Chińskie Kasety Vg, Sunshine Itd - Opinie Użytkowników
Posted 21 May 2021 - 10:54
Może ktoś ma kasety 11 biegów?
Interesuje mnie produkt obrandowany sunshine lub vg.
Ta pierwsza bywa sprzedawana jako clarks, więc może nie pierwsza liga ale jednak nie "coś".
Ceny to 100-150 zł za sztukę.
Ktoś ma? W jakich warunkach użytkuje?
Jak kultura zmiany biegów? Dla mnie to najważniejsze z pewnych technicznych względów ktyterium.
Jak żywotność?
Z azjatyckich produktów nie interesuje mnie sunrace który jest cenowo blisko Shimano.
Posted 21 May 2021 - 14:37
- Marcin321 likes this
Cycling Order ★ Black is the new fluo ★ Don't feed the troll
Posted 21 May 2021 - 21:54
Podobno najlepsze są monoblocki sroad
https://jgbike.com/c...imano-sram-180g
Masa nie ma żadnego znaczenia w moim przyoadku, zakładając że dostałbym cło i vat cena finalna oscylowałaby w okolicach dwóch kaset shimano.
Posted 22 May 2021 - 10:33
Cła na takie części nie ma. Vat23% za części poniżej 100$ jeszcze mi się nie trafił. Kasety Sunshine są bardzo wytrzymałe. W MTB po 2000km katowania w lesie stan idealny. Łańcuch chiński już do wymiany. Natomiast szybko poleciał blat NW aluminiowy. Wytrzyma max 5000km .Trochę słabo. Przy okazji uważajcie na piasty Pasak, 3 zapadki. W lesie na bardzo stromym podjeździe poszła moc maksymalna i:
Tak więc trzeba kupować wyłącznie 6 zapadek przy aluminiowych bębenkach. Taki mam w Gravelu i wiem, że wytrzyma.
Posted 23 May 2021 - 07:00
Edit:
Przeczytałem jeszcze raz Twój wpis i głupoty widzę. Jaki ostatni krok, jaki VAT? Na jakiej platformie, sklepie kupujesz. 99% to Ali.
Posted 24 May 2021 - 13:14
AliExpress, cena, dodanie do koszyka, potwierdzenie ilości sztuk, wybranie opcji dostawy, przejście do płatności, wtedy naliczany jest vat, każda transakcja. Kwota zakupu podliczona, płatność.
Co XDDD To chyba coś masz nie tak, bo ja jeszcze wczoraj robiłem spore zakupy i nic takiego nie miałem. No ale ja płacę w dolarach i Revolutem.
Posted 24 May 2021 - 13:18
AliExpress, cena, dodanie do koszyka, potwierdzenie ilości sztuk, wybranie opcji dostawy, przejście do płatności, wtedy naliczany jest vat, każda transakcja. Kwota zakupu podliczona, płatność.
Nigdy się z czymś takim nie spotkałem, robię tam zakupy zarówno prywatne jak i firmowe.
Posted 24 May 2021 - 13:53
Ale jesteś na polskim forumku a nasz dziki kraj na wszystkie zakupy od chińczyków (jeszcze) vat'u nie ściąga. Zawsze możesz wrócić do pl, będziesz miał taniej xd
Dzicz to jest u nas że można sobie tak bez podatku z innego kraju, a jak u nas chcesz coś bez podatku przestępca. Nie jestem za żadnymi podatkami, bo są one marnotrawione na machine urzędniczą, ale czemu Chińczycy mają się bogacić na tej głupocie nie rozumiem.
- admsk likes this
Posted 24 May 2021 - 14:46
Gdyby były sprawiedliwe podatki 19% VAT i 19% dochodowego od każdego bez odliczeń to można by zwolnić milion zbędnych urzędników i zostawić wszystko oprogramowaniu.
Przykład sprzed kilku dni. Zatrzymali mi w WER Lublin widelec karbonowy za 100$. To była bezpłatna wysyłka w ramach gwarancji więc walczyłem o zwolnienie. Wymieniliśmy kilka pism. Jednego dnia celnik dzwonił do mnie 4 razy, ja także oddzwaniałem. Kolejnego dnia nawet kierownik się zaangażował. Uczciwie licząc człowiek poświęcił całą dniówkę aby naliczyć 23% VAT, czyli 80zł plus koszty dodatkowej wysyłki! Czyli oni nie są w stanie nawet na siebie zarobić!
Posted 24 May 2021 - 16:06
Posted 24 May 2021 - 16:36
U nas prędzej czy później (chyba już prędzej - do końca tego roku?) będzie jak w Norwegii u Tobo. Na razie drobnicę można kupić bez VAT, ale też prędzej czy później chińskie firmy będą sprzedawać z magazynów w UE z wliczonym VAT. Właściwie już jakaś ich część to robi. I nie spodziewałbym się wyraźnego wzrostu cen, a my będziemy mieli dostawę szybciej i łatwiejszą obsługę gwarancyjną.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 24 May 2021 - 19:57
W momencie wprowadzenia obowiązkowego vat'u w górę pójdzie przede wszystkim drobnica, gdzie marże są małe a już nawet nie ma sensu wspominać ile chińczyk "zarabia" kiedy sobie zamówisz jakieś śmieci za 5 dolarów z darmową wysyłką