Jump to content

Jakie stosujecie owijki ?

1070 replies to this topic

#881 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1,050 posts
  • SkądPuławy

Posted 01 May 2018 - 18:27

Supacaz Super ma podobne korki, ale są ciężkie. Wciskam normalne Bontragery i jest OK.

#882 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 posts
  • SkądTcity

Posted 01 May 2018 - 19:25

Powiedz proszę, jakie stosujesz?

korek-kierownicy-lizard-skins-bar-plugs-coś takiego

#883 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 11 May 2018 - 20:28

Tym razem nie "jaka owijka", ale jak owinąć - niezły motyw  :)

• piotrkol and cauchy like this

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#884 Slon78

Slon78
  • Użytkownik
  • 40 posts
  • Skądlubelskie/mazowieckie

Posted 14 May 2018 - 09:25

Czy ktoś może polecić jakąś długą owijkę powiedzmy w granicach 220cm? Im dłuższa tym lepsza.

#885 gruber

gruber
  • Użytkownik
  • 110 posts
  • SkądSkawina

Posted 10 August 2018 - 08:49

Panowie odkąd zacząłem jeździć więcej rowerem MTB (jakieś 2 lata). Coraz bardziej brakuje mi komfortu na szosie. Pomimo szerokich opon i niskiego ciśnienia. Potrzebuję zmienić owijkę która jest za cienka. Potrzeba mi czegoś superkomfortowego w kolorze czarnym. Namierzyłem kilka opcji. Jeśli ktoś z Was tego używa/używał proszę o opinię. Dwie pierwsze opcje to kompletne zestawy. 

1      http://www.bikecente...dki-zelowe.html

2      https://rowerowy.com...alized-bar-phat

Spec jako jedyny podaje grubość podkładek żelowych 2,5 lub 4,5 mm. Oczywiście mnie interesuje wersja 4,5 mm.

Ewentualnie skompletować samemu zestaw.

3        https://www.formicki...e,_2x_wykrecone

4        https://www.szumgum....ne-rodzaje.html

Do opcji  3 i 4 jakaś bardzo wygodna owijka. W oko wpadły mi 

https://velomania.cc...-Gel-Czarna/406

https://www.cykloman...2mm,id3388.html

Nie mam doświadczenia w temacie owijek więc proszę Was o radę. Która opcja jest Waszym zdaniem najlepsza?

Oczywiście jeśli uważacie że są wygodniejsze owijki to proszę o nazwy modeli. Te które ja wyszukałem są drogie ale jestem zdesperowany.

#886 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 August 2018 - 08:52

FSA powertouch

#887 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 10 August 2018 - 09:49

PRO Sport Comfort (gr. 3,5 mm, materiał EVA)

PRO Race Comfort (gr. 2,5 mm, pokryta poliuretanem)

ZIPP Service Course Cyclocross

A i podkładki żelowe PRO dużo tańsze są.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#888 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1,105 posts
  • Skądwe mnie tyle piękna

Posted 10 August 2018 - 11:07

Zamiast podkładek żelowych kup sobie w budowlanym piankę akustyczną do podklejania profili G-K.

Do końca życia Ci starczy :)

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#889 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1,367 posts
  • SkądBurzyn

Posted 10 August 2018 - 11:07

Panowie odkąd zacząłem jeździć więcej rowerem MTB (jakieś 2 lata). Coraz bardziej brakuje mi komfortu na szosie. Pomimo szerokich opon i niskiego ciśnienia. Potrzebuję zmienić owijkę która jest za cienka. Potrzeba mi czegoś superkomfortowego w kolorze czarnym.

...

Jeśli masz zapasy finansowe, zainwestuj w kierownicę karbonową, zintegrowaną, tylko wcześniej dokładnie musisz znać wymiary. Przeskok w komforcie znaczny, pęknięcia i chropowatości dróg są znacznie mniej bolesne.

www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna

"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."

#890 gruber

gruber
  • Użytkownik
  • 110 posts
  • SkądSkawina

Posted 10 August 2018 - 12:28

FSA powertouch

Tańsza ok. 1/3 od Supacaza, to na plus. Z opisu wygląda, że komfortowa. Dodaję do listy.

PRO Sport Comfort (gr. 3,5 mm, materiał EVA)

PRO Race Comfort (gr. 2,5 mm, pokryta poliuretanem)

ZIPP Service Course Cyclocross

A i podkładki żelowe PRO dużo tańsze są.

Nr 1 podejrzanie tania. Oczywiście niska cena nie wyklucza dobrej jakości ale daje do myślenia.

Nr 2 raczej nastawiam się na grubsze owijki.

Nr 3 wygląda obiecująco, muszę poszukać o niej jakichś informacji.

Ale czy podkładki Pro są pod względem komfortu porównywalne z Fizikiem i Ribbonem? Spec podaje grubość swoich podkładek i dlatego jest moim faworytem.Choć nie wiem jak jakość samej owijki i czy w ogóle gdzieś je namierzę w grubości 4,5 mm.

Zamiast podkładek żelowych kup sobie w budowlanym piankę akustyczną do podklejania profili G-K.

Do końca życia Ci starczy :)

Nie miałem kontaktu z tą pianką, musiałbym gdzieś przy okazji przyjrzeć się temu ustrojstwu. Ale wydaję mi się że jednak żel dłużej zachowuje właściwości tłumiące niż pianka. A ja chcę rozwiązać problem radykalnie.

Jeśli masz zapasy finansowe, zainwestuj w kierownicę karbonową, zintegrowaną, tylko wcześniej dokładnie musisz znać wymiary. Przeskok w komforcie znaczny, pęknięcia i chropowatości dróg są znacznie mniej bolesne.

Niestety poza moim zasięgiem...

Dziękuję za odpowiedzi i czekam na kolejne opinie.

#891 KMQ

KMQ
  • Użytkownik
  • 829 posts

Posted 10 August 2018 - 13:07

Z ostatnich ktore testowalem to Deda Presa black/grey.. sa tez inne kolory. Fajny material i ladnie wyglada.

Polecam tez owijke Lighweight Handband. Bdb jakosc

#892 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2,911 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 August 2018 - 14:44

Ja juz nie wrócę do nie-teksturowych owijek. 

#893 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 posts
  • SkądSobótka

Posted 10 August 2018 - 15:57

Pierwszy raz nawinąłem owijkę lizard skins, pierwsze wrażenie bardzo dobre, chwyt świetny, bardzo łatwo się nawija i jest z 20 cm dłuższa niż supacaz więc można nawinąć ciaśniej jak ktoś lubi. Zobaczymy jak czyszczenie i brudzenie bo supacaz nie była w tym najlepsza;)
Bardzo lubię supacaza za miękkość i chwyt ale w kwestii czystości szału nie ma.
Dołączona grafika
  • cauchy likes this

#894 gruber

gruber
  • Użytkownik
  • 110 posts
  • SkądSkawina

Posted 10 August 2018 - 16:13

Pierwszy raz nawinąłem owijkę lizard skins, pierwsze wrażenie bardzo dobre, chwyt świetny, bardzo łatwo się nawija i jest z 20 cm dłuższa niż supacaz więc można nawinąć ciaśniej jak ktoś lubi. Zobaczymy jak czyszczenie i brudzenie bo supacaz nie była w tym najlepsza;)
Bardzo lubię supacaza za miękkość i chwyt ale w kwestii czystości szału nie ma.

Wiem, że dopiero nawinąłeś ale może jesteś w stanie napisać która wygodniejsza Lizard czy Supacaz. Bo brudzenie przy czarnej owijce nie jest dużą wadą. A  biorę obydwie pod uwagę tyle, że Supacaza chciałem w wersji silicone więc może jeszcze wygodniejsza niż standard?

#895 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 posts
  • SkądSobótka

Posted 10 August 2018 - 16:38

Mam wrażenie że owijka lizard będzie wygodniejsza bo jest ciut grubsza ( mam 3,2mm ) i bardziej mięsista, chwyt na obu będzie tak samo dobry i pewny. Lizard też łatwiej się nawija

#896 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 posts
  • SkądSobótka

Posted 10 August 2018 - 16:54

Supacaz właśnie nawinąłem młodemu odwrotnie i w ten sposób ukryłem brudne miejsca :)Dołączona grafika
  • cauchy likes this

#897 speed50

speed50
  • Użytkownik
  • 109 posts

Posted 12 August 2018 - 20:56

Po pierwszej jeździe na Pro Sport Control szukałem w necie nowej owijki... Jeżdżę bez rękawiczek i w mojej subiektywnej ocenie Pro mocno się "poci" przez co staje się zbyt śliska dla mnie. Owijka słabo wchłania pot i nawet łapy robią się mokre. Dodatkowo zostają na niej białe przebarwienia od potu. Owijka jest gruba ale wg. mnie trochę zbyt miękka co w połączeniu ze "śliskością" nie daje pewnego chwytu. Na plus na pewno instalacja bo nawija się ją bardzo fajnie.

Kupiłem Fizik Performance Softtouch i jestem mega zadowolony. Zakłada się ją trochę gorzej niż Pro ale jak się już z tym uporamy to jest miód. Fajnie się trzyma - ma taką "meszkowatą" powierzchnię, jest chyba równie gruba co Pro ale twardsza. Mam wrażenie jakbym na fizik-u miał wciąż suche dłonie.

#898 gruber

gruber
  • Użytkownik
  • 110 posts
  • SkądSkawina

Posted 13 August 2018 - 10:16

Dziękuję koledzy za pomoc. Zamówiłem  Lizard Skins DSP 3,2.

#899 stryjek

stryjek
  • Użytkownik
  • 819 posts
  • SkądSobótka

Posted 13 August 2018 - 10:38

Te owijki trzymają bardzo wysoki i równy poziom, mogę śmiało powiedzieć że spokojnie można kierować się względami estetycznymi ;)

#900 sthEn

sthEn
  • Użytkownik
  • 265 posts

Posted 16 August 2018 - 20:03

Doszła zamówiona owijka Fizik Performance Softtouch.

Głupie pytanie, ale jeszcze nigdy sam nie owijałem - ona jest do połowy dziurkowana, a druga połowa z logiem fizika. Która część ma być "odkryta"? Na logikę dziurki, bo po coś są, ale serce mówi o uwolnieniu na świat loga, bo po prostu mi się podoba :)

Ribble R872 - Octane One Gridd

Reply to this topic