Tylko, że 1050Ti to karta za tysiaka, ja myślałem wydać tak ok 300 zł.Na 4k nie zależy mi w ogóle, jak będzie HD to dobrze, ale na 720p tez nie będę płakał. Ogólnie ma chodzić w miarę płynnie, wiadomo, że jak czasem trochę przytnie to nic się nie stanie. Ale obecnie mam pokaz slajdów, obraz odświeża się co sekundę.
To, żeby kupić tanią kartę, to wiem, tylko jaką? Bo nie chciałbym wywalić 3 stówek żeby dalej nie chodziło...
A mógłbyś napisać jaką miałeś konfigurację wcześniej i jaką masz teraz?
A swoją drogą, to wygląda, że developerzy SWIFTA głęboko maja jakąkolwiek optymalizację. Jak na ten poziom grafiki to ZWIFT ma wymagania z kosmosu.
Jak tłumaczyli optymalizacja jest, ale taka na minimum. Bo i faktycznie na w miarę współczesnej konfiguracji budżetowej - nawet bez dodatkowych kart graficznych, tylko na grafikach wbudowanych w procesor - program działa całkiem płynnie, chociaż z jakością podstawową.
U Ciebie problemem jest właśnie bardzo "biurowa" karta graficzna. Mam kilkuletniego laptopa z grafiką GF840M i działa tam całkiem płynnie, choć raczej w rozdzielczości 720p (ostatecznie FHD, 4K już nie wyrabia).
Laptop z HD4400:
jak widać rozdzielczość raczej za wysoka, maksimum 720p, aczkolwiek tu raczej 576 będzie znośne...
Jak sprawdzałem Zwifta na biurowych AMD Rayzen z iGPU Vega 11 (chyba), to działało to zadziwiająco ładnie. A wydajność tego iGPU porównywalna z GT 1030 2GB i chyba 2x wyższa niż intelowskie HD530. Cena za GT1030 jest minimalnie wyższa niż podany wyżej limit, a do zastosowań Media Center to ewentualnie wersja Silent i jeśli obudowa mała to low profile.
Test w miarę budżetowego Ryzena 3 3200G z Vega 8 w trybie "oglądania" bez jazdy (zwłaszcza w peletonie, należy liczyć się ze spadkiem fps): domyślna konfiguracja basic rozdzielczość 576 (domyślnie najniższa): średnia ilość klatek 83.
Modyfikacja basic.txt do możliwie dużego podkręcenia parametrów jakości wyświetlanej grafiki (Ściągę masz powyżej w https://szosa.org/to...zwift/?p=405627 wyjątek set gFoliagePercent=2 - dawałem nawet na 5, być może więcej szczegółów otoczenia, ale ja aż tak tego nie dostrzegam, spadek ilości klatek ok. 10 fps przy tym teście):
- 720: 45 fps
- 1080: 38 fps
- 1080 na domyślnych: 52fps
Czyli o ile obecny procesor nie będzie za dużą kotwicą, to po GT1030 można spodziewać się co najmniej tak o połowę lepszych wyników.
Porównując tu: https://gpu.userbenc.../m283726vsm7917GT1030 i Twoją dotychczasową bidną grafę GF 8400GS wygląda na to, że GT1030 będzie prawie 2000% mocniejsza od 8400GS...
Jak widać praktycznie cokolwiek będzie lepsze od 8400GS. Oczywiście należy unikać budżetówek biurowych typu GT 710, bo niby 3x wydajniejszy od 8400GS, ale to i tak lipa będzie...
Ze współczesnych kart w tym budżecie w rachubę wchodzi właściwie chyba tylko GT 1030.
Osobiście możesz sprawdzić oczekiwaną wydajność patrząc na https://zwiftalizer.com/benchmarks- użyj filtra, zaznacz PC/CPU(Intel)/GPU, żądaną rozdzielczość, ilość klatek itd. i sprawdź jakie konfiguracje jaką wydajność zapewniają (aczkolwiek dla Intel G860 wyników nie widzę...).