Skocz do zawartości

Zdjęcie

Malowanie szprych

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 marzec 2011 - 09:17

problem jest taki, można by pomalować szprychy ale jaką farbą, szybka próba sprayem niestety odpada bo sie lakier ściera na krzyżach , zagięciu główki i odpada ta technologia.
Szprychy są nierdzewne okrągła srebrne albo czarne bazowo, a mają być białe - czym pomalować , jak farba sią dzie dobrze.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3264 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 marzec 2011 - 11:05

Po pierwsze srebrne są najładniejsze :-D . Musiał byś dać gdzieś do malowania proszkowego i ktoś by tam musiał dobrać dobry proszek, ale słabo to widzę :-/
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#3 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 01 marzec 2011 - 17:14

A może oddać do anodowania? Nie wiem jak z cenami, ale przy okazji, jak jakiś zakład anodowałby jakieś części, to przy okazji załatwiłby szprychy :)

#4 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 marzec 2011 - 19:20

A może oddać do anodowania? Nie wiem jak z cenami, ale przy okazji, jak jakiś zakład anodowałby jakieś części, to przy okazji załatwiłby szprychy :)

Stalowych nierdzewnych (a z takich sa szprychy) się nie anoduje tylko kadmuje ale na biało się raczej nie da.

#5 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 01 marzec 2011 - 19:48

A fakt. Bardzo przepraszam. Anoduje się przede wszystkim aluminium :)

#6 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 marzec 2011 - 20:29

w zasadzie to kwestia jaki rodzaj farby to musi być bo przecie są szprychy białe - choćby Dt ma w Trikonach , inne kolory można uzyskać na drodze metalizacji jak to modne ostatnio , ale ja chce białe zrobić

#7 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 01 marzec 2011 - 22:08

SPIKE proponuje Ci sie przejsc do jakiejs mieszalni lakierow i zapytac, zazwyczaj pracuja tam ludzie ktorzy znaja sie na rzeczy.

#8 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 01 marzec 2011 - 22:36

Stalowych nierdzewnych (a z takich sa szprychy) się nie anoduje tylko kadmuje ale na biało się raczej nie da.

Biały efekt daje bodajze azotowanie ale nie wiem czy to jest zbyt droga impreza. Czarny efekt daje oksydowanie ale nie jestem do końca pewny czy z nierdzewką daje to takie same efekty jak ze zwykłą stala czy żeliwem.

#9 izbic

izbic
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • SkądGrajewo, Warszawa

Napisano 02 marzec 2011 - 21:31

szprychy malujemy zwykle od góry do dołu :roll:
sorry za OT, ale nie mogłem sie powstrzymać...

#10 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 marzec 2011 - 23:19

Myślałem o proszku ale ............... choć niedaleko mnie robią takie coś, może podjade i zarzuce temat i coś na wzór pare szprych .
Myśłałem żeby jakiś lakier elastyczny , nie mam czasu łazić po mieście i wypytywać , jakby ktoś coś wiedział to pisać, nie spieszy sie.

#11 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 03 marzec 2011 - 08:59

lakier do paznokci + zaplot na słoneczko :P

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#12 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 03 marzec 2011 - 10:45

Myślałem o proszku ale ............... choć niedaleko mnie robią takie coś, może podjade i zarzuce temat i coś na wzór pare szprych .
Myśłałem żeby jakiś lakier elastyczny , nie mam czasu łazić po mieście i wypytywać , jakby ktoś coś wiedział to pisać, nie spieszy sie.

elestyczne sa chlorkauczuki ale nie bardzo mozna to nawać lakierem.

#13 Mati213

Mati213
  • Użytkownik
  • 153 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 marzec 2011 - 18:01

Ktoś kiedyś na forum proponował rurki termokurczliwe założyć na szprychy :mrgreen: Na pewno byłoby to trwalsze niż lakier, choć szprychy byłyby przez to grubsze i cięższe, i mogłyby być problemy z przełożeniem ich przez piastę :-P

#14 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 marzec 2011 - 18:08

A przy okazji - zna ktoś dobry sposób zabarwienia srebrnych nierdzewnych szprych na czerwono? Kadmowanie, niestety, nie jest wystarczająco trwałe :cry: Tylko proszę - nie rurki termokurczliwe ani lakier do paznokci.

#15 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 marzec 2011 - 19:57

Mati 123 i .............. piszemy wyłącznie o malowaniu , ządne rurkli, termokurcze i owijanie gazetą, tylko malowanie, w końcu jakoś to robią firmy skoro kolorowe szprychy są.

#16 PEDRO86

PEDRO86
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądBeuthen / Ossy

Napisano 24 grudzień 2012 - 11:14

Ja do szprych używam (czarnej) farby hammereit i cienkiego pędzla. Nie rozcieńczam jej w ogóle. Może to błąd, szprycha wygląda grubiej ale mnie się podoba. Raz na jakiś czas (rok) ubytki uzupełniam - jeśli milimetrowe kawałki to nie opłaca sie hammereita wycągać to wtedy korektorem Coli-Markerem (Herlitz) poprawiam. Jak ubytków jest więcej i są większe to poprawiam farbą, gdy są wyraźne różnice grubości szprychy pomiędzy pomalowanym obszarem a ubytkiem. Pewnie jakbym rozcieńczył może by dłużej wytrzymywał bez uzupełniania ubytków - cieńsza warstwa, mniej odstaje.

Zastanawiałem się też nad użyciem tylko markera Coli-Marker do rysowania ścieżek na płytkach elektronicznych (alkoholowy marker).

http://www.elektroni...er-czarny-1-4mm

Troche pracochłonne będzie pokrycie szprych ale może trwalsze by było od hammereita. Sam jak sie pobrudzę markerem to dużo wody i tre jak głupi to wtedy tylko troche się zmywa. Szprych się nie trze, rzadko się szprych w ogóle dotyka, więc marker powinien być trwalszy.

SPIKE - białych markerów nie widziałem :( i też nie wiem czy by ładnie kryły szprychy. Na biało to jedynie chyba hammereit bym polecał w Twoim wypadku.

Tyle mogę się wypowiedzieć w tej kwestii.

Właśnie zamierzam odchudzać rower nadal i zamontować szprychowe koła. Ale srebrne szprychy w czarnej Bestii nie przejdą ;) więc też kombinuję jak tym razem zabarwić szprychy.

Dodaj odpowiedź