Baton energetyczny samoróba.
#62
Posted 23 February 2012 - 13:27
Oto przepis,
paczka płatków owsianych górskich, nie błyskawicznych
szklanka orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
3/4szklanki miodu
2jaja
garść pestek słonecznika
pół garści lnu
pół szklanki oliwy
3/4szklanki mąki pszennej
180C 20-25min
#63
Posted 23 February 2012 - 15:25
Baton energetyczny, czy cokolwiek innego do jedzenia w drodze powinny mieć możliwie dużo węglowodanów, dużo składników mineralnych, trochę błonnika (nie za dużo), może mieć trochę białka i jak najmniej tłuszczu. W czasie intensywnego wysiłku procesy trawienne są właściwie zatrzymane. Trawienie tłuszczu to spory wysiłek dla organizmu i w trakcie jazdy organizm nie będzie czerpać z niego energii. W trakcie długotrwałego wysiłku wątroba i tak jest obciążona, bo organizm zaczyna transportować do niej tłuszcz z tkanki tłuszczowej, aby rozłożyć go na wolne kwasy tłuszczowe, które są dodatkowym (obok glikogenu) źródłem energii dla mięśni. Z tego samego powodu tuż po zakończeniu jazdy nie powinno się objadać tłustym żarciem.
Dlatego idealne do jedzenia w trasie są banany - zero tłuszczu, kupa węglowodanów, potas i witamina C, no i dodatkowo trochę wody. Może trochę ciężko się nimi najeść, ale trudno o coś co ma lepszy skład na tą okoliczność.
#65
Posted 23 February 2012 - 16:59
#66
Posted 23 February 2012 - 17:51
No, w przypadku tak długiej jazdy, to nie ma siły i trzeba zjeść coś konkretnego. Ale lepiej tak kombinować, żeby przed, w trakcie i bezpośrednio po jeździe jak najmniej tłuszczu a najwięcej węglowodanów. Można do przepisu dodać mleko w proszku żeby było bardziej zjadliwe. Orzechy wprawdzie są tłuste ale za to mają sporo minerałów. Za to właśnie ten olej bym wykluczył, albo przynajmniej ograniczył.fakt, ale tak przez 3 dni i noce non stop tylko banany i zadnego tluszczu?
#67 Gosc_wojtek10611_*
Posted 04 March 2012 - 21:51
Zwykłą mąkę pszenną polecam zamienić na mąkę bezglutenową.
http://www.glutenex....erta/brutto.pdf tutaj macie link firmy w której ja kupuję produkty bezglutenowe. Kiedyś musiałem być na tej diecie i jakoś tak zostało, że większość produktów robi się u mnie z mąki bezglutenowej.
#68
Posted 06 March 2012 - 15:04
http://www.forumszos...p=189071#189071
Przy okazji zapraszam do ogólnej dyskusji związanej właśnie z miodem
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
#69
Posted 12 May 2012 - 21:24
Polecam dodanie trochę kandyzowanego ananasa pokrojonego w drobną kostkę.
A teraz pytanie - czy coś zrobiłem nie tak, czy może to normalne, że na gotowym wyrobie mleko skondensowane jest na jego spodniej warstwie. Za dużo go dałem czy tak jest zawsze? Może płatki owsiane należałoby trochę dłużej pomoczyć w mleku lub nawet je trochę na patelni potrzymać razem z mlekiem żeby się wszystko ładnie wchłonęło?
#72 Gosc_Spalacz_*
Posted 20 May 2012 - 21:44
Batoniki musli, ze względu na dużą ilość błonnika, tłuszczów wielonienasyconych oraz węglowodanów złożonych (w końcu głównie składają się z płatków owsianych, orzechów i kokosu) nadają się idealnie na posiłek przed treningiem. Podczas jego trwania istotne jest by dostarczyć węglowodany możliwie jak najlepiej przyswajalne - pomagają w tym izotoniki. Jeśli jednak trening trwa dłużej niż 2-3h, konieczne jest wszamanie czegoś, by nie zwolnić metabolizmu - tutaj niezastąpione stają się banany, daktyle, rodzynki (te ostatnie już mniej). Tak by uściślić ;-)
Jednak wracając do tematu, na pewno spróbuję, przepis prozora prezentuje się fantastycznie.
#73
Posted 04 August 2017 - 11:35
Hejka sorki, że odświeżam temat. Po przywitaniu postanowiłem w tym temacie napisać. Jak wspominałem w wątku powitalnym lubię gotować, jako niepełnosprawny staram się robić wszystko by jak najbardziej samodzielny być. I tak szukając przepisów na zdrowe batony zbożowe, trafiłem na ten temat. I wczoraj postanowiłem sobie zrobić batony z przepisu Prozor. I tu mam kilka pytań jako że batony robiłem 1 raz. I wyszyły takie gumowate i nie są tak zwarte trochę się kruszą. I kilka po pokrojeniu się złamało. Zamiast mleka w puszce, bo u nas na mieli tylko słodzone w puszce. A chciałem takie zdrowsze zrobić i użyłem mleka zagęszczonego niesłodzonego w kartonie i miodu. Może temu takie wyszły, że nie w puszce mleko było? A może podczas mieszania w misce powinno się masę bardziej ugnieść może zamiast ręcznie użyć miksera, z końcówka do wyrabiania ciast? A i dałem jak według przepisu 2 łyżki miodu, ale nie wyszły słodkie moja opinia i mamy. Może jak więcej miodu dam, to słodsze będą. A i czego mogę dodać jeszcze dla smaku myślałem nad wanilia? Pytam temu by za drugim razem lepsze wyszły a może takie mają być?
Attached Files
#74
Posted 05 August 2017 - 19:48
Kombinuj. Ostatnio w ogóle mleka nie dawałem, robiłem z płatków owsianych, częściowo przemielonych. Zamiast miodu daję odżywkę węglowodanową (cukry proste), ale miód jest ok. Ogólnie w kupnych batonach jest od cholery cukrów i dlatego są takie słodkie, można przeliczyć ile powinny zawierać cukrów i dodać odpowiednią ilość np. miodu.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
#77
Posted 14 August 2017 - 07:01
Zauważyłem, że w tego typu batonach kluczem do sukcesu są zmielone w mikserze płatki.
Ja ostatnio robię takie:
https://kuchnialidla...iane-z-jablkami
dodając do nich wg uznania właśnie rodzynki, daktyle czy inne owoce suszone. Wrzucam też łychę odżywki wysokobiałkowej i węglowodanowej. Mega sprawa na treningi.
#78
Posted 14 August 2017 - 07:25
Jeżeli chcecie ułatwić sklejanie się batoników, warto rozgotować płatki owsiane chwilę przed dodaniem do mieszanki - powstanie wówczas kleik, który poprawi konsystencję całości.
Wg mojego doświadczenia płatki błyskawiczne nadają się bardzo dobrze, prawdopodobnie nawet lepiej od zwykłych.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
#79
Posted 14 August 2017 - 09:03
Jeżeli chcecie ułatwić sklejanie się batoników, warto rozgotować płatki owsiane chwilę przed dodaniem do mieszanki - powstanie wówczas kleik, który poprawi konsystencję całości.
Wg mojego doświadczenia płatki błyskawiczne nadają się bardzo dobrze, prawdopodobnie nawet lepiej od zwykłych.
Gdybyś mógł podać ile gramów płatków i ml wody. Czy eksperymentować na czuja.
Pewnie później trzeba trochę mniej dodać mleka.
Robisz same owsiane, czy dodajesz płatków jaglanych?