem nowy temat już tylko o miodzie i tam umieściłem te posty:
http://www.forumszos...p=189071#189071

Przy okazji zapraszam do ogólnej dyskusji związanej właśnie z miodem :)
pzdr

#69 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 12 maj 2012 - 21:24

Właśnie skonsumowałem drugi z 24 batoników samoróbek na bazie lekko zmodyfikowanej receptury prozora z pierwszej strony wątku - są niezłe :-D
Polecam dodanie trochę kandyzowanego ananasa pokrojonego w drobną kostkę.

A teraz pytanie - czy coś zrobiłem nie tak, czy może to normalne, że na gotowym wyrobie mleko skondensowane jest na jego spodniej warstwie. Za dużo go dałem czy tak jest zawsze? Może płatki owsiane należałoby trochę dłużej pomoczyć w mleku lub nawet je trochę na patelni potrzymać razem z mlekiem żeby się wszystko ładnie wchłonęło?

#70 tymex775

tymex775
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądKwidzyn

Napisano 17 maj 2012 - 12:08

Bardzo fajny przepis był w majowym (teraźniejszym) Magazynie Rowerowym. Zrobiłem go bez suszonych owoców i i tak był wyśmienity :)

#71 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 maj 2012 - 20:11

natus możliwe, że podczas wypieku całe mleko spłynęło na spód.


#72 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Napisano 20 maj 2012 - 21:44

Pozazdrościć, że chce się Wam tak bawić w lepienie batonów :->
Batoniki musli, ze względu na dużą ilość błonnika, tłuszczów wielonienasyconych oraz węglowodanów złożonych (w końcu głównie składają się z płatków owsianych, orzechów i kokosu) nadają się idealnie na posiłek przed treningiem. Podczas jego trwania istotne jest by dostarczyć węglowodany możliwie jak najlepiej przyswajalne - pomagają w tym izotoniki. Jeśli jednak trening trwa dłużej niż 2-3h, konieczne jest wszamanie czegoś, by nie zwolnić metabolizmu - tutaj niezastąpione stają się banany, daktyle, rodzynki (te ostatnie już mniej). Tak by uściślić ;-)
Jednak wracając do tematu, na pewno spróbuję, przepis prozora prezentuje się fantastycznie.

#73 DawidK

DawidK
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 04 sierpień 2017 - 11:35

Hejka sorki, że odświeżam temat. Po przywitaniu postanowiłem w tym temacie napisać. Jak wspominałem w wątku powitalnym lubię gotować, jako niepełnosprawny staram się robić wszystko by jak najbardziej samodzielny być. I tak szukając przepisów na zdrowe batony zbożowe, trafiłem na ten temat. I wczoraj postanowiłem sobie zrobić batony z przepisu Prozor. I tu mam kilka pytań jako że batony robiłem 1 raz. I wyszyły takie gumowate i nie są tak zwarte trochę się kruszą. I kilka po pokrojeniu się złamało. Zamiast mleka w puszce, bo u nas na mieli tylko słodzone w puszce. A chciałem takie zdrowsze zrobić i użyłem mleka zagęszczonego niesłodzonego  w kartonie i miodu.  Może temu takie wyszły, że nie w puszce mleko było? A może podczas mieszania w misce powinno się masę bardziej ugnieść może zamiast ręcznie użyć miksera, z końcówka do wyrabiania ciast?  A i dałem jak według przepisu 2 łyżki miodu,  ale nie wyszły słodkie moja opinia i mamy. Może jak więcej miodu dam, to słodsze będą. A i czego mogę dodać jeszcze dla smaku myślałem nad wanilia? Pytam temu by  za  drugim razem lepsze wyszły a może takie mają być? 

 

Załączone pliki



#74 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 5759 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 05 sierpień 2017 - 19:48

Kombinuj. Ostatnio w ogóle mleka nie dawałem, robiłem z płatków owsianych, częściowo przemielonych. Zamiast miodu daję odżywkę węglowodanową (cukry proste), ale miód jest ok. Ogólnie w kupnych batonach jest od cholery cukrów i dlatego są takie słodkie, można przeliczyć ile powinny zawierać cukrów i dodać odpowiednią ilość np. miodu. 


Focus Izalco ::::Powered by SRAM REDTM Dołączona grafika Dołączona grafika
Grupa Forum na Garmin Connect

#75 macior

macior
  • Użytkownik
  • 113 postów

Napisano 05 sierpień 2017 - 23:07

Dla mnie kozak (zresztą cały kanał dobry)

 

 

Zrobiłem tylko zamiast masła orzechowego bo akurat nie miałem dodałem miód (taki skrystalizowany już lekko) w tej samej ilości co on dodał masła ... wyszły kozackie.


  • Prozor i Cyklo Ziutek lubią to

#76 DawidK

DawidK
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 06 sierpień 2017 - 11:44

OK dzięki wam,. To będę kombinował :) 

 



#77 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 2662 postów
  • SkądWLKP

Napisano 14 sierpień 2017 - 07:01

Zauważyłem, że w tego typu batonach kluczem do sukcesu są zmielone w mikserze płatki. 

Ja ostatnio robię takie:

https://kuchnialidla...iane-z-jablkami

dodając do nich wg uznania właśnie rodzynki, daktyle czy inne owoce suszone. Wrzucam też łychę odżywki wysokobiałkowej i węglowodanowej. Mega sprawa na treningi.



#78 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 6703 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 sierpień 2017 - 07:25

Jeżeli chcecie ułatwić sklejanie się batoników, warto rozgotować płatki owsiane chwilę przed dodaniem do mieszanki - powstanie wówczas kleik, który poprawi konsystencję całości.

Wg mojego doświadczenia płatki błyskawiczne nadają się bardzo dobrze, prawdopodobnie nawet lepiej od zwykłych.


rowerplus-logo-2.png
 
Nowa grupa SHIMANO 105 R7000 od teraz w ROWERPLUS.PL!


#79 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 14 sierpień 2017 - 09:03

Jeżeli chcecie ułatwić sklejanie się batoników, warto rozgotować płatki owsiane chwilę przed dodaniem do mieszanki - powstanie wówczas kleik, który poprawi konsystencję całości.

Wg mojego doświadczenia płatki błyskawiczne nadają się bardzo dobrze, prawdopodobnie nawet lepiej od zwykłych.

Gdybyś mógł podać ile gramów płatków i ml wody. Czy eksperymentować na czuja.

Pewnie później trzeba trochę mniej dodać mleka.

Robisz same owsiane, czy dodajesz płatków jaglanych?



#80 OpaQ

OpaQ
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 sierpień 2017 - 09:04

Jeżeli chcecie ułatwić sklejanie się batoników....

 

Bardzo dobrym " sklejaczem" jest dodanie 2-3 bananów, w zależności od robionej ilości batoników. Pisałem kiedyś o tym w podobnym wątku.

 

Sprawdzone.


  • Cyklo Ziutek lubi to



Dodaj odpowiedź