Jump to content

Jakie stosujecie owijki ?

1070 replies to this topic

#121 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 04 September 2009 - 14:11

nie ma problemu żadnego

#122 Gosc_wonka2805_*

Gosc_wonka2805_*
  • Gość

Posted 04 September 2009 - 14:13

mjolnir, ja nakładałam Fizika własnoręcznie bez uprzedniej praktyki z innymi materiałami i spieszę Cię uspokoić, że nie powinno być większego problemu z samym nawijaniem. Trochę mnie dziwi to, co piszesz o tym uszkodzeniu - naderwaniu i jego pogłębieniu przy wyginaniu materiału. Z moją owijką nie było takiego problemu - taśma na całej długości bardzo elastyczna i przylega idealnie do kierownicy (żadnych mirkouszkodzeń i takich tam)

Proponuję sprawdzić datę produkcji tej owijki - zgaduję, że mogła zmurszeć (ulec lekkiemu rozkładowi pod wpływem warunków magazynowania). W takim wypadku śmiało składaj reklamację.

#123 Gosc_szanowny_pan_*

Gosc_szanowny_pan_*
  • Gość

Posted 04 September 2009 - 21:49

Może ktoś się wypowiedzieć na temat owijki Bike ribbon Carbon Fiber and Special, twarda i śliska jak wygląda? Ślizga się ręka?

#124 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 05 September 2009 - 00:17

szanowny_pan, odradzam, śliska, i wygląda jak wiejski tuning...

#125 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 05 September 2009 - 06:40

Jak wszystkie "carbony". Badziewie jakich mało.

#126 Gosc_szanowny_pan_*

Gosc_szanowny_pan_*
  • Gość

Posted 05 September 2009 - 08:51

Dzięki, właśnie tak podejrzewałem że śliska będzie. W takim razie na nowy sezon trzeba będzie tradycyjnie z korka. A może polecacie jakieś konkretne modele?

#127 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Posted 05 September 2009 - 15:09

Od siebie polecam owijki Looka. Mają "gumopodobną" strukturę, fajnie leżą w dłoni, są wytrzymałe, łatwo się je myje i mają takie oczojebne (jaskrawe) kolorki :-P
No i oczywiście te wprasowane loga...

#128 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 posts
  • Skądwa-wa

Posted 05 September 2009 - 15:38

A znacie taką owijkę jak brand x ? Co sądzicie o owijkach eastona?

#129 nessie

nessie
  • Użytkownik
  • 21 posts
  • Skądgdynia

Posted 06 September 2009 - 10:05

Co sądzicie o owijkach eastona?

jak dla mnie easton ma super korkowe owijki - sa grubsze - dobrze amortyzuja.

#130 tomasvc

tomasvc
  • Użytkownik
  • 86 posts
  • Skądsochaczew/łódź

Posted 10 September 2009 - 23:13

wklejam ten link w temacie o owijkach bo zaintrygowalo mnie wykonczenie kierownicy tego roweru, z reszta sami zobaczcie: http://www.raydobbin...ti/photo_38.JPG Ktos z Was sie z czyms takim kiedys spotkal?

przy okazji, fajny sprzet:
http://www.raydobbin...-guerciotti.htm

#131 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 11 September 2009 - 05:44

Szylem recznie kiedys paski zegarkowe. Umialbym tak zrobic, znam ten scieg :roll:

Nie mam niestety rowera vintage, moze za 10 lat.

#132 Waco

Waco
  • Użytkownik
  • 40 posts
  • SkądNibylandia

Posted 13 September 2009 - 22:36

A ja jeżdże na białej owijce BBB Race Ribbon Carbon. Nic mi w niej nie przeszkadza, a czyści się ją niesamowicie łatwo i zawsze jest biała. Polecam! Oprócz tego ładnie się prezentuje

http://www.bikekatal... Ribbons Karbon

cena: 39 zł

#133 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 posts
  • Skądwa-wa

Posted 18 September 2009 - 00:30

warto brac tą owijke :

http://allegro.pl/it...olor_bialy.html

#134 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Posted 27 October 2009 - 16:38

W Neo mam Dedę i nie polecam :D
Deda jest całkiem fajną owijką, ale przerwała się przy odklejaniu od kierownicy! Jest to nie do pomyślenia gdy mówimy o produkcie cenionej firmy. W dodatku tłoczone na niej napisy nijak pokrywają się w logiczną całość gdy owijkę prawidłowo mocno się naciągnie. Dlatego nawinąłem owijkę tak, żeby napisy Deda były zakryte następnymi warstwami owijki.

... i gibber,
... trochę mnie zmartwiliście. Kupiłem właśnie owijkę Dedy, ale nie korkową i teraz mam wodę z mózgu :-), czy dobrze zrobiłem ?

Druga sprawa : przeczytałem cały temat i tylko raz pojawił się pomysł nawinięcia owijki na owijkę, ale nikt go szerzej nie podjął. Jak uważacie, czy byłoby to dobre rozwiązanie ?

#135 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Posted 27 October 2009 - 20:29

Kot szosowiec morduje 3 cią owije dedy i to białą i jest ok. Pewnie są i lepsze ale deda jest super w dotyku .Nawet ją prałem w pralce i było .
Najlepiej nie naklejaj na klej który jest pod owijką , może się rwać jaknapisał Karbon .

#136 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Posted 27 October 2009 - 20:29

Na Paryż-Roubaix bardzo wielu zakłada dwie owijki i jakoś zdaje to im egzamin.

Co do owijek to ostatnio mam PRO taką zwykłą, raczej nie polecam, jest dość płaska (nie ma wypukłości na środku) przez co brzydko się układa, nie tworzy takiej równomiernej powierzchni, na przyszły sezon chyba wrócę do owijki meridy, elegancka i bardziej miękka była.

#137 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Posted 27 October 2009 - 20:39

Najlepiej nie naklejaj na klej który jest pod owijką , może się rwać jaknapisał Karbon .

Więc jak ją mam nawinąć, nie ściągając tego ochronnego papierku, który jest na kleju ?
Ja nie zdejmuję owijki w trakcie sezonu, więc nie obawiam się o to, że będzie się rwać.

#138 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Posted 27 October 2009 - 20:41

Po prostu normalnie nawiń ,nie obawiaj się niczego

#139 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Posted 27 October 2009 - 20:41

[quote name="Dominik"]Na Paryż-Roubaix bardzo wielu zakłada dwie owijki i jakoś zdaje to im egzamin.

To dobra wiadomość, bo kusi mnie nawinąć jedną na drugą.

#140 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Posted 27 October 2009 - 20:44

Po prostu normalnie nawiń ,nie obawiaj się niczego

No tak, ale przecieź jest tam ten ochronny papierek. To mam nawijać nie ściągając go ?

Reply to this topic